• Pharma & Health

    Αδ. Γεωργιάδης: Ο θαυματοποιός, το «όπλο» και η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης

    Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης

    Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης


    Την καλή του πρόθεση για να διορθωθεί το πολύ υψηλό clawback (δηλαδή οι υποχρεωτικές, βάσει νόμου, επιστροφές χρηματικών ποσών από τις φαρμακευτικές εταιρείες) εξέφρασε ο Υπουργός Υγείας, στην εκδήλωση για την κοπή της πίτας του ΣΦΕΕ (Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος).

    Ο Άδωνις Γεωργιάδης επισήμανε ότι αρχίζει η χρηματοδότηση για την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης και τόνισε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να είναι βιώσιμη η φαρμακευτική πολιτική.

    «Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις και να λάβουμε διαρθρωτικά μέτρα, τα οποία θα έχουν σοβαρό πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση και κυρίως για μένα», ανέφερε ο Υπουργός στην ομιλία του.

    «Τα νούμερα του 2023 ήταν πάρα πολύ άσχημα. Όλο το σύστημα έχει απορρυθμιστεί κι αυτό θα προσπαθήσω να το αλλάξω. Έχω ρητή εντολή από τον πρωθυπουργό και θα την τιμήσω. Το clawback, του οποίου είμαι συνεφευρέτης, δεν ήταν σχεδιασμένο για τόσο καιρό και το 2023 ήταν πολύ υψηλό. Θα σας αποδείξω ότι μπορούμε να το διορθώσουμε. Έχω πολύ καλή πρόθεση, αλλά δεν είμαι θαυματοποιός».

    Αδ. Γεωργιάδης: Το «όπλο» clawback

    Ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε «όπλο» το clawback και δεν δίστασε να παραδεχτεί ότι έγιναν λάθη στο παρελθόν.

    «Είχα σκοπό να του βάλω χαλινάρι (σ. σ. του clawback). Ένα όπλο είναι. Το πώς θα το χρησιμοποιήσεις είναι το θέμα. Θεσμοθετήσαμε ένα όπλο, αλλά ακυρώσαμε την ασφάλειά του», είπε χαρακτηριστικά.

    Πρόσθεσε ότι το clawback έχει τοξικές παρενέργειες, λειτουργώντας υπέρ της κατευθυνόμενης συνταγογράφησης και χαρακτήρισε χειρότερο το νοσοκομειακό clawback.

    «Το clawback είναι βασικός παράγοντας στρέβλωσης της φαρμακευτικής αγοράς. Επιβαρύνει τις εταιρείες, αποθαρρύνει την έλευση νέων καινοτόμων φαρμάκων και, τέλος, δημιουργεί ανισορροπία».

    Έρχεται μεγάλη αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης

    Ο Υπουργός τόνισε ότι το «κλειδί» για τη φαρμακευτική πολιτική είναι η διείσδυση των γενόσημων φαρμάκων στην αγορά πάνω από το 30%, όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

    Όπως παραδέχτηκε, θα πρέπει κάθε χρόνο να μπαίνουν 80 εκατ. ευρώ στην φαρμακευτική δαπάνη, προκειμένου να συνεχίσουν να φθάνουν στη χώρα όλα τα καινοτόμα φάρμακα.

    «Αρχίζουμε τη χρηματοδότηση. Έρχεται μεγάλη αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης. Ήδη αυξάνεται κατά 370 εκατ. φέτος συν το επενδυτικό clawback 150 εκατ., που θα γίνουν 470 του χρόνου και θα αυξηθούν κι άλλο του παραχρόνου κοκ», κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.

    Διαβάστε επίσης

    Γεωργιάδης: Αύξηση στη φαρμακευτική δαπάνη για τα νοσοκομεία – Ανάγκη διόρθωσης του clawback

    Γεωργιάδης σε Καρανίκα: Η Ελλάδα γίνεται βασική χώρα παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης

    Άδωνις Γεωργιάδης για απογευματινά χειρουργεία: Έρχονται ανακοινώσεις μέσα στην εβδομάδα



    ΣΧΟΛΙΑ