• Business

    Πόλος έλξης για ξένα funds και ξενοδόχους τα 74 ξενοδοχεία που βγάζει προς πώληση η Intrum

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Γιώργος Γεωργακόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Intrum Ελλάδος και μέλος της Διοικητικής Ομάδας/ Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου Intrum

    Γιώργος Γεωργακόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Intrum Ελλάδος και μέλος της Διοικητικής Ομάδας/ Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου Intrum


    Ξένα funds, hotels operators αλλά  και ξενοδόχοι που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά έχουν εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για το πακέτο των 74 ξενοδοχείων που βγάζει προς πώληση η Intrum.

    Πρόκειται στην πλειονότητα τους για ξενοδοχεία 5 και 4 αστέρων, συνολικής δυναμικότητας 4.278 δωματίων, τα οποία βρίσκονται σε δημοφιλή τουριστικά νησιά –Μύκονος, Κρήτη, Κέρκυρα- αλλά και στην ηπειρωτική Ελλάδα.

    «Δεν πουλάμε τα δάνεια, αλλά ψάχνουμε επενδυτή, θέλουμε να δώσουμε μία πραγματική δεύτερη ευκαιρία στα συγκεκριμενα ξενοδοχεία να αναπτυχθούν», λέει χαρακτηριστικά στο mononews.gr  στέλεχος της Intrum  και μάλιστα σημειώνει πως: Είναι όμως και μία ευκαιρία επένδυσης σε 5 και 4 αστέρων  ξενοδοχεία σε βασικούς προορισμούς της χώρας, όπως το Αιγαίο και η Κρήτη.

    Σύμβουλος στην πώληση είναι η Ernst & Young και η Euroxx,  με την οποία από πέρυσι το καλοκαίρι η Intrum έχει  ταξινομήσει τις ανάγκες του κάθε ξενοδοχείου, που υστερεί, και κυρίως το ύψος των επενδύσεων που απαιτείται, ώστε να κερδίσει σε ανταγωνιστικότητα.

    «Το μεγάλο  πρόβλημα δεν είναι η αναδιάρθρωση των δανείων τους,  αλλά ότι τα ξενοδοχεία δεν είναι ανταγωνιστικά, χρειάζονται επενδύσεις σε πάγια, απαιτείται  τεχνογνωσία, και συνεργασίες.

    «Αποφασίσαμε λοιπόν να βγάλουμε αυτά τα ξενοδοχεία προς πώληση και αναζητάμε στρατηγικούς επενδυτές να έρθουν να τα αναπτύξουν».

    Και συνεχίζει: Αυτή η ομάδα με τα 74 ξενοδοχεία αποτελεί μία καλή βάση για να αναπτυχθεί κάποιος που το επιθυμεί –και δεν έχει παρουσία- στον τουρισμό στην Ελλάδα. Είναι σχεδον 4.500 δωμάτια τόσο σε δημοφιλή νησιά, όσο και στην ηπειρωτική χώρα.

    Ηδη εκδηλώνεται έντονο ενδιαφέρον από ξένα fund αλλά και hotel operators που θέλουν να θέλουν να εκμεταλλευτούν την δυναμική που παρουσιάζει το ελληνικό τουριστικό προϊόν.

    Μάλιστα συμπληρώνει: Πρόκειται για ξενοδοχεία που βαρύνονται με καταγγελμένα δάνεια, θα μπορούσαμε δηλαδή να τα βγάλουμε ένα- ένα  σε πλειστηριασμό, όμως αυτό θα ήταν καταστροφή αξίας.

    »Το ζήτημα είναι να ξαναγίνουν ανταγωνιστικά και αυτό θα το πετύχουμε μόνο με  στρατηγική επένδυση που θα έχει ως αποτέλεσμα καλύτερο τουριστικό προϊόν, αλλά και δημιουργία θέσεων εργασίας.

    Ειδικότερα τα ξενοδοχεία που βγάζει προς πώληση η Intrum και τα οποία βαρύνονται με καταγγελμένα δάνεια ύψους σχεδόν 300 εκατ ευρώ περιλαμβάνονται στις τιτλοποιήσεις Sunrise Ι – ΙΙ και Vega II –ΙΙΙ.

    Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η κατάθεση των μη δεσμευτικών προσφορών αναμένεται  τον Απρίλιο, των δεσμευτικών ένα μήνα μετά και στόχος είναι η ολοκλήρωση της συναλλαγής τον Ιούλιο.

    Τα 74  ξενοδοχεία έχουν  συνολική δυναμικότητα 4.273 δωματίων. Πάνω από το 60% της δυναμικότητας είναι 5αστερα και 4αστερα ενώ το 50,7% των δωματίων βρίσκονται σε νησιά, μεταξύ αυτών, Κέρκυρα, Σκιάθος, Κως, Μύκονος, Κουφονήσι. Η μέση δυναμικότητα είναι 56 δωμάτια ενώ 13 έχουν περισσότερα από 100 δωμάτια.

    Ανά τοποθεσία, τώρα τα 1.300 δωμάτια βρίσκονται σε Αιγαίο, 672 σε Κρήτη και 194 σε Ιόνιο ενώ 1.494 σε Μακεδονία –Θράκη, 406 στην Κεντρική Ελλάδα και 206 στην Πελοπόννησο.

    Όπως αναφέραμε το  χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει ξενοδοχεία με σημαντικές ανάγκες για επενδύσεις στην αναβάθμιση των υποδομών τους και ο επενδυτής αναμένεται να συνεισφέρει κεφάλαια στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος

    Στην περίπτωση αυτή ο  ρόλος των εταιρειών διαχείρισης είναι κομβικός, τόσο  για την αναδιάρθρωση επιχειρήσεων και κλάδων καθώς και για την προσέλκυση ιδιωτικών  κεφαλαίων και μάλιστα, όχι μόνο στον τουρισμό που συγκεντρώνει επενδυτικό  ενδιαφέρον, αλλά και σε άλλους κλάδους όπως για παράδειγμα σε οινοποιεία, χαρτοβιομηχανίες, εταιρείες συσκευασίας τροφίμων, στον κλάδο των logistics και γενικότερα σε επιχειρήσεις που έχουν τις προοπτικές να γίνουν εκ νέου ανταγωνιστικές και βιώσιμες, προσελκύοντας ιδιωτικά κεφάλαια και αξιοποιώντας τη ρευστότητα που υπάρχει διεθνώς.

    Διαβάστε επίσης

    Patrick Fitzgibbon (Hilton) στο mononews: Στόχος μας να ξαναδώσουμε στο Πεντελικόν τη χαμένη του αίγλη

    Τράπεζες: Σε αυξημένη ετοιμότητα για περίπτωση κυβερνοεπιθέσων λόγω Ουκρανίας

    Άλκης Σβυριάδης (Electra Hotels) στο mononews: Γιατί προχωρήσαμε στην πώληση του πεντάστερου ξενοδοχείου στη Λίνδο της Ρόδου



    ΣΧΟΛΙΑ