• Business

    Γιατί η Currys βάζει πωλητήριο στην Κωτσόβολος

    • Άννα Διανά
    Γιάννης Βασιλάκος, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Κωτσόβολος

    Γιάννης Βασιλάκος, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Κωτσόβολος


    Την υπεραξία της ελληνικής θυγατρικής της Κωτσόβολος αντλώντας σημαντικά κεφάλαια σε μια περίοδο όπου δέχεται πιέσεις από τις δραστηριότητες σε Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία και Σκανδιναβία επιδιώκει να κεφαλαιοποιήσει ο βρετανικός πολυεθνικός κολοσσός Currys με την εκκίνηση διαδικασίας πώλησης. 

    Οι πιέσεις στη μητρική και οι απώλειες από τα…  βόρεια

    Η Κωτσόβολος δίνει στον όμιλο το 20% των συνολικών εσόδων του και είναι το μόνο asset που έχει, το οποίο αν το πουλήσει μπορεί να φέρει μπορεί άμεσα ρευστότητα.

    Σύμφωνα με πηγές κοντά στην εταιρεία, η πώληση της Κωτσόβολος, θα δώσει σημαντική ρευστότητα στον όμιλο, ο οποίος στη χρήση που 2022-2023, που έληξε στο τέλος Απριλίου, είχε συνολικά μείωση πωλήσεων, με αρνητικό πρόσημο για τη δραστηριότητά του σε Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία και Σκανδιναβικές χώρες.

    Και αυτό την ώρα που η ελληνική θυγατρική  έγραψε εντυπωσιακές επιδόσεις με αύξηση τζίρου 12% σε συγκρίσιμο αριθμό καταστημάτων. Δεν είναι τυχαίο ότι στην ανακοίνωση του βρετανικού ομίλου γίνεται λόγος για «άλλη μια χρονιά ισχυρών επιδόσεων από την κορυφαία εταιρεία μας στην Ελλάδα».

    Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα είχε ανακοινώσει η Currys, η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση πωλήσεων, 28%, στην Κωτσόβολος καταγράφηκε το πρώτο τετράμηνο του 2023 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

    Οι ισχυρές επιδόσεις της Κωτσόβολος

    Αν και τα επίσημα οικονομικά αποτελέσματα για την Ελλάδα θα ανακοινωθούν στις 6 Ιουλίου, η Κωτσόβολος, εκτιμάται ότι έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα 700 εκατ. ευρώ σε κύκλο εργασιών για τη χρήση 2022 -2023 με δεδομένο ότι κατά την προηγούμενη χρήση κατέγραψε κύκλο εργασιών, συμπεριλαμβανόμενης και της δραστηριότητας στην Κύπρο, ύψους 664,42 εκατ. ευρώ. 

    Άλλωστε με τη γνωστοποίηση από τη μητρική της εκκίνησης διαδικασίας πώλησης της Κωτσόβολος γίνεται σαφής αναφορά στην υπεραξία που μπορούν να λάβουν οι μέτοχοι της Currys από την ελληνική θυγατρική.

    Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Alex Baldock «η Κωτσόβολος είναι μια εξαιρετική επιχείρηση με λαμπρό μέλλον και τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να αξιολογήσουμε τον καλύτερο τρόπο για να προωθήσουμε την εταιρεία και να μεγιστοποιήσουμε την αξία για τους μετόχους μας».

    Η διαδικασία εκκίνησης πώλησης

    Στην λιτή ανακοίνωση της Currys τονίζεται ότι «ξεκινά τη στρατηγική αναθεώρηση της δραστηριότητάς της στην Ελλάδα μέσω της Κωτσόβολος, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε πώληση των δραστηριοτήτων της.

    Η Κωτσόβολος, η οποία έχει επίσης αναπτυσσόμενη παρουσία στην Κύπρο, είναι μια επιχείρηση με ισχυρές και κερδοφόρες επιδόσεις, με υψηλή αναγνωρισιμότητα επωνυμίας, ενοποιημένη πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου και ποικίλο μείγμα προϊόντων και υπηρεσιών.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο εξετάζει τακτικά τη δομή του Ομίλου μέσα από το πρίσμα της αξίας των μετόχων και πιστεύει ότι η ισχύς της επωνυμίας Κωτσόβολος, το μακροπρόθεσμο ιστορικό κερδοφόρων παραδόσεων και η ηγετική θέση στην αγορά δεν αντικατοπτρίζονται επί του παρόντος στην αποτίμηση του Ομίλου.

    Δεδομένων των ισχυρών οικονομικών προοπτικών για την Ελλάδα και των μελλοντικών ευκαιριών ανάπτυξης για την επιχείρηση, το Διοικητικό Συμβούλιο πιστεύει ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να διερευνηθούν όλες οι επιλογές για την Κωτσόβολος».

    Σημειώνεται ότι η Κωτσόβολος διαθέτει σήμερα 93 καταστήματα στην Ελλάδα και τρία στην Κύπρο.

    Διαβάστε επίσης:

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ