• Τράπεζες

    Τράπεζες: Σε αυξημένη ετοιμότητα για περίπτωση κυβερνοεπιθέσων λόγω Ουκρανίας

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Τράπεζες: Εθελούσιες με ονοματεπώνυμο

    Π. Μυλώνάς – Χρ. Μεγάλου – Β. Ψάλτης – Φ. Καραβίας


    Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας βρίσκονται τις τελευταίες μέρες οι ελληνικές τράπεζες, για να αποκρούσουν κάθε cyber  επίθεση. Τσεκάρουν διαρκώς τα συστήματα ασφαλείας και  είναι alert σε ότι αφορά την  άμυνα τους σε περίπτωση που δεχτούν «κυβερνοεπίθεσεις»  λόγω της Ουκρανίας.

    Προ ημερών Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή και η Ιντερπόλ έστειλαν σήμα σε όλες τις τράπεζες της ευρωζώνης ζητώντας να είναι «extremely alert» λόγω της  γεωπολιτικής έντασης.

    Το σήμα της ΕΒΑ ζητούσε από τις τράπεζες να ελέγξουν την ετοιμότητα και ανθεκτικότητα των συστημάτων τους και επέστησε την προσοχή καθώς υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να ξεσπάσει έναν «ψηφιακός πόλεμος».

    Αυτές οι cyber επιθέσεις  είναι δύο ειδών

    Είτε οι χάκερς προσπαθούν να  ρίξουν τα λογισμικά συστήματα μίας τράπεζας, όπως για παράδειγμα με την μαζική αποστολή εκατομμυρίων  e-mails στο e –banking (είναι οι επιθέσεις DDoS), ώστε να πέσει το σύστημα και να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους. Και η δεύτερη επίθεση έχει να κάνει με την κλοπή δεδομένων των πελατών.

    Όπως λένε στο monomews.gr τραπεζικά στελέχη «η μοναδική άμυνα απέναντι σε αυτές τις επιθέσεις είναι να έχεις θωρακίσει με «ασπίδες» τα συστήματα σου, ώστε να εντοπίζουν αμέσως υποπτες κινήσεις και να κόβουν έγκαιρα κάθε επίθεση». Το σύστημα δηλαδή μόλις διαγνώσει ύποπτη κίνηση κλείνει αυτομάτως.

    Βέβαια, στην  πρώτη γραμμή άμυνας βρίσκονται οι  πάροχοι τηλεπικοινωνιών –όλες οι εταιρείες τηλεφωνίας έχουν ειδικές ομάδες,  επιφορτισμένες να ελέγχουν διαρκώς τα συστήματα, και να εντοπίζουν κάθε ύποπτη κίνηση που θα μπορούσε να προκαλέσει ρωγμές στο σύστημα. Οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών είναι εκείνοι που δέχονται το πρώτο κύμα της επίθεσης, λέει χαρακτηριστικά στο mononews.gr, τραπεζικό στέλεχος υπεύθυνο για θέματα κυβερνοασφάλειας.

    Περισσότερο βέβαια εκτεθειμένες σε τέτοιου είδους επιθεση –λόγω της γεωπολιτικής έντασης- είναι οι μεγάλες τράπεζες της ευρωζώνης. Επισημαίνοντας πως οι «άμυνες» των ελληνικών τραπεζών είναι σε πολύ καλό επίπεδο, ωστόσο παραδέχεται πως και οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε επιφυλακή.

    Να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο της συζήτησης αλλά και των διαπραγματεύσεων αν θα γίνει επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ΕΚΤ και η ΕΒΑ σε συνεργασία με την Ιντερπόλ έστειλαν σήμα σε όλες τις τράπεζες της ευρωζώνης, ζητώντας να αυξήσουν τις γραμμές άμυνάς τους στον κυβερνοχώρο.

    Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά δήλωσε προ ημερών ο Αντρέα Ενρία πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας «ζητάμε από τις τράπεζες να ενισχύσουν τα μέτρα κυβερνοασφάλειάς τους, ώστε να είναι έτοιμες για πιθανή αύξηση των επιθέσεων», υπογραμμίζοντας πως: απαιτείται αυξημένη  προσοχή των τραπεζών σε σχέση με την πιθανή επιδείνωση των παγκόσμιων εντάσεων που θα μπορούσαν πράγματι να πυροδοτήσουν περισσότερες επιθέσεις».

    Διαβάστε επίσης

    Τι σηματοδοτεί η πώληση του Project Sky για την Alpha Bank

    Τράπεζα της Ελλάδος: Προσωρινή κόκκινη κάρτα στο deal HSBC – Παγκρήτια

    PQH: Αλλαγή σχεδίων για το πακέτο κόκκινων δανείων Αριάδνη, μετά το υποτονικό ενδιαφέρον



    ΣΧΟΛΙΑ