• Business

    Άλκης Σβυριάδης (Electra Hotels) στο mononews: Γιατί προχωρήσαμε στην πώληση του πεντάστερου ξενοδοχείου στη Λίνδο της Ρόδου

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Άλκης Σβυριάδης, διευθύνων σύμβουλος της Electra Hotels


    Το πέρασμα της οικογένειας Σβυριάδη από την Αίγυπτο στην Ελλάδα της δεκαετίας του 1960 και η δημιουργία μαζί με τους Θανάση Ρέτσο και Μάκη Φωκά της αλυσίδας των Electra Hotels.

    Αφορμή για την επικοινωνία με τον κ. Αλκη Σβυριάδη –συνδιευθύνοντα σύμβουλο μαζί με τον κ. Γιάννη Ρέτσο στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις Ηλέκτρα ΑΕ- στάθηκε η πώληση του πεντάστερου ξενοδοχείου της οικογένειας Σβυριάδη στη Λίνδο της Ρόδου.

    Ωστόσο πριν περάσουμε στα της πώλησης ρώτησα τον κ. Σβυριάδη πως εκτιμά ότι θα εξελιχθεί η φετινή σεζόν.

    «Η μεγάλη  εικόνα δείχνει ότι θα έχουμε μία καλή χρονιά. Η πορεία των κρατήσεων –στα resort- είναι καλύτερη από το 2019. Είμαστε λοιπόν συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι θα πάμε καλά και ότι δεν θα υπάρξουν απρόοπτα λόγω της Covid» απαντά και συμπληρώνει πως «ο κόσμος θέλει να ταξιδέψει, να κάνει και πάλι διακοπές».

    Στο τέλος Ιανουαρίου ανακοινώθηκε η πώληση του ξενοδοχείου της οικογένειας Σβυριάδη, που βρίσκεται κοντά στην Ακρόπολη της Λίνδου στην Ρόδο. Η μονάδα των 188 δωματίων  αγοράστηκε–αντί τιμήματος 27 εκατ ευρώ- από την  Ζeltland Capital με έδρα το Λονδίνο.

    Η πώληση  της μονάδας έγινε με τη διαδικασία ιδιωτικού διαγωνισμού -μέσω της εταιρείας ΠΑΝΑΞΙΑ του Γιάννη Βέργαδου- και ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2019 με 8 ξένα  fund αλλά και την Prodea να εκδηλώνουν ενδιαφέρον.

    Ωστόσο η επέλαση της Covid-19 στις αρχές του 2020 έφερε καθυστερήσεις στη διαδικασία. Αρχικά κατατέθηκαν τρεις μη δεσμευτικές προσφορές για την απόκτηση του ξενοδοχείου και στη συνέχεια η Ζeltland επανήλθε με δεσμευτική προσφορά τον Φεβρουάριο του 2020.

    Όταν ρώτησα τον κ. Σβυριάδη γιατί η οικογένεια προχώρησε στην πώληση της μονάδας, απάντησε πως το ξενοδοχείο που ανήκε στον ίδιο και στα δύο αδέλφια του, τη Μαρίζα και τον Ντέμη, ήταν ένα σημαντικό asset και έγινε προκειμένου το τίμημα να μοιραστεί ανάμεσα στα αδέλφια. Ενώ η  οικογένεια είναι μέτοχος στην εταιρεία «ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚEΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΑ Α.Ε».

    Να σημειωθεί ότι ο κ. Αλκης Σβυριάδης και η σύζυγός του Μαρία Βογιατζόγλου έχουν και ένα ξενοδοχείο στη Σκόπελο, το Skopelos Village, ενώ ένα από τα παιδιά τους, ο Αλέξανδρος κάνει ήδη τη δική του καριέρα στον χώρο της ξενοδοχείας.

    Από την Αίγυπτο στην Αθήνα- η ιστορία της οικογένειας Σβυριάδη

    Το 1920 η Αίγυπτος ήταν τουριστικός προορισμός για τους Ευρωπαίους οι οποίοι έφταναν  στη χώρα του Νείλου, γοητευμένοι από τον αρχαίο πολιτισμό της. Ηταν η δεκαετία που ο Χάουαρντ Κάρτερ ανακάλυψε τον τάφο του Τουταγχαμών και η χώρα των Φαραώ μονοπωλούσε το παγκόσμιο ενδιαφέρον.

    Εκείνη την εποχή ο Αλκης Σβυριάδης –παππούς του γνωστού ξενοδόχου κ. Αλκη Σβυριάδη-, εργαζόταν σε ξενοδοχεία στο Κάιρο, στο Λούξορ, στο Ασουάν. Εκεί που κτύπαγε η τουριστική καρδιά της Αιγύπτου.

    Σχεδόν 40 χρόνια αργότερα, το 1958, ο γιός του Θωμάς Σβυριάδης ήρθε στην Ελλάδα και αρχικά εργάστηκε ως ξενοδοχοϋπάλληλος στο Athene Palace.

    Στην Αθήνα της δεκαετίας του 1960, σε μία εποχή που η πρωτεύουσα επιχειρούσε   τα πρώτα της βήματα στην διεθνή τουριστική σκηνή, ο Θωμάς γνώρισε τον κεφαλονίτη Μάκη Φωκά –από τις εμβληματικές προσωπικότητες του ελληνικού τουρισμού- και τον Θανάση Ρέτσο (πατέρα του προέδρου του ΣΕΤΕ Γιάννη Ρέτσου).

    Οι τρεις τους παίρνουν την μεγάλη απόφαση. Να γίνουν ξενοδόχοι. Εγχείρημα δύσκολο μα όχι ακατόρθωτο για τους τρεις γεμάτους όνειρα και ιδέες νέους άντρες.

    Με σκληρή δουλειά απεκτησαν το 1964 το πρώτο τους ξενοδοχείο. Μίσθωσαν το πρώτο ξενοδοχείο ιδιοκτησίας της εκκλησίας, στην οδό Ερμού 5, το  οποίο ονόμασαν Electra. Αυτή ήταν η αρχή. Ακολούθησε το Electra της Θεσσαλονίκης (5 αστέρια), με την απεριόριστη θέα στον Θερμαϊκό.

    Λίγο πριν είχαν αγοράσει το οικόπεδο στην Ναυάρχου Νικοδήμου, όπου δημιούργησαν το δεύτερο ξενοδοχείο στην Αθήνα, το Electra Palace (5 αστέρια)  στην Πλάκα και το 1974 αγόρασαν οικόπεδο στην Ιαλυσό της  Ρόδου όπου και γεννήθηκε το Electra Palace Rhodes (5 αστέρια).

    Ακολούθησε το Electra  στην Κεφαλονιά (4 αστέρια) και το Electra Metropolis στην οδό Μητροπόλεως (5 αστέρια), μετασκευάζοντας κτίριο που στέγαζε το υπουργείο Παιδείας, και το οποίο επίσης ανήκε στην ιδιοκτησία της Εκκλησίας.

    Διαβάστε επίσης

    Μαρίνα Αλίμου: Αλλάζει ριζικά και αναβαθμίζεται – Στα 100 εκατ. ευρώ η επένδυση

    Δέκα επενδυτές προσφέρουν 100 εκατ. ευρώ στη doValue για τα τρία κτίρια στο Μαρούσι – Κατατέθηκαν οι προσφορές

    Το Χίλτον γυρίζει σελίδα και μετατρέπεται σε Conrad – Η ιστορία και το μέλλον του εμβληματικού ξενοδοχείου της Αθήνας



    ΣΧΟΛΙΑ