• Pharma & Health

    Γενόσημα: Ο Άδωνις Γεωργιάδης έβαλε «κόφτη» στα 3 ευρώ, υπεγράφη η απόφαση

    Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Υγείας

    Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Υγείας


    Μετά τις αντιδράσεις, που προκάλεσαν οι αλλαγές στη συμμετοχή των ασθενών στα γενόσημα, ο Άδωνις Γεωργιάδης έβαλε «κόφτη», ώστε η επιβάρυνση να μην υπερβαίνει τα τρία ευρώ, ανεξάρτητα από το πόσο κοστίζουν τα γενόσημα που θα αγοράζουν οι πολίτες.

    Ειδικότερα πριν από λίγο ο Υπουργός Υγείας υπέγραψε απόφαση για τη «Ρύθμιση Θεμάτων Τιμολόγησης Φαρμάκων». Είχε προαναγγείλει το πλαφόν των τριών ευρώ στη συμμετοχή νωρίτερα σήμερα, προσερχόμενος σε εκδήλωση.

    Τι λέει η Υπουργική Απόφαση

    Σύμφωνα, λοιπόν, με τη νέα Υπουργική Απόφαση, κάθε σκεύασμα στα γενόσημα φάρμακα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ύψος των τριών ευρώ.

    Όπως δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης:

    «Κάθε εφαρμογή πολιτικής πρέπει να εξυπηρετεί διάφορους στόχους. Από τη μία, στην προκειμένη περίπτωση, τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης – πράγμα που είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε, εάν θέλουμε να μπορούμε να διευκολύνουμε την είσοδο νέων καινοτόμων φαρμάκων στην τελική λίστα και αν είναι να σώσουμε περισσότερες ανθρώπινες ζωές – και από την άλλη να αποφύγουμε την υπερβολική επιβάρυνση των ασθενών, στην περίπτωση που, για τους δικούς τους λόγους, δεν θέλουν να αλλάξουν το σκεύασμα, το οποίο χρησιμοποιούν.

    Η πρόσφατη απόφαση του ΕΟΠΥΥ τι λέει; Λέει ότι ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει το φτηνότερο γενόσημο. Αυτό δυνητικά δημιουργεί τον κίνδυνο, ότι, αν ένας ασθενής ή ο γιατρός του επιλέγει ένα ακριβότερο γενόσημο, η διαφορά επιβαρύνει τον ασθενή. Στις περισσότερες των περιπτώσεων αυτή η βάση είναι πάρα πολύ μικρή, γιατί οι τιμές των γενόσημων είναι χαμηλές και κοντά η μία με την άλλη. Σε κάποιες, όμως, οριακές περιπτώσεις αυτό θα μπορούσε δυνητικά να είναι και αρκετά μεγάλη επιβάρυνση.

    Για να αποφύγουμε, λοιπόν, αυτή την στρέβλωση, που δεν αποτελεί πολιτική μας βούληση, προσέθεσα σε νέα Υπουργική Απόφαση “κόφτη” στα 3 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι για τα γενόσημα φάρμακα η επιπλέον επιβάρυνση ενός ασθενούς δεν μπορεί να είναι περισσότερη από 3 ευρώ ανά σκεύασμα.

    Στόχος μας είναι, με την πολιτική διείσδυση των γενόσημων φαρμάκων, να εξοικονομήσουμε από την δαπάνη χώρο για την εισαγωγή καινοτόμων θεραπειών, που θα τις έχει απόλυτη ανάγκη ο κόσμος. Όταν ο ασθενής χρειαστεί ένα καινοτόμο φάρμακο, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να του το δώσουμε», διασαφήνισε ο Υπουργός.

    Τι προηγήθηκε

    Οι αλλαγές, που ξεκίνησαν να εφαρμόζονται την περασμένη Δευτέρα, αφορούσαν σε αυξήσεις στη συμμετοχή των ασφαλισμένων σε περίπου 1700 γενόσημα σκευάσματα.

    Από την πρώτη στιγμή επικράτησε αναστάτωση και υπήρξαν αντιδράσεις, γεγονός που έκανε τον κ. Γεωργιάδη να ανακοινώσει ότι θα υπάρξει διόρθωση.

    Η διείσδυση των γενόσημων στην ελληνική αγορά είναι ένας από τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Μηχανογραφικής Επεξεργασίας Συνταγών (ΚΜΕΣ) του ΕΟΠΥΥ, η διείσδυση είναι περίπου στο 13-14%. Στόχος είναι να ανέλθει στο 30% σε πρώτη φάση και αργότερα να αυξηθεί κι άλλο.

    Σε ό,τι αφορά στις θεραπευτικές κατηγορίες των γενόσημων και στο μερίδιό τους στην εγχώρια αγορά:

    • Πρώτα σε κυκλοφορία είναι τα φάρμακα για το πεπτικό σύστημα και τον μεταβολισμό με 23,8% (συμπεριλαμβάνονται και τα αντιδιαβητικά),
    • ακολουθούν τα καρδιολογικά με 21%,
    • τα νευρολογικά με 13%
    • και με 12,5% σκευάσματα για το αίμα και τα αιμοποιητικά όργανα.

    Διαβάστε επίσης

    Γενόσημα: Ποιοι είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι από τις αλλαγές στην αποζημίωση

    Συμμετοχή ασθενών στα φάρμακα: Οργή φέρνουν οι αυξήσεις στα γενόσημα

    Αδ. Γεωργιάδης: Ο θαυματοποιός, το «όπλο» και η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης



    ΣΧΟΛΙΑ