• Pharma & Health

    Γενόσημα: Ποιοι είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι από τις αλλαγές στην αποζημίωση

    Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Υγείας

    Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Υγείας


    Οι επιβαρύνσεις για τους ασφαλισμένους, που σε ορισμένες περιπτώσεις συνεπάγονται οι αλλαγές στην αποζημίωση των γενόσημων φαρμάκων, είναι η μία πλευρά του νομίσματος.

    Στον αντίποδα οι αλλαγές αυτές ευνοούν την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία και οι εταιρείες παραγωγής γενόσημων φαίνεται πως είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς.

    Εταιρείες – ηγέτες στα γενόσημα, όπως οι Elpen, Demo, Rafarm, Bennett, Viatris Innovis Pharma και άλλες είναι εκείνες, που στο τέλος της μέρας θα ωφεληθούν από τις αλλαγές αυτές.

    Άλλωστε στόχος της κυβέρνησης και μια από τις προτεραιότητες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας είναι να αυξηθεί η διείσδυση των γενόσημων στην ελληνική αγορά και να… ξεκολλήσει από το περίπου 13-14% (σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Μηχανογραφικής Επεξεργασίας Συνταγών, ΚΜΕΣ, του ΕΟΠΥΥ), φθάνοντας – ιδανικά και ξεπερνώντας – το 30%.

    Αξία και όγκος

    Όπως διαπιστώνεται από τα τελευταία στοιχεία της εταιρίας μελετών IQVIA, για λογαριασμό του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), η αγορά των φαρμάκων το 12μηνο από 1/10/2022 έως 30/9/2023 διαμορφώθηκε στα 4,63 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 5,3% σε σχέση με το αντίστοιχο 12μηνο, που είχε προηγηθεί.

    Την ίδια στιγμή, με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία από πλευράς όγκου, διακινήθηκαν περισσότερες συσκευασίες φαρμάκων περίπου κατά 3,2%.

    Η συγκεκριμένη αγορά περιλαμβάνει τα φάρμακα στα κανάλια των ιδιωτικών φαρμακείων και όχι εκείνα που χορηγούνται στα νοσοκομεία ή τα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ), που διακινούνται κυρίως από τα ειδικά φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Περιέχει σκευάσματα, που χορηγούνται με συνταγή, αλλά και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ), όπως τα αναλγητικά.

    Όσον αφορά στις κατηγορίες φαρμάκων, το συγκεκριμένο διάστημα, παρατηρήθηκε αύξηση 1,9% στα φάρμακα προστατευμένης πατέντας (on patent) από πλευράς αξίας, αλλά πτώση 4,7% από πλευράς όγκου. Στα γενόσημα σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 6,2% στον όγκο, η οποία συνοδεύθηκε με σημαντική αύξηση 10,2% σε αξία. Επίσης τα off patent, δηλαδή τα «επώνυμα» φάρμακα, τα οποία, όμως, έχουν χάσει την πατέντα τους, σημείωσαν αύξηση 4,9% σε αξία και 4,2% σε όγκο.

    Σύμφωνα με την μελέτη, συνολικά στο εν λόγω 12μηνο, τα πρωτότυπα φάρμακα (με πατέντα προστατευόμενη ή μη), απορρόφησαν περίπου το 59% της αγοράς σε αξίες (29% με προστασία πατέντας και 30% τα off patent) και τα γενόσημα το 24% της αγοράς. Από πλευράς όγκου, τα πρωτότυπα υπό προστασία πατέντας σκευάσματα απορρόφησαν το 8% της αγοράς, τα εκτός πατέντας πρωτότυπα το 38% και τα γενόσημα το περίπου 35%.

    Αν στην παραπάνω αγορά προσθέσουμε και τη συνολική αγορά των φαρμάκων, που διακινούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, η οποία εκτιμάται σε πάνω από 1 δισ. ευρώ και στην οποία τα γενόσημα έχουν πολύ μικρό μερίδιο, τότε στην ευρύτερη αγορά φαρμάκων (εκτός νοσοκομειακών) τα γενόσημα κατέχουν πιο μικρό μερίδιο, το οποίο με βάση την KMEΣ υπολογίζεται σε αξία κοντά στο 15%, όπως αναφέραμε παραπάνω.

    H συνολική λιανική αγορά υπολογίζεται όπως είπαμε σε 4,63 δισ. ευρώ στο εξεταζόμενο 12μηνο. Από αυτά, τα πρωτότυπα (on και off patent) αυξήθηκαν στα περίπου 2,43 δισ. ευρώ από 2,3 δισ. ευρώ και τα γενόσημα αυξήθηκαν σε 1,2 δισ. ευρώ από 1,1 δισ. ευρώ. Περίπου στα 940 εκατ. ευρώ από 900 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε η αγορά των λοιπών προϊόντων.

    Μερίδια αγοράς ανά κατηγορία

    Βάσει τιμής, τα φάρμακα, που κοστίζουν κάτω από 10 ευρώ, αποτελούν το 66% της αποζημιούμενης αγοράς από πλευράς όγκου. Ακολουθούν με ποσοστό 13% αυτά που κοστίζουν μεταξύ 10-14,99 ευρώ, 5,5% κατέχουν τα φάρμακα κόστους από 15 έως 19,99 ευρώ και με περίπου 5% αυτά των 20-29,99 ευρώ.

    Από πλευράς πωλήσεων σε αξία:

    • Στα σκευάσματα μέχρι 4,99 ευρώ τα γενόσημα κατέχουν μερίδιο 26%,
    • στα σκευάσματα από 5 μέχρι 9,99 ευρώ 36,6%,
    • στα σκευάσματα από 10 έως 14,99 ευρώ το μερίδιο είναι 45,7%,
    • στα σκευάσματα από 15 μέχρι 19,99 ευρώ 37,5 %,
    • στα σκευάσματα από 20 έως 29,99 ευρώ 44,4%
    • και στα σκευάσματα από 30 έως 39,99 ευρώ 21%.

    Σε ότι αφορά στις θεραπευτικές κατηγορίες:

    • Πρώτα σε κυκλοφορία είναι τα φάρμακα για το πεπτικό σύστημα και τον μεταβολισμό με 23,8% (συμπεριλαμβάνονται και τα αντιδιαβητικά),
    • ακολουθούν τα καρδιολογικά με 21%,
    • τα νευρολογικά με 13%
    • και με 12,5% σκευάσματα για το αίμα και τα αιμοποιητικά όργανα.

    Οι τέσσερις αυτές κατηγορίες καλύπτουν το 70% της αγοράς.

    Τα γενόσημα έχουν μερίδιο:

    • 10,7% στο πεπτικό,
    • 45% στα καρδιολογικά,
    • 36% στα νευρολογικά
    • και 5% στα σκευάσματα για το αίμα και τα αιμοποιητικά όργανα.

    Έρχονται διορθώσεις

    Στο μεταξύ διορθωτικές κινήσεις στις τιμές των γενόσημων φαρμάκων προανήγγειλε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, στον απόηχο των αντιδράσεων από καταναλωτές και φαρμακοποιούς.

    Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι με το νέο δελτίο η τιμή των γενόσημων έχει πέσει μεσοσταθμικά 7% και ότι τα ποσοστά συμμετοχής των ασθενών δεν έχουν μεταβληθεί.

    «Το μόνο, που έχει αλλάξει, είναι ότι από τις 12 Φεβρουαρίου ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει το φθηνότερο γενόσημο ανά θεραπευτική κατηγορία.  Το Υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται σχέδιο, για να διορθώσει τυχόν υπερβολικές επιβαρύνσεις», ανέφερε συγκεκριμένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

    O ΣΦΕΕ προτείνει τη σύσταση Ομάδας Εργασίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, για την αναθεώρηση της αρχιτεκτονικής του Καταλόγου Αποζημιούμενων Φαρμάκων.

    Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του: «Η αναίρεση της εξίσωσης της λιανικής τιμής με την ασφαλιστική τιμή των γενόσημων διορθώνει μια πολυετή και σοβαρή στρέβλωση, εξαιτίας της οποίας η αποζημίωση κάποιων γενόσημων φαρμάκων κόστιζε στον ΕΟΠΥΥ ακριβότερα από τα πρωτότυπα σκευάσματα. Αυτό δεν συμβαίνει σε καμία χώρα του κόσμου, δηλαδή να κοστίζει το γενόσημο στο κράτος ακριβότερα από το πρωτότυπο».

    Διαβάστε επίσης

    Συμμετοχή ασθενών στα φάρμακα: Οργή φέρνουν οι αυξήσεις στα γενόσημα

    Αδ. Γεωργιάδης: Ο θαυματοποιός, το «όπλο» και η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης

    Άδωνις Γεωργιάδης για απογευματινά χειρουργεία: Έρχονται ανακοινώσεις μέσα στην εβδομάδα



    ΣΧΟΛΙΑ