• Business

    Μάχη Φέσσα, Στάσση και Μαρινάκη για την εξαγορά της Κωτσόβολος

    • Άννα Διανά
    Θεόδωρος Φέσσας, Ιδρυτής της Info Quest Technologies, Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ, Bαγγέλης Mαρινάκης, Όμιλος Μαρινάκη

    Θεόδωρος Φέσσας, Ιδρυτής της Info Quest Technologies, Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ, Bαγγέλης Mαρινάκης, Όμιλος Μαρινάκη


    Στην επόμενη φάση της διαπραγμάτευσης έχει περάσει η διαδικασία για την εξαγορά της Κωτσόβολος με τη μητρική εταιρεία Currys να αξιολογεί τις προσφορές που έχουν κατατεθεί.

    Το τοπίο σχετικά με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές για την ελληνική αλυσίδα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών έχει αρχίσει να ξεκαθαρίζει.

    Ήδη, όπως έγραψε το mononews έχουν καταθέσει προσφορά ο όμιλος Quest, η ΔΕΗ και ο όμιλος Μαρινάκη με τους δύο πρώτους να επιβεβαιώνουν και επισήμως με επιστολή τους στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τη συμμετοχή τους στη διαδικασία εξαγοράς της Κωτσόβολος.

    Οι αρχικές επιφυλάξεις της αγοράς

    Με τη συμμετοχή των τριών εκ των μεγαλύτερων επιχειρηματικών ομίλων της χώρας, η «μάχη» για την απόκτηση της εταιρείας αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

    Όταν μάλιστα τον περασμένο Ιούνιο όπου η Currys γνωστοποίησε «την έναρξη της στρατηγικής αναθεώρησης της δραστηριότητας της Κωτσόβολος, αναθεώρηση η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην πώληση της εν λόγω δραστηριότητας» η αγορά ήταν επιφυλακτική.

    Οι επιφυλάξεις εστιάζονταν στο αν θα ήταν εφικτό ένας εγχώριος παίκτης να «σηκώσει» ένα τέτοιο μέγεθος, αν θα μπορούσε  να υπάρχει πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση ή αν το ενδιαφέρον από συναφείς επιχειρήσεις θα σκόνταφτε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

    Χωρίς να έχει γίνει γνωστό αν έχουν υποβληθεί άλλες προσφορές – εικάζεται ότι υπάρχουν άλλη μία ή δύο από το εξωτερικό, ενώ η Currys έχει κάνει λόγο για «αρκετές προσφορές» – η… κούρσα διεκδίκησης διεξάγεται όπως φαίνεται με τα μέχρι τώρα δεδομένα μεταξύ των τριών.

    Οι συνέργειες για τους επενδυτές

    Ο κάθε ένας από τους ενδιαφερομένους επενδυτές συνδυάζοντας την Κωτσόβολος στο επιχειρησιακό μοντέλο του ομίλου στοχεύσει σε συνέργειες.

    Άλλωστε, όπως είχε πει ο επικεφαλής της Κωτσόβολος, κ. Γιάννης Βασιλάκος το περασμένο καλοκαίρι σε ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους, «ένας στρατηγικός επενδυτής στην Κωτσόβολος θα μπορούσε να δει περισσότερα benefits και συνέργειες» προσθέτοντας  ότι «θα μπορούσαμε να τον πάμε πολλά βήματα μπροστά και μαζί και εμείς».

    Το ενδιαφέρον του ομίλου Μαρινάκη

    Το ενδιαφέρον του ομίλου Μαρινάκη για την απόκτηση της Κωτσόβολος, όπως έγραψε χθες το mononews, επικεντρώνεται αφενός στο μεγάλο πελατολόγιο και στο εκτόπισμα που έχει στην αγορά και αφετέρου στο ισχυρό omnichannel λειτουργικό μοντέλο που διαθέτει η Κωτσόβολος και στο οποίο έχει επενδύσει σημαντικά.

    H αλυσίδα έχει ενισχύσει την εφοδιαστική της αλυσίδα με ρομποτικούς αυτοματισμούς τελευταίας τεχνολογίας, ενώ πρόσφατα ολοκλήρωσε μία σειρά μεγάλων έργων ψηφιακού μετασχηματισμού, όπως, μεταξύ άλλων, την πλήρη μετάβαση όλων των συστημάτων της εταιρείας σε νέες σύγχρονες πλατφόρμες λογισμικού.

    Σημειώνεται ότι στον όμιλο Μαρινάκη εντάσσεται και το market place Shopflix, που βγήκε στον «αέρα» μόλις τον Μάρτιο του 2022. Εχοντας επενδύσει 4 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του και με ένα επενδυτικό πλάνο συνολικά 10 εκατ. ευρώ στην τριετία έχει μπει δυναμικά στην αγορά του e-commerce.

    Υπεραξίες για τον όμιλο Quest

    Ο όμιλος Quest σήμερα, εκτός των άλλων, διατηρεί σημαντική παρουσία στη λιανική με καταστήματα iStorm και Xiaomi, καθώς και στη χονδρική μέσω της διάθεσης των προϊόντων κλιματισμού μετά την απορρόφηση της Γ.Ε. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, που συγκαταλέγεται, σήμερα, στις ηγέτιδες εταιρείες στην αγορά του κλιματισμού, ως αποκλειστικός αντιπρόσωπος της μάρκας Toyotomi, με σημαντική διείσδυση σε όλα τα κανάλια διανομής της λιανικής.

    Στην κατεύθυνση αυτή, ενδεχόμενη εξαγορά θα μπορούσε να συμβάλλει στην ανάπτυξη σημαντικών συνεργειών μεταξύ των δραστηριοτήτων χονδρικής που διαθέτει ο όμιλος αλλά και του δικτύου λιανικής που έχει η Κωτσόβολος.

    Η πελατοκεντρική προσέγγιση της ΔΕΗ

    Από την πλευρά της η ΔΕΗ σχεδιάζει την ανάπτυξη ενός ισχυρού δικτύου λιανικής σχέδιο που εντάσσεται στο στρατηγικό της πλάνο για επαναπροσδιορισμό των εμπορικών δραστηριοτήτων της, με τον πελάτη στο επίκεντρο.

    Η απόκτηση των 95 καταστημάτων της Κωτσόβολος σε κεντρικά σημεία σε όλη τη χώρα, με υπερσύγχρονη υποδομή logistics και εξειδικευμένο προσωπικό στις πωλήσεις και προϊόντων συναφών με την ηλεκτρική ενέργεια εξυπηρετεί τους στόχους που έχει θέσει η διοίκηση της ΔΕΗ  για τον μετασχηματισμό της εταιρείας σε ένα ολοκληρωμένο utility που θα καλύπτει πλήρως τις νέες ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή.

    Αξιολόγηση των προσφορών

    Σε κάθε περίπτωση ο διαγωνισμός που «τρέχει» η Citi για λογαριασμό της Currys είναι σε εξέλιξη.

    Όπως ανακοίνωσε χθες η εισηγμένη αξιολογεί τις οικονομικές προσφορές που έχουν κατατεθεί από αρκετούς υποψήφιους αγοραστές.

    Ειδικότερα η Currys στην ανακοίνωσή της τονίζει:

    «Συγκεκριμένα, στις 16 Ιουνίου 2023 η εταιρεία ενεργοποίησε μια στρατηγική αναθεώρηση για την αξιολόγηση όλων των επιλογών σε σχέση με την Κωτσόβολος, που αποτελεί τη δραστηριότητά της στην αγορά Ελλάδας και Κύπρου.

    Έπειτα από εικασίες στα τοπικά μέσα ενημέρωσης και μεταγενέστερες ανακοινώσεις δημοσίων εταιρειών, η Currys επιβεβαιώνει ότι η στρατηγική αναθεώρηση έχει προκαλέσει ενδιαφέρον από αρκετούς πιθανούς αγοραστές της Κωτσόβολος, οι οποίοι με τη σειρά τους έχουν υποβάλει μη δεσμευτικές προσφορές, τις οποίες το Διοικητικό Συμβούλιο και οι σύμβουλοί του αξιολογούν επί του παρόντος.

    Η στρατηγική αναθεώρηση παραμένει σε εξέλιξη και η Currys θα παράσχει περαιτέρω ενημέρωση όταν κριθεί απαραίτητο. Σε αυτό το στάδιο δεν μπορεί να υπάρχει βεβαιότητα ως προς το αποτέλεσμα της επανεξέτασης» καταλήγει η ανακοίνωση.

    Διαβάστε επίσης:

    Κώστας Βελάνης: Η αθόρυβη επιστροφή του αεικίνητου επιχειρηματία που θέλει την Κωτσόβολος

    Τηλεπικοινωνίες: Ερχονται αυξήσεις στα τιμολόγια – Τι θα κάνουν ΟΤΕ, Nova και Vodafone

    ΟΤΕ-Unisystems-Netcompany: Μπήκαν οι υπογραφές για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΕΟΠΥΥ

    ________________­_______

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Όλες οι εξελίξεις

    Δείτε πώς διαμορφώνονται οι χάρτες των αποτελεσμάτων για δήμους και περιφέρειες



    ΣΧΟΛΙΑ