• Business

    Ποια έργα αξίας 800 εκατ. ευρώ κατασκευάζει και δημοπρατεί η ΕΥΔΑΠ στην Ανατολική Αττική – Ποιοι είναι οι νέοι τομείς ανάπτυξης

    Χάρης Σαχίνης, Πρόεδρος ΕΥΔΑΠ

    Χάρης Σαχίνης, Πρόεδρος ΕΥΔΑΠ


    Με ένα πακέτο έργων αξίας 800 εκατ. Ευρώ η ΕΥΔΑΠ αναβαθμίζει τις υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης στην Ανατολική Αττική. Πρόκειται για έργα που είναι σε εξέλιξη, δημοπρατούνται ή θα προκηρυχθούν στο άμεσο μέλλον.

    Η εισηγμένη, που δίνει έμφαση στην ολοκλήρωση των επενδυτικών της πλάνων και του μετασχηματισμού της, θα θέσει τις βάσεις εντός του 2022 για την ανάπτυξής της σε νέους τομείς.

    Σημειώνεται πως η ΕΥΔΑΠ έχει καταρτίσει ένα συνολικό επενδυτικό πλάνο αξίας 1,6 δισ. ευρώ με ορίζοντα δεκαετίας. Αυτό περιλαμβάνει τη συμμετοχή σε ομοειδής εταιρείες, συνεργασίες με κατασκευαστικές που διεκδικούν μεγάλα έργα ύδρευσης, καθώς και τη διεκδίκηση έργων ΣΔΙΤ.

    Επιπλέον, η εταιρεία έχει αναθέσει στη McKinsey τη διενέργεια μελέτης για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων επέκτασης σε νέες αγορές και υπηρεσίες. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης, κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2021 επισήμανε ότι έχουν κατατεθεί τουλάχιστον 30 προτάσεις και η ΕΥΔΑΠ έχει καταλήξει στις έξι επικρατέστερες.

    Ποια έργα τρέχουν και θα δημοπρατηθούν

    Στο στάδιο κατασκευής βρίσκονται τα δίκτυα ακαθάρτων στους Δήμους Παιανίας, Παλλήνης, Ραφήνας-Πικερμίου και Μαραθώνα.

    Στην Παιανία υπό κατασκευή βρίσκεται το δίκτυο ακαθάρτων στα Γλυκά Νερά, ενώ στην Παλλήνη η εισηγμένη υλοποιεί έργα στο Γέρακα και την Ανθούσα. Επιπλέον, τα εν εξελίξει έργα στο Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου αφορούν την Καλλιτεχνούπολη, το Νέο Βουτζά , το Ντράφι και τη Διώνη, ενώ στο Δήμο Μαραθώνα «τρέχουν» έργα στη Νέα Μάκρη και την Αγία Μαρίνα.

    Όσον αφορά τα υπό δημοπράτηση έργα η ΕΥΔΑΠ έχει προχωρήσει στους διαγωνισμούς για το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων των Δήμων Ραφήνας – Πικερμίου και Σπατών-Αρτέμιδας αξίας 88,7 εκατ. Ευρώ.

    Το δεύτερο υπό δημοπράτηση έργο προβλέπει τη δημιουργία Δικτύου Δικτύων και Αγωγών Μεταφοράς Ακαθάρτων στις περιοχές των δύο παραπάνω Δήμων και η αξία τους εκτιμάται στα 31,6 εκατ. Ευρώ.

    Επίσης, εν εξελίξει είναι και οι διαγωνισμοί για τα Δίκτυο Ακαθάρτων στο Καπανδρίτι, τις Αφίδνες και την Παιανία.

    Την ίδια στιγμή η εταιρεία ετοιμάζεται για τη γενιά των έργων που θα δημοπρατήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα. Πρόκειται για έργα, τα οποία βρίσκονται στο στάδιο της διαγωνιστικής διαδικασίας για την ανάθεση των οριστικών μελετών. Αυτές αφορούν κυρίως σημαντικά αποχετευτικά έργα στην Παλλήνη (Λεοντάριο-Κάντζα), τη Νότια Ακτή του Σαρωνικού, τον Μαραθώνα (Βαρνάβας) και το Κορωπί (Κίτσι).

    Οι νέοι τομείς ανάπτυξης της ΕΥΔΑΠ

    Η ΕΥΔΑΠ σε συνεργασία με το σύμβουλό της λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις της McKinsey εξετάζει τη στροφή σε νέες στρατηγικές. Αυτές αφορούν τη συμμετοχή σε οργανισμούς ύδρευσης-αποχέτευσης που δεν εμπίπτουν στις ίδιες περιοχές δραστηριότητας με την ΕΥΔΑΠ, ενώ ανοικτό είναι και το ενδεχόμενο συνεργασίας με εταιρείες του χώρου.

    Επίσης, η εταιρεία μπορεί να παράσχει υπηρεσίες Λειτουργίας και Συντήρησης για Μονάδες Επεξεργασίας Νερού και Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων σε επιχειρήσεις ύδρευσης και δήμους σε όλη την Ελλάδα.

    Επιπλέον, η ΕΥΔΑΠ μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό συνεργάτη σε κοινοπραξίες που διεκδικούν έργα ΣΔΙΤ, καθώς διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία και την τεχνογνωσία για τα έργα ύδρευσης. Σημειώνεται πως για να γίνει αυτό είναι απαραίτητη η νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

    Ένας άλλος τομέας που η ΕΥΔΑΠ βλέπει σημαντικές Business είναι τα έργα αποθήκευσης και παραγωγής ενέργειας. Έτσι η ΕΥΔΑΠ εξετάζει την ανάπτυξη μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών και μικρής κλίμακας μονάδα αντλησιοταμίευσης, φωτοβολταϊκών πάνελ επί εδάφους και επί στέγης σε υφιστάμενες μονάδες επεξεργασίας, και υδραγωγεία του εξωτερικού συστήματος ύδρευσης συνολικής ισχύος περίπου 40MW.

    Διαβάστε επίσης

    Χάρης Σαχίνης (ΕΥΔΑΠ): Πρόσθετη διανομή μερίσματος από παρελθούσες χρήσεις και εθελούσια-Στρατηγική μείωσης εξόδων και σταθερά τιμολόγια

    Χάρης Σαχίνης (ΕΥΔΑΠ): Πρόσθετη διανομή μερίσματος από παρελθούσες χρήσεις και εθελούσια-Στρατηγική μείωσης εξόδων και σταθερά τιμολόγια



    ΣΧΟΛΙΑ