• Business

    Ποιοι μεγάλοι Όμιλοι διεκδικούν κτιριακό ΣΔΙΤ αξίας 72 εκατ. ευρώ

    Henry Holterman (Ελλάκτωρ), Χρήστος Ιωάννου (ΑΒΑΞ), Eυάγγελος Μυτιληναίος (Mytilineos), Αλέξανδρος Εξάρχου (Intrakat), Παναγιώτης Ψαλτάκος (ΤΕΚΑΛ)


    Έξι είναι και επίσημα οι μνηστήρες για κτιριακό ΣΔΙΤ συνολικής εκτιμώμενης αξίας 72 εκατ.ευρώ που δημοπρατεί το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Πρόκειται για 5 αστυνομικές διευθύνσεις ανά την ελληνική επικράτεια που δημοπρατεί η Κτιριακές Υποδομές (ΚΤΥΠ) ΑΕ και διεκδικούν οι μεγάλοι κατασκευαστικοί Όμιλοι, όπως οι Ελλάκτωρ, ΑΒΑΞ, Intrakat και Mytilineos.

    Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική απόφαση στη Διαύγεια που υπογράφεται από το Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΚΤΥΠ Α.Ε, Αθανάσιος Γιάνναρης, δε συντρέχει λόγος αποκλεισμού για κανένα εκ των ενδιαφερόμενων σχημάτων.

    Το επόμενο βήμα είναι η εξέταση των δικαιολογητικών των επίδοξων μνηστήρων και στη συνέχεια θα περάσουμε στο Στάδιο Β κατά τη διάρκεια του οποίου η αναθέτουσα αρχή μαζί με τα σχήματα θα καταλήξουν στο τελικό τεχνικό και οικονομικό αντικείμενο του έργου και στη συνέχεια θα υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές.

    Με έναν μετριοπαθή υπολογισμό και εάν δεν υπάρξουν κωλύματα, όπως για παράδειγμα νομικές προσφυγές μεταξύ των ενδιαφερομένων, τότε είναι πολύ πιθανό να γνωρίζουμε τον ανάδοχο φέτος και δεν αποκλείεται η σχετική σύμβαση να υπογραφεί εντός της ίδιας χρονιάς.

    Αυτό σημαίνει πως τα κτίρια θα έχουν ολοκληρωθεί εντός του 2025 ή στις αρχές του 2026 και τότε θα ξεκινήσουν οι πληρωμές διαθεσιμότητας προς τους αναδόχους, οι οποίοι στη συνέχεια ο ανάδοχος θα αναλάβει τη λειτουργία και τη συντήρησή τους.

    Οι μνηστήρες

    Όπως όλα τα ΣΔΙΤ έτσι και το συγκεκριμένο, έχει προσελκύσει τον ενδιαφέρον των μεγάλων κατασκευαστικών Ομίλων, αλλά και ανερχόμενων «παικτών» της αγοράς. Αναλυτικότερα το εν λόγω ΣΔΙΤ διεκδικούν συνολικά οκτώ εταιρίες και έχουν δημιουργηθεί έξι σχήματα με τα τέσσερα εξ’ αυτών να δοκιμάζουν τις ίδιες δυνάμεις τους και τα άλλα δύο να δημιουργούν συμμαχίες.

    Όσον αφορά τους μνηστήρες που ακολουθούν την οδό της αυτόνομης διεκδίκησης, αυτοί είναι κατά βάση ηχηρά ονόματα. Αρχικά το ενδιαφέρον του έχει εκδηλώσει η Ελλάκτωρ μέσω της θυγατρικής της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ο Όμιλος ΑΒΑΞ, η Intrakat,, καθώς και η ΤΕΚΑΛ του Παναγιώτη Ψαλτάκου.

    Σχετικά με τις συμμαχίες που έχουν δημιουργηθεί ακόμα ένα ισχυρό όνομα, ο Όμιλος Mytilineos, ο οποίος έκανε πρόσφατα το διπλό spin-off στις κατασκευές με τη Μ Παραχωρήσεων να διεκδικεί έργα ΣΔΙΤ και Παραχωρήσεις, ενώνει τις δυνάμεις του με την ΑΤΕΣΕ. Η δεύτερη συμμαχία που «κτυπάει» το έργο αποτελείται από τις ΕΚΤΕΡ και ΕΡΕΤΒΟ.

    Τι αφορά ο διαγωνισμός

    Το τεχνικό αντικείμενο του έργου αφορά στην ανέγερση και τη συντήρηση πέντε αστυνομικών διευθύνσεων, οι οποίες θα ανεγερθούν στις εξής περιοχές:

    • Πάτρα (Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδος, Διεύθυνση Αστυνομίας Αχαΐας, Α’ Αστυνομικό Τμήμα, Τμήμα Τροχαίας και Τμήμα Μεταγωγών Δικαστηρίων Πατρών: 14.456τ.μ. )
    • Καρδίτσα (Διεύθυνση Αστυνομίας, Αστυνομικό Τμήμα, Τμήμα Ασφαλείας και Τμήμα Τροχαίας Καρδίτσας:7.000 τ.μ)
    • Βέροια (Διεύθυνση Αστυνομίας, Αστυνομικό Τμήμα, Τμήμα Ασφαλείας, Τμήμα Τροχαίας Βέροιας και Τμήμα Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμου: 6.215 τ.μ)
    • Λευκάδα (Διεύθυνση Αστυνομίας, Αστυνομικό Τμήμα, Τμήμα Ασφαλείας και Τμήμα Τροχαίας Λευκάδας: 3.111 τ.μ.)
    • Αλεξανδρούπολη (Διεύθυνση Αστυνομίας, Αστυνομικό Τμήμα, Τμήμα Ασφαλείας και Τμήμα Τροχαίας Αλεξανδρούπολης: 9.153 τ.μ.)

    Η διάρκεια της σύμβασης του έργου ανέρχεται στα 30 έτη και, όπως προαναφέρθηκε, τα δύο πρώτα αφορούν την κατασκευή των διευθύνσεων και τα υπόλοιπα 28 τη λειτουργία και τη συντήρηση των κτιρίων.

    Αναλυτικότερα ο ανάδοχος του έργου (Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης-ΙΦΣ) καλείται να:

    • Εκπονήσει τις τεχνικές μελέτες και να αναλάβει τις ενέργειες για την έκδοση των απαραίτητων αδειών και εγκρίσεων
    • Κατασκευάσει, προμηθευτεί και εγκαταστήσει τον απαραίτητο (αστυνομικό) εξοπλισμό) για τις αστυνομικές διευθύνσεις και τα κτίρια τους
    • Χρηματοδοτήσει το έργο (Μείγμα ιδίων και δανειακών κεφαλαίων)
    • Αναλάβει την τεχνική διαχείριση (επιθεώρηση, συντήρηση, τεχνική λειτουργία και επιστασία) για την ετοιμότητα και ικανότητα για λειτουργία των εγκαταστάσεων και συστημάτων των Αστυνομικών Διευθύνσεων, των κτιριακών υποδομών και του περιβάλλοντος χώρου αυτών,
    • Αναλάβει την καθαριότητα, τη διαχείριση απορριμμάτων και την εξασφάλιση της υγιεινής
    • Καλύπτει τα έξοδα για τους λογαριασμούς ΟΚΩ

    Διαβάστε επίσης

    Ποιες μάχες για μεγάλα έργα θα δώσουν το 2023 οι μεγάλοι εγχώριοι και διεθνείς Όμιλοι

    Ποια οδικά έργα υπογράφουν οι μεγάλοι όμιλοι τη νέα χρονιά

    Μάχη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, Mytilineos και FRAPORT για το αεροδρόμιο Καλαμάτας



    ΣΧΟΛΙΑ