• ΥΓΕΙΑ

    Άδωνις Γεωργιάδης για απογευματινά χειρουργεία: Έρχονται ανακοινώσεις μέσα στην εβδομάδα

    Άδωνις Γεωργιάδης, Υπ. Υγείας

    Άδωνις Γεωργιάδης, Υπ. Υγείας


    Μέσα στην εβδομάδα αναμένονται ανακοινώσεις για τα απογευματινά χειρουργεία, καθώς η αποκατάσταση ασθενών, που περιμένουν να κάνουν κάποια τακτική, όπως λέγεται, επέμβαση εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια, αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

    Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, επιβεβαίωσε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open, ότι θα γίνουν 50.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι λεπτομέρειες θα ακουστούν σε συνέντευξη τύπου, παρουσία και του Υφυπουργού Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους, τις επόμενες ημέρες.

    Είχε προηγηθεί σχετικό δημοσίευμα στην εφημερίδα Καθημερινή.

    Απογευματινά χειρουργεία: Έρχεται ξεσκαρτάρισμα

    Η Ενιαία Λίστα Χειρουργείων, που κατέδειξε το πρόβλημα στις ακριβείς του διαστάσεις, έχει ξεκινήσει, μεν, αλλά θα περάσει καιρός, μέχρις ότου αναπτυχθεί πλήρως.

    «Η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων είναι, μεν, στον «αέρα», όμως χρειάζεται χρόνο για να έρθει σε πλήρη ανάπτυξη. Αλλά θέλω να έχει εικόνα ο συμπολίτης μου, πριν επιλέξει σε ποιο νοσοκομείο θα πάει. Θα έχουμε τα στοιχεία και για κάθε κλινική του νοσοκομείου. Όλες οι λίστες θα γίνονται με διαφάνεια. Θα υπάρχει και έλεγχος στις κλινικές που καθυστερούν», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

    Τα προγραμματισμένα χειρουργεία, που δεν έχουν επείγοντα χαρακτήρα, «κακοφόρμισαν» την περίοδο της COVID-19. Πολλοί χρεώθηκαν εν γνώσει τους, για να πάνε σε κάποια ιδιωτική δομή να χειρουργηθούν, ώστε το πρόβλημά τους να μην «χρονίζει». Άλλοι, ωστόσο, εξακολουθούν να περιμένουν τη σειρά τους. και όλοι αυτοί μαζί είναι καταγεγραμμένοι στις λίστες, που ως τώρα δεν είχαν επικαιροποιηθεί.

    Όπως φαίνεται, υπάρχουν περίπου 102.000 τακτικά χειρουργεία σε αναμονή στο ΕΣΥ.

    Περιμένουν χρόνια, ειδικά στην Αττική

    Προτεραιότητα στα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, θα έχουν όσοι έχουν συμπληρώσει μεγάλο χρονικό διάστημα στη λίστα αναμονής. Σύμφωνα με τα στοιχεία, που παρουσίασε η Καθημερινή, από τις 102.634 τακτικά χειρουργεία σε αναμονή, οι 15.981 περιμένουν πάνω από  18 μήνες, οι 10.240 έχουν αναμονή 12 -18 μήνες, οι 31.954 έχουν 4-12 μήνες και οι υπόλοιπες 44.459 είναι στη λίστα κάτω από διάστημα 4 μηνών. Στην Αττική είναι σε αναμονή 31.700 χειρουργεία και στη Θεσσαλονίκη 24.306.

    Ο Υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι δεν μπορεί να δεχθεί πως υπάρχουν άνθρωποι που περιμένουν να χειρουργηθούν 2 – 3 χρόνια.

    Οι επικείμενες διευκρινήσεις θα γίνουν στη σκιά της κρίσης με τα χειρουργεία του Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», με την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου να λαμβάνει μέτρα, ώστε να μην ανασταλούν τα τακτικά χειρουργεία στο εν λόγω νοσοκομείο.

    Έλλειψη αναισθησιολόγων

    Ειδικότερα ο χειρουργικός τομέας του Παίδων είχε αποφασίσει την αναστολή των τακτικών χειρουργείων, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων και νοσηλευτικού προσωπικού.

    Ωστόσο οι κινητοποιήσεις ανεστάλησαν, καθώς ο κ. Γεωργιάδης προχώρησε σε μετακινήσεις τριών αναισθησιολόγων από το Παίδων Πεντέλης, αν και για μία εφημερία τον μήνα από τον καθένα. Παράλληλα προκηρύσσονται τρεις θέσεις αναισθησιολόγων.

    «Το οργανόγραμμα του νοσοκομείου προβλέπει 11 αναισθησιολόγους, υπηρετούν 8, άρα 3 θέσεις μπορούμε να προκηρύξουμε», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

    «Δεν είμαι αισιόδοξος πως η πρόσληψη θα γίνει αμέσως, το αντίθετο. Μια πρόσληψη ενός γιατρού έχει μια διαδικασία από το νόμο, αλλά πρέπει να έρθουν και οι γιατροί. Οι περισσότερες προκηρύξεις, που κάνουμε, είναι άγονες, ειδικά για τους αναισθησιολόγους, δεν έρχεται κανένας ενδιαφερόμενος. Το μεγαλύτερο έλλειμμα αναισθησιολόγων στην Ελλάδα σήμερα με πολύ μεγάλη διαφορά το έχει η πόλη της Θεσσαλονίκης», συμπλήρωσε.

    Το θέμα προκάλεσε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, που επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση για την υποστελέχωση του ΕΣΥ.

    Διαβάστε επίσης

    Τιμολόγια ρεύματος από 6 λεπτά/κιλοβατώρα- Σήμερα στη ΡΑΑΕΥ η Φυσικό Αέριο

     



    ΣΧΟΛΙΑ