• ΑΓΟΡΕΣ

    Όλο το παρασκήνιο για την Alpha Bank: Γιατί ο Holterman αγοράζει και γιατί ο Πόλσον πουλάει (και ΕΥΔΑΠ)

    John Paulson, Henry Holterman

    John Paulson, Henry Holterman


    Με… χασούρα, κατ’ εκτίμηση, 30 – 40 εκατ. ευρώ βγαίνει από την Alpha Bank ΑΛΦΑ 0% 1,63 ο μεγαλοεπενδυτής (;) Τζο Πόλσον.

    Ο Αμερικανός ιδιοκτήτης της Paulson & Co που γνώρισε μεγάλες δόξες από την κατάρρευση της αγοράς των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ τη διετία 2007 – 2008 με την αξία του ενεργητικού της εταιρείας του να απογειώνεται στα 38 δισ. δολ., στήριξε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα σε δύσκολες εποχές.

    Συμμετείχε στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στο πλαίσιο της τότε ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας το 2015, αλλά και στην αύξηση κεφαλαίου του 2021, καλύπτοντας πλήρως τη συμμετοχή του.

    Πλην όμως, ο Τζον Πόλσον δεν διάγει και τις καλύτερες μέρες του αφού το ενεργητικό του family office  έχει συρρικνωθεί στα επίπεδα των 7 – 8 δισ. δολ.

    Το στοίχημα Ελλάδα φαίνεται ότι δεν του βγαίνει, ενώ το mononews.gr με συνεχή δημοσιεύματα από τις 24 Νοεμβρίου κατέγραφε την κινητικότητα γύρω από τη μετοχή της τράπεζας και το ενδιαφέρον συγκεκριμένου ευρωπαίου «παίκτη» να ενισχύσει τη συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας.

    Ο Τζον Πόλσον κατείχε το 5,66% της Άλφα, συμμετοχή η οποία έχει μειωθεί πια στο 4,86%.

    Πλέον έπαψε να είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος, αφού τη θέση του έχει πάρει η Ολλανδική Reggeborgh που ελέγχει ποσοστό άνω του 6,5% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

    Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες τραπεζικές πηγές, ο Αμερικανός επενδυτής θα επιδιώξει να αποεπενδύσει από την Alpha παίρνοντας τις ζημιές του και στρεφόμενος στις μετοχές της πατρίδας τους.

    Στις ΗΠΑ δε, υπάρχουν επενδυτικοί… πειρασμοί, αφού η κρίση του πληθωρισμού και της ενέργειας, έχουν ρίξει τις μετοχές στον Nasdaq έως και 80%.

    Άλλωστε, στο Χ.Α. διαθέτει συμμετοχή στην Πειραιώς ΠΕΙΡ -2,00% 3,92 , με 18,62% και με μέση τιμή κτήσης, όπως αναφέρουν χρηματιστές, περί το 1,70 ευρώ και στην ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ -0,35% 5,73 με 9,99% και μέση τιμή κτήσης περί τα 7,5 με 8 ευρώ.

    Χρηματιστές πάντως πιθανολογούν ότι έχει ρευστοποιήσει και ένα μικρό ποσοστό από την συμμετοχή του στην ΕΥΔΑΠ στις παρούσες τιμές δηλαδή μεταξύ 6,80 ως 7,20 ευρώ.

    Ούτως η άλλως δεν είναι υποχρεωμένος να ανακοινώσει στις αρχάς ότι ρευστοποιεί την θέση του εκτός εάν υποχωρήσει κάτω του 5%.

    Είναι προφανές, όπως σχολιάζουν οι ίδιες πηγές, ότι ο Τζον Πόλσον συνεχίζει να γράφει ζημιές από το ελληνικό εγχείρημά του.

    O Henry Holterman, o νέος ισχυρός ανήρ

    Την ίδια στιγμή, τα οφέλη είναι προφανή για την Άλφα, αφού ένας μεγάλος ευρωπαϊκός όμιλος, η Reggeborgh, με ταυτόχρονη παρουσία στην Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ -2,31% 2,54 , δείχνει να πιστεύει σφόδρα στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και στη δυναμική του ελληνικού επιχειρείν, με την Ελλάκτωρ να θέλει να πρωταγωνιστήσει εκ νέου στα μεγάλα έργα υποδομών, τόσο στην Ελλάδα όσο και περιφερειακά.

    Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η Reggeborgh αγοράζει μεθοδικά μετοχές της Alpha ΑΛΦΑ 0% 1,63 με σημαντικός μέρος των μετοχών να έχει αποκτηθεί σε τιμές 7 – 8 σεντς κάτω από την τιμή της περσινής αύξησης κεφαλαίου, η οποία είχε πραγματοποιηθεί στο 1 ευρώ.

    Ο ισχυρός άνδρας της Ελλάκτωρ Henry Holterman μάλιστα έχει υποβάλει αίτημα να εξαγοράσει και το ποσοστό του ΤΧΣ που ανέρχεται στο 9%.

    Πρακτικά εάν το ΤΧΣ πουλήσει την συμμετοχή του στην  Alpha Bank, τότε το ποσοστό του Ολλανδού μεγιστάνα μπορεί να προσεγγίζει εύκολα το 20%.

     

    Διαβάστε επίσης:

    Alpha Bank: Μεγάλη υπερκάλυψη για το ομόλογο 300 εκατ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ