• Business

    Ποιοι εφοπλιστές κυριάρχησαν το 2017. Έδωσαν 4,4 δισ. για πλοία

    Λαιμός ναυτιλία

    Φίλιππος Λαιμός (αριστερά) και Αντώνης Λαιμός (δεξιά), εφοπλιστές της Enesel SA


    Δυναμικά κινήθηκαν για μία ακόμα χρονιά οι Έλληνες εφοπλιστές, πληρώνοντας το ποσό των 4,4 δισ. ευρώ για συνολικά 271 νεότευκτα και μεταχειρισμένα πλοία, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Allied Shipping Research.

    Οι περισσότερες φετινές αγορές και παραγγελίες πλοίων αφορούν στον τομέα του ξηρού φορτίου, λόγω της εκρηκτικής ανάκαμψης της αγοράς που εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί, και έπονται τα δεξαμενόπλοια, τα containerships και τα πλοία LNG.

    Όσον αφορά στα νεότευκτα, η εταιρεία που κυριάρχησε φέτος ήταν η Maran Tankers του Γιάννη Αγγελικούση, η οποία παρήγγειλε επτά τάνκερ συνολικής αξίας 560 εκατομμυρίων δολαρίων. Από κοντά και η Chartworld Shipping του Λου Κολλάκη, που παρήγγειλε 16 πλοία συνολικής αξίας 455 εκατ. δολαρίων, ενώ τέσσερα πλοία αξίας 340 εκατ. δολαρίων παρήγγειλε η Capital Maritime and Trading του Βαγγέλη Μαρινάκη.

    Φράγκου Navios ναυτιλία
    Αγγελική Φράγκου, επικεφαλής Navios Group (Φωτογραφία: TradeWinds)

    Τέσσερα πλοία παρήγγειλε και η Enesel, συμφερόντων των Φίλιππου και Αντώνη Λαιμού, συνολικής αξίας 332 εκατ. δολαρίων, όπως και η TMS Tankers του Γιώργου Οικονόμου, που παρήγγειλε πλοία αξίας 300 εκατ. δολαρίων.

    Λαιμός ναυτιλία
    Φίλιππος Λαιμός (αριστερά) και Αντώνης Λαιμός (δεξιά), εφοπλιστές της Enesel SA

    Στην αγορά των μεταχειρισμένων πλοίων, την πρωτιά μεταξύ των Ελλήνων εφοπλιστών κατακτά φέτος ο Γιώργος Οικονόμου, με την DryShips να αγοράζει 12 φορτηγά πλοία συνολικής αξίας 367 εκατομμυρίων δολαρίων, με την Olympic Shipping Management του Ιδρύματος Ωνάση να ακολουθεί με τις εξαγορές τεσσάρων τάνκερ έναντι 274 εκατ. δολαρίων.

    Οικονόμου ναυτιλία
    Γιώργος Οικονόμου, εφοπλιστής DryShips

    Δέκα πλοία αξίας 171 εκατ. δολαρίων απέκτησε εξάλλου η Navios Maritime Containers της Αγγελική Φράγκου, πέντε πλοία αξίας 165 εκατ. δολαρίων αγόρασε η Capital Maritime and Trading του Βαγγέλη Μαρινάκη, ενώ η Allseas Maritime του Μιχάλη Μποδούρογλου αγόρασε δύο πλοία αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ποιοι είναι οι πιο ισχυροί Έλληνες εφοπλιστές – Δείτε όλη την λίστα των Lloyds

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ναυτιλία: Επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων από τους Έλληνες εφοπλιστές τον Νοέμβριο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Έξαρση νέων παραγγελιών. Γιατί οι εφοπλιστές στρέφονται στα νεότευκτα πλοία;



    ΣΧΟΛΙΑ