• Business

    Χάρης Σαχίνης (ΕΥΔΑΠ): Πρόσθετη διανομή μερίσματος από παρελθούσες χρήσεις και εθελούσια-Στρατηγική μείωσης εξόδων και σταθερά τιμολόγια

    Χάρης Σαχίνης, Πρόεδρος ΕΥΔΑΠ

    Χάρης Σαχίνης, Πρόεδρος ΕΥΔΑΠ


    Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να προσδιορίσει η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ το επιπλέον μέρισμα που πρόκειται να διανείμει από κέρδη παρελθουσών χρήσεων, σημείωσε σήμερα μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος της εταιρείας κ. Χάρης Σαχίνης. Επίσης, σημείωσε ότι αναμένει κάποιες νομοθετικές ρυθμίσεις για να προχωρήσει σε εθελούσια και προετοιμάζεται να αναπτυχθεί σε νέους τομείς, με βάση μελέτη της McKinsey που έχει ήδη πραγματοποιηθεί.

    Η εταιρεία που ανακοίνωσε αποτελέσματα σήμερα, παρουσίασε κέρδη προ φόρων   στα 59,4 εκατ. ευρώ από -80,4 εκατ. ευρώ το 2020. Τα κέρδη μετά από φόρους της Εταιρείας διαμορφώθηκαν σε 30,7 εκατ. ευρώ από ζημιές -66,1 εκατ. ευρώ το 2020. Το καθαρό περιθώριο κέρδους διαμορφώθηκε στο 8,5% από -20% το 2020. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας ενέκρινε την υποβολή πρότασης προς την Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων, για τη διανομή μερίσματος, ποσού είκοσι οκτώ λεπτών (Ευρώ 0,28) ανά μετοχή, (συνολικό μικτό ποσό ευρώ 29.820 χιλ. ευρώ) για τη χρήση 2021. Με βάση την τιμή κλεισίματος στις 31/12/2021, η μερισματική απόδοση διαμορφώνεται σε 3,6%.

    Όπως είπε ο κ. Σαχίνης πρόκειται για τον πρώτο ισολογισμό της εταιρείας χωρίς σχόλια Ορκωτών.

    Οι Καθαρές Λειτουργικές Ταμιακές εισροές για τον όμιλο μειώθηκαν από 93,2 εκατ. ευρώ το 2020 σε 38,2 εκατ. ευρώ το 2021, σημειώνοντας πτώση κατά -55 εκατ. ευρώ.

    Στη μείωση αυτή συνέβαλλε η αύξηση του υπολοίπου των απαιτήσεων από πελάτες συνέπεια της αναστολής διανομής λογαριασμών, λόγω της υποχρέωσης συμμόρφωσης της Εταιρείας στο Ν.4412/2016 «Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών», η οποία οδήγησε σε χρονικές καθυστερήσεις ανάδειξης αναδόχου ταχυδρομικών υπηρεσιών.

    Η ΕΥΔΑΠ έχει δώσει ήδη οριστική λύση στο θέμα και η είσπραξη των λογαριασμών έχει ομαλοποιηθεί. Οι Καθαρές Επενδυτικές Ταμιακές ροές για τον όμιλο διαμορφώθηκαν σε εκροή 18,7 εκατ. ευρώ, ενώ το 2020 υπήρχε εκροή ύψους 18,6 εκατ. ευρώ.

    Στόχος της ΕΥΔΑΠ για το 2022 ο εξορθολογισμός των λειτουργικών εξόδων

    Στρατηγική της εταιρείας είναι να διατηρήσει την ίδια τιμολογιακή πολιτική και το 2022 και να επιδιώξει αύξηση της αποδοτικότητάς της μέσω της μείωσης των λειτουργικών της εξόδων. Σημείωσε ότι τα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ δεν έχουν μεταβληθεί εδώ και 15 χρόνια και είναι τα δεύτερα χαμηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Επίσης, προτεραιότητα της διοίκησης είναι να επιταχύνει η ΕΥΔΑΠ το επενδυτικό της έργο, να προετοιμαστεί για να αναπτυχθεί σε νέους τομείς και να βελτιώσει τις επιδόσεις της στους δείκτες ESG, αυξάνοντας τη συνολική απόδοση για τους μετόχους.

    Με στόχο τη μείωση του λειτουργικού κόστους της ΕΥΔΑΠ, έμφαση δίνεται στη μείωση του ενεργειακού κόστους. Ήδη ιδιο-παράγει από ΑΠΕ το 48% της συνολικής ενέργειας που καταναλώνει και το 15% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει.

    Η εταιρεία προχωρά στην κατασκευή νέων φωτοβολταϊκών και δρομολογεί προσπάθειες εξοικονόμησης ενέργειας με ηλεκτρικά αυτοκίνητα, νέες αντλίες, βιοκλιματικά κτήρια, ενώ με τη νέα σύμβαση με την Ψυττάλεια μειώνεται κατά 80% η κατανάλωση φυσικού αερίου ως το 2023.

    Επίσης, η εταιρεία, αναμένει κάποιες νομοθετικές ρυθμίσεις για να προχωρήσει σε εθελούσια, αλλά και να αναπτυχθεί σε νέους τομείς.



    ΣΧΟΛΙΑ