• Business

    Πόλσον εναντίον Πόλσον: Δικαστική διαμάχη δισεκατομμυρίων για τον μεγαλοεπενδυτή και την πρώην σύζυγο του – Όλες οι λεπτομέρειες

    • Bloomberg
    Τζένικα και Τζον Πόλσον

    Τζένικα και Τζον Πόλσον


    Πόλεμος έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον Τζον Πόλσον και την πρώην σύζυγο του Τζένικα, η οποία τον κατηγορεί για απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, με τον μεγαλοεπενδυτή να αρνείται τους ισχυρισμούς της χαρακτηρίζοντας την “άπληστη εγωίστρια”.

    Οι δύο πρώην σύζυγοι εμφανίστηκαν σε δικαστήριο του Μανχάταν την Πέμπτη το πρωί για να καταθέσουν τα επιχειρήματα τους, μετά από την προσπάθεια του δισεκατομμυριούχου να απορρίψει την υπόθεση.

    Κάθισαν ήσυχα στις αντίθετες πλευρές της αίθουσας του δικαστηρίου, περιμένοντας να εκδικαστούν οι προηγούμενες από την δική τους υποθέσεις, αγνοώντας ο ένας την παρουσία του άλλου.

    Ωστόσο, όταν ήρθε η σειρά τους οι δικηγόροι του Τζον Πόλσον ζήτησαν να κλείσει η αίθουσα του δικαστηρίου για τον Τύπο, ενώ παρών ήταν μόνο το Bloomberg News. Εκπρόσωπος του μεγαλοεπενδυτή ισχυρίστηκε ότι οι προτάσεις που επρόκειτο να καταθέσει θα περιείχαν απόρρητα οικονομικά έγγραφα και αρχεία στα οποία ο Τύπος «δεν έχει φυσικό συμφέρον».

    Το Bloomberg News απάντησε ότι υπήρχε μεγάλο δημόσιο ενδιαφέρον για την υπόθεση και ένας δικηγόρος της Τζένικα Πόλσον υποστήριξε επίσης ότι η ακρόαση πρέπει να είναι ανοιχτή. Τελικά ο δικαστής Louis Nock διέκοψε την προγραμματισμένη κατάθεση των επιχειρημάτων ζητώντας από τα δύο μέρη να καταθέσουν έγγραφα σχετικά με το εάν τελικά η διαδικασία έπρεπε να είναι κλειστή ή όχι.

    Η απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων

    Οι δικηγόροι του 66χρονου Τζον Πόλσον αρνήθηκαν ότι ο πελάτης τους έχει αποκρύψει περιουσιακά στοιχεία. Υποστήριξαν ότι η Τζένικα γνώριζε από παλιά για τα καταπιστεύματα που τώρα ισχυρίζεται ότι χρησιμοποιούσε ο πρώην σύζυγος της για να κρύψει περιουσιακά στοιχεία, επειδή περιλαμβάνονταν στις κοινές φορολογικές δηλώσεις που υπέβαλαν επί σχεδόν δύο δεκαετίες και που η ίδια είχε υπογράψει.

    «Οι κοινές φορολογικές δηλώσεις εγκρίθηκαν από την κα Πόλσον και κατέγραφαν τα καταπιστεύματα ονομαστικά», είπε ο ιδρυτής της Paulson & Co. στα δικαστικά έγγραφα, «αντικρούοντας κάθε ισχυρισμό ότι τα καταπιστεύματα δημιουργήθηκαν «κρυφά» και με δόλο προκειμένου να εξαπατήσουν την κα Πόλσον και να της στερήσουν την δίκαιη διανομή σε αυτό που θεωρείται συζυγικό περιουσιακό στοιχείο».

    Οι διαδικασίες που αφορούν τον γάμο στην πολιτεία της Νέας Υόρκης είναι ως επί το πλείστο εμπιστευτικές, επομένως η υπόθεση παρέχει μια σπάνια δημόσια ματιά σε ένα επίμαχο διαζύγιο που είναι πιθανό να είναι ακριβό και χρονοβόρο, δεδομένων των περιουσιακών στοιχείων που διακυβεύονται.

    Ο Τζον Πόλσον έχει περιουσία 4,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων και η οικογένεια κατέχει ένα πλούσιο χαρτοφυλάκιο επενδύσεων σε ακίνητα, συμπεριλαμβανομένου ενός ράντσου στο Άσπεν του Κολοράντο, που ανήκε στο παρελθόν σε έναν Σαουδάραβα πρίγκιπα και ένα κτήμα στα Χάμπτονς.

    Το διαζύγιο

    Ο δισεκατομμυριούχος υπέβαλε αίτηση διαζυγίου από την επί 21 χρόνια σύζυγό του τον Σεπτέμβριο του 2021 σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης στο Λονγκ Άιλαντ.

    Σε αγωγή της τον Ιούλιο με την οποία ζητούσε αποζημίωση τουλάχιστον 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, η Τζένικα ισχυρίστηκε ότι ο πρώην σύζυγος της χρησιμοποίησε μια ομάδα «επιλεγμένων συμβούλων» για να ιδρύσει τρία καταπιστεύματα προκειμένου να διασφαλίσει ότι εκείνη δεν θα λάβει το μερίδιο που της αναλογεί από την κοινή περιουσία.

    Η αγωγή της Τζένικα Πόλσον την περιγράφει ως μία πιστή σύζυγο που «με συνέπεια και ώριμη σκέψη» καλλιέργησε τις επιχειρηματικές και κοινωνικές σχέσεις του συζύγου της, ενώ στηριζόταν σε αυτόν για τα οικονομικά της οικογένειας. Εκμεταλλεύτηκε την εμπιστοσύνη της, όπως ισχυρίζεται, «εφαρμόζοντας ένα σχέδιο, σε περίοδο εννέα ετών, που είχε στόχο να απομονώσει τα περιουσιακά στοιχεία που απέκτησαν κατά τη διάρκεια του γάμου τους από την δικαιοδοσία της, και έτσι να της στερήσει το μερίδιο που δίκαια της αναλογεί”.

    Η αντίδραση του Πόλσον

    Ο Τζον Πόλσον αρνήθηκε ότι προσπάθησε να εξαπατήσει τη σύζυγό του, σημειώνοντας ότι οι δυο τους ήταν παντρεμένοι και ευτυχισμένοι όταν δημιουργήθηκαν τα συγκεκριμένα καταπιστεύματα.

    «Αυτή η απόκρυψη των κεφαλαίων δεν θα μπορούσε να είναι αληθινή, δεδομένου ότι όλα τα καταπιστεύματα δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια ενός ακέραιου γάμου, εν μέσω του οποίου επί δεκαετίες η κυρία Πόλσον υπέγραφε φορολογικές δηλώσεις στις οποίες περιλαμβάνονταν τα καταπιστεύματα», ισχυρίστηκε στα δικαστήρια.

    «Μάλιστα, το 2009 τη χρονιά που ο Πόλσον δημιούργησε το τελευταίο από τα καταπιστεύματα, έκανε μια σημαντική δωρεά στο Νοσοκομείο Σαουθάμπτον στο Λονγκ Άιλαντ, το οποίο έδωσε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του τα ονόματα του κυρίου και της κυρίας Πόλσον». Αυτό «αποτελεί κάθε άλλο παρά το γνώρισμα ενός διπρόσωπου συζύγου που σχεδιάζει να χωρίσει τη γυναίκα του δώδεκα χρόνια αργότερα», ισχυρίστηκε ο επενδυτής.

    Ο Τζον Πόλσον υποστήριξε επίσης ότι η αγωγή της συζύγου του ήταν διαδικαστικά ελλιπής επειδή δεν κατονόμασε ως κατηγορούμενες τις δύο έφηβες κόρες τους, οι οποίες είναι δικαιούχοι των καταπιστεύσεων, και επίσης κατατέθηκε πολύ αργά σύμφωνα με το καθεστώς παραγραφών του κράτους.

    Εκτός από τον τον σύζυγό της, η Τζένικα Πόσλον μήνυσε και την J.P. Morgan Trust Co., η οποία λειτουργεί ως διαχειρίστρια για δύο από τα καταπιστεύματα. Η εταιρεία επιδιώκει επίσης να απορρίψει την αγωγή, υποστηρίζοντας ότι αποτυγχάνει να αποδείξει πώς η εταιρεία συμμετείχε σε οποιοδήποτε σχέδιο απόκρυψης περιουσιακών στοιχείων και ότι φαίνεται να προσπαθεί να «παρακάμψει τους περιορισμούς της εν εξελίξει διαδικασίας διαζυγίου».

    Ο Τζον Πόλσον είναι περισσότερο γνωστός για τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια που κέρδισε για τον ίδιο και τους επενδυτές του, σορτάροντας την αμερικανική αγορά ακινήτων, κατά τη διάρκεια της φούσκας του 2007, λίγο πριν την οικονομική κρίση που ακολούθησε.

    Μετέτρεψε την εταιρεία του Paulson & Co σε οικογενειακό γραφείο το 2020 και τον Ιούνιο διορίστηκε πρόεδρος της Bausch Health Cos.

    Η Τζένικα Πόλσον γνώρισε τον μελλοντικό της σύζυγο αρκετά χρόνια πριν εκείνος γίνει διάσημος για τις επικερδείς επενδυτικές του κινήσεις.

    Την είχε προσλάβει ως βοηθό, όταν εκείνη εργάζονταν στην καφετέρια της Bear Stearns. Μόλις είχε μεταναστεύσει από τη Ρουμανία και εξασφάλισε πολιτικό άσυλο στις ΗΠΑ.

    Διαβάστε ακόμη:

    Η άγνωστη ιστορία της οικογένειας Πόλσον: Η μετανάστευση, οι δυσκολίες, η σταδιακή αναγνώριση, η συνάντηση του Τζον με την Τζένι

    Διαζύγιο Πόλσον: 33χρονη γκουρού διατροφής του Instagram η πέτρα του σκανδάλου

    Όλο το παρασκήνιο για την Alpha Bank: Γιατί ο Holterman αγοράζει και γιατί ο Πόλσον πουλάει (και ΕΥΔΑΠ)



    ΣΧΟΛΙΑ