• Μετοχές

    Ποιοι και γιατί «πυροβολούν» σήμερα τη μετοχή της Ιντρακάτ – Ο ρόλος των θεσμικών και η δημόσια πρόταση που δεν ήρθε

    O Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου INTRALOT, κ. Σωκράτης Π. Κόκκαλης

    O Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου INTRALOT, κ. Σωκράτης Π. Κόκκαλης


    Θεσμικά χαρτοφυλάκια κατά κύριο λόγο, αλλά και ορισμένοι ιδιώτες επενδυτές είναι που ‘’πυροβολούν’’ από την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης τη μετοχή της Ιντρακάτ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες o λόγος των πωλήσεων έγκειται στο γεγονός ότι η ‘’αλλαγή σκυτάλης’’ στη θυγατρική του ομίλου της Ιντρακόμ, δεν συνοδεύεται από την υποβολή δημόσιας πρόταση.

    Το επιχειρηματικό σχήμα των Δημήτρη Μπάκου, Γιάννη Μπάκου και Αλέξανδρου Εξάρχου, είναι εκείνο που εξαγοράζει από την Ιντρακόμ του Σωκράτη Κόκκαλη, το 31,7% της Ιντρακάτ. Με τιμή στα 2,95 ευρώ, που αντιστοιχεί σε συνολική καταβολή 70,1 εκατ. ευρώ.

    Στη χρηματιστηριακή αγορά πυροδοτήθηκαν άμεσα πωλήσεις, αφού εκ των πραγμάτων το ποσοστό που απέκτησαν οι νέοι μέτοχοι δεν υπερβαίνει την καταστατική μειοψηφία του 33,3% και ώς τούτου δεν γεννά την υποχρέωση υποβολής δημόσιας πρότασης.

    Το αυτό συμβαίνει και με την κίνηση των εφοπλιστών Ηλία Γκότση και Κώστα Αγγέλου, ο κάθε ένας από τους οποίους αποκτά ποσοστά των υπολοίπων μετόχων της Ιντρακάτ. Του Δημήτρη Θεοδωρίδη, των Δήμου Στασινόπουλου και Λουκά Λαζαράκη, καθώς επίσης και του CEO της εταιρείας Πέτρου Σουρέτη, που αθροιστικά αγγίζουν το 29%.

    Από τη στιγμή που οι αγοραστές των μετοχών της Ιντρακάτ δεν ενεργούν συντονισμένα, βάσει δηλώσεων που οφείλουν να κάνουν προς τις εποπτικές αρχές, δεν τίθεται ζήτημα δημόσιας πρότασης. Άλλωστε η επιτροπή κεφαλαιαγοράς δεν μπορεί να υποχρεώσει κανέναν για κάτι τέτοιο, παρά μόνο να επιβάλλει πρόστιμα αν κριθεί από τους ελέγχους της. Όπως για παράδειγμα έχει συμβεί στο παρελθόν με τη Βιοχάλκο που ‘’παράκαμψε’’ τη διαδικασία των προτάσεων προς τις μειοψηφίες των θυγατρικών της.

    Το τελευταίο χρονικό διάστημα ορισμένοι ‘’παίκτες’’ είχαν προχωρήσει σε αγορές μετοχών με στόχο να τις δώσουν, όπως εκείνοι πίστευαν, στις υψηλότερες τιμές της δημόσιας πρότασης. Η προσδοκία αυτή ‘’κάηκε’’ σήμερα, δίνοντας το έναυσμα για πωλήσεις.

    Λίγο πριν μετά τις 12 σήμερα το μεσημέρι το ‘’χαρτί’’ της Ιντρακάτ βρισκόταν στα 2,34 ευρώ, καταγράφοντας πτώση 6,96%. Με συναλλαγές αξίας να αγγίζουν τις 950.000 ευρώ περίπου.

    Στην Ιντρακάτ, τα θεσμικά χαρτοφυλάκια ελέγχουν το 9,8%, εκ των οποίων περί το 5% είναι η θέση του fund Orasis, του Τζώρτζ Έλλιοτ, έπειτα από τις αγορές που έχει κάνει, μετά από την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

    Το συγκεκριμένο fund, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σημερινούς πωλητές, διατηρώντας τη θέση του. Κάτι που δεν συμβαίνει με ορισμένους άλλους, οι οποίοι απομακρύνονται από τη μετοχή…

    Ποιοι είναι οι εφοπλιστές Ηλίας Γκότσης και Κώστας Αγγέλου, που μπαίνουν στην Intrakat, μετά τους Μπάκο, Καϋμενάκη και Εξάρχου



    ΣΧΟΛΙΑ