• Business

    Τηλεπικοινωνίες: Έρχονται αυξήσεις στα τιμολόγια – Τι θα κάνουν ΟΤΕ, Nova και Vodafone

    Χάρης Μπρουμίδης (Vodafone) - Μιχάλης Τσαμάζ (ΟΤΕ) - Παναγιώτης Γεωργιόπουλος (Nova)

    Χάρης Μπρουμίδης (Vodafone) – Μιχάλης Τσαμάζ (ΟΤΕ) – Παναγιώτης Γεωργιόπουλος (Nova)


    Την ώρα που η τιμαριθμική αναπροσαρμογή, ρύθμιση την οποία επιδίωκαν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι για αυξήσεις στα τιμολόγια, δεν πέρασε, πλέον προχωρούν σε μικρές αυξήσεις.

    Και οι τρεις πάροχοι, ΟΤΕ, Νova και Vodafone, είχαν τονίσει την ανάγκη εφαρμογής της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής στα συμβόλαιά τους, καθώς τόσο η αύξηση του πληθωρισμού, αλλά και το ύψος των επενδύσεων που τρέχουν, καθιστούσαν αυτή την ρύθμιση απαραίτητη.

    Ωστόσο από την στιγμή που κάτι τέτοιο δεν πέρασε, οι πάροχοι βρήκαν «παραθυράκι» εφαρμόζοντας τιμολογιακές αλλαγές ώστε να μπορέσουν αν αντισταθμίσουν την κατάσταση.

    Αρχή η Vodafone

    Μετά την απόρριψη από την κυβέρνηση για την αναπροσαρμογή των τιμών, η Vodafone προχωράει από 1 Δεκεμβρίου σε αυξήσεις, ενώ ήδη από τα μέσα Σεπτέμβρη έχει προχωρήσει στην κατάργηση της έκπτωσης του ηλεκτρονικού λογαριασμού 1 ευρώ με ΦΠΑ.

    Στα συμβόλαια των πελατών υπήρχε ρήτρα που προέβλεπε αύξηση έως 1,5 ευρώ, κάτι το οποίο η Vodafone ενεργοποίησε.

    Επιπλέον η Vodafone ανακοίνωσε τη διακοπή παροχής έκπτωσης ηλεκτρονικού λογαριασμού e-bill (1€/μήνα με ΦΠΑ) από 15/9/2023, για όλους τους νέους συνδρομητές υπηρεσιών VODAFONE Home και για συνδρομητές που ανανεώνουν τη σύμβασή τους από την ανωτέρω ημερομηνία.

    Οι συνδρομητές έχουν δικαίωμα να καταγγείλουν τη σύμβασή τους αζημίως έως και δύο μήνες, εάν λαμβάνουν μηνιαίο λογαριασμό, ή τρεις μήνες, εάν λαμβάνουν διμηνιαίο λογαριασμό, υπό την προϋπόθεση ότι τα αποτελέσματα της καταγγελίας επέρχονται όχι νωρίτερα από την προηγούμενη ημέρα από την ημέρα ενεργοποίησης της τροποποίησης.

    Επίσης ήδη από την άνοιξη του 2022, σε προγράμματα απεριόριστης χρήσης στην κινητή έχει θέσει ως ρήτρα την αναπροσαρμογή στην τιμή του παγίου, από τον 13ο μήνα και μετά και έως τη λήξη του συμβολαίου, με επιπρόσθετη χρέωση έως 1,5 ευρώ.

    Όσον αφορά τις νέες αυξήσεις στα συμβόλαια, η Vodafone ανακοίνωσε και τιμολογιακές αλλαγές για διεθνείς κλήσεις, κλήσεις προς εθνικά κινητά και κλήσεις προς την Εξυπηρέτηση Οικιακών Πελατών (13830) για συνδρομητές της Vodafone Home.

    Συγκεκριμένα από 22/11/2023 η χρέωση προς εθνικά κινητά από 0,8085 ευρώ θα πάει στα 0,8894 ευρώ.

    Επίσης από  1/12/2023, σε όλα τα επαγγελματικά προγράμματα συμβολαίου Vodafone Οne Net Office/Business/Enterprise, Vodafone Οne Net με 1/2/4/6/8 κανάλια φωνής, η χρέωση για κλήσεις προς εθνικά κινητά μετά την κατανάλωση του ενσωματωμένου χρόνου ομιλίας μεταβάλλεται από €0,30 σε €0,39/λεπτό.

    Αυξήσεις θα υπάρχουν και για τις διεθνείς κλήσεις. Για παράδειγμα για τη Ζώνη 2Α (Αλβανία), η χρέωση προς σταθερά θα πάει από 0,79€/λεπτό για κλήσεις προς κινητά σε 0,91€/λεπτό.

    Ακόμα από 1/12/2023, σε όλα τα επαγγελματικά προγράμματα συμβολαίου σταθερής «Vodafone Business Connect 1/2/2 Ευέλικτο», η χρέωση για κλήσεις προς εθνικά κινητά μετά την κατανάλωση του ενσωματωμένου χρόνου ομιλίας μεταβάλλεται από €0,26 σε €0,39/λεπτό. Τέλος από 1/12/2023, η ονομαστική τιμή του παγίου των προγραμμάτων για Επαγγελματίες Vodafone Νέο Σταθερό 1000+60, Νέο Σταθερό 2000 Διεθνή+60, Νέο Σταθερό 3000 Διεθνή+60, Νέο Σταθερό 3000+60, Σταθερά 600, Σταθερά 1000, Νέο Σταθερό 1000 Διεθνή+60, Νέο Σταθερό 2000+60. αυξάνεται κατά €2,25.

    Παίρνει πίσω τις εκπτώσεις η Cosmote

    Όπως αναφέρουν πηγές, η Cosmote δεν σχεδιάζει να προχωρήσει ακόμα σε αυξήσεις στις τιμές των συμβολαίων της.

    Ωστόσο όπως και η Vodafone έτσι και η Cosmote, πήρε πίσω την έκπτωση ηλεκτρονικού λογαριασμού e-bill. Από 1η Οκτωβρίου, η Cosmote κατήργησε την έκπτωση του 1 ευρώ που πρόσφερε σε συνδρομητές που επέλεγαν να λαμβάνουν σε ηλεκτρονική μορφή τον λογαριασμό τους.

    Ωστόσο πλέον προσφέρει δωρεάν Giga για όσους πληρώνουν τους λογαριασμούς τους μέσω της εφαρμογής.

    Η Nova, συνεχίζει να προσφέρει τις χαμηλότερες τιμές, και δεν φαίνεται ακόμα να σχεδιάζει αυξήσεις, καθώς όπως δηλώνει η διοίκηση, το πρόγραμμα έχει αποδώσει.

    Διαβάστε επίσης:

    ΟΤΕ: Έφτασε ήδη στο 90% η κάλυψη σε δίκτυα 5G

    ΟΤΕ – Nova – Vodafone: Έργο €70 εκατ. για την ψηφιακή αναβάθμιση του Στρατού



    ΣΧΟΛΙΑ