• Business

    Πολ Κόλσον: Ποιος είναι ο Ιρλανδός δισεκατομμυριούχος που σαρώνει το Πόρτο Χέλι


    Δύο ξενοδοχεία, ένα «παροπλισμένο» αεροδρόμιο και μία έκταση 300 στρεμμάτων στο Πόρτο Χέλι ανήκουν ήδη στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο του Ιρλανδού επιχειρηματία, Πολ Κόλσον, που φαίνεται ότι δε σκοπεύει να σταματήσει εκεί.

    Οι φήμες ότι έχει χτυπήσει την πόρτα ιδιοκτήτη ταβέρνας που «παρεμβάλλεται» στις ιδιοκτησίες του, με σκοπό να την αγοράσει έναντι οκταψήφιου ποσού που φέρεται να αγγίζει έως και τα 20 εκατομμύρια ήρθαν πρόσφατα στη δημοσιότητα. Ωστόσο, ο δισεκατομμυριούχος έγινε γνωστός στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2022, όταν αγόρασε το οικόπεδο του Τάσου Αλεξίου, του πρώτου Έλληνα που εκπαιδεύτηκε ως ιδιωτικός πιλότος και συνδέθηκε φιλικά με τον Αριστοτέλη Ωνάση. Στο κτήμα, που βρίσκεται μεταξύ του κόλπου της Χηνίτσας και της Κόστα, περιλαμβάνεται ένα μικρό θέρετρο με λιμάνι που συνδέεται με τις Σπέτσες. Ο Τάσος Αλεξίου κατασκεύασε εκεί σταδιακά έναν διάδρομο προσγείωσης – απογείωσης για να εξυπηρετεί τα δικά του αεροσκάφη αναψυχής, το αεροδρόμιο όμως παραμένει ανενεργό εδώ και δύο δεκαετίες. Συγκεκριμένα, το 2004 τo αεροδρόμιο έκλεισε από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, λόγω προβλημάτων συντήρησης, ενώ το 2008 το πιστοποιητικό αεροδρομίου δεν ανανεώθηκε, και έτσι το αεροδρόμιο έκλεισε οριστικά.

    Το οικόπεδο στη Χηνίτσα που αγοράστηκε από τον Κόλσον έναντι περίπου 55 εκατομμυρίων ευρώ, όπως αναφέρουν πληροφορίας, φέρεται ότι θα αξιοποιηθεί ως τουριστική επένδυση, δεδομένου ότι στην κατοχή του επιχειρηματία έχουν περιέλθει δύο ξενοδοχειακές μονάδες στην περιοχή.

    Τον περασμένο Φεβρουάριο, εταιρείες συμφερόντων του επιχειρηματία εξαγόρασαν δύο μονάδες της AKS της οικογένειας Σιακόλα. Συγκεκριμένα, ο Κόλσον απέκτησε το τετράστερο AKS Porto Heli 214 δωματίων και το επίσης τεσσάρων αστέρων AKS Hinitsa Bay, δυναμικότητας 220 δωματίων. Το τελευταίο ανακαινίστηκε πλήρως πριν από την πανδημία και περιλαμβάνει ένα συνεδριακό κέντρο μεγάλης χωρητικότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τίμημα για την απόκτηση των δύο ξενοδοχείων ανήλθε σε 50 εκατομμύρια ευρώ.Ο Paul Richard Coulson είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος και πρόεδρος του ομίλου Ardagh, παραγωγού γυαλιού και μεταλλικών προϊόντων. Ο κολοσσός με έδρα το Λουξεμβούργο, ο οποίος έχει εξελιχθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες συσκευασίας μετάλλων και γυαλιού στον κόσμο. Το 2021, η περιουσία του υπολογίστηκε σε 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας τον, τον 10ο πλουσιότερο άνθρωπο της Ιρλανδίας.

    Ο Κόλσον κατοικεί στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, ενώ τελευταία φέρεται να περνά χρόνο και στην Ελλάδα, αφού διαθέτει και προσωπική περιουσία στο Πόρτο Χέλι. Πώς έφτασε, όμως, να θεωρείται κροίσος;

    Ο «cooler» που έγινε κροίσος

    Γνωστός στους φίλους του ως «The Cooler» από τα πανεπιστημιακά του χρόνια, όταν ήταν δεινός παίκτης του χόκεϊ, του σκουός και του τένις, ο Κόλσον μυήθηκε στα οικονομικά, όταν συμμετείχε στην αναδιάρθρωση του Trinity College, στις αρχές της δεκαετίας του 1970. O Ιρλανδός ξεκίνησε την καριέρα του ως λογιστής στο Λονδίνο και το 1982 ίδρυσε την Yeoman International, μια επενδυτική εταιρεία χρηματοδοτικών μισθώσεων αεροσκαφών, με το πρώτο σημαντικό deal να έρχεται έξι χρόνια μετά τη σύστασή της. Έπεσε έξω όταν προχώρησε σε μία συμφωνία ύψους 93 εκατομμυρίων στερλίνων με μία βρετανική εταιρεία leasing, τη CLF Holdings, η οποία κατέρρευσε. Ο επιχειρηματίας μήνυσε τόσο την SG Warburg, την επενδυτική τράπεζα του Λονδίνου που είχε ρόλο συμβούλου για τη συμφωνία, όσο και τη δικηγορική εταιρεία Linklaters and Paine, κερδίζοντας αποζημίωση 35 εκατ. στερλίνων.

    Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 ανέλαβε την Irish Glass Bottle Company, η οποία είχε ιδρυθεί από τις οικογένειες McGrath και Duggan, που μετονόμασε σε Ardagh.Μέσω εξαγορών ,όπως αυτές της Rockware, κορυφαίας κατασκευάστριας γυάλινων συσκευασιών στο Ηνωμένο Βασίλειο και της Anchor Glass, του τρίτου μεγαλύτερου παίκτη στις ΗΠΑ, την μετέτρεψε σε κολοσσό που το 2022 πέτυχε τζίρο μεγαλύτερο των 9 δισ. δολαρίων.

    Διαβάστε επίσης

    Τι ψάχνει ο Σεΐχης του Άμπου Ντάμπι στο Πόρτο Χέλι

    Υδροπλάνα: Εγκρίθηκαν υδάτινα πεδία στο Πόρτο Χέλι και στην Ερμιόνη

    Αποκαλυπτικό: Πωλήθηκε για 50 εκατ. το ακριβότερο οικόπεδο της Ελλάδας – Ο billionnaire Ιρλανδός, ο Τάσος Αλεξίου και το Πόρτο Χέλι



    ΣΧΟΛΙΑ