• Business

    Κωτσόβολος: Στη μάχη της διεκδίκησης και ο όμιλος Μαρινάκη

    • Άννα Διανά
    Ο εφοπλιστής, Βαγγέλης Μαρινάκης χαμογελαστός

    Ο εφοπλιστής, Βαγγέλης Μαρινάκης


    Προσφορά για την απόκτηση της αλυσίδας ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών Κωτσόβολος κατέθεσε ο όμιλος Μαρινάκη.

    Ποιοι συμμετέχουν στο σχήμα

    Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές του mononews από το Λονδίνο, «στο σχήμα συμμετέχουν και το Latsco Family Office, καθώς και ο επιχειρηματίας Χάρης Καρώνης».

    Πρόκειται για τον τρίτο εγχώριο όμιλο που καταθέτει προσφορά για την εξαγορά της Κωτσόβολος, μετά τον όμιλο Quest και τη ΔΕΗ ενώ ήδη η μητρική της Currys με σημερινή της ανακοίνωση κάνει γνωστό ότι αρκετοί υποψήφιοι έχουν καταθέσει οικονομικές προσφορές, τις οποίες και αξιολογεί.

    Πού επικεντρώνεται το ενδιαφέρον

    Το ενδιαφέρον του ομίλου Μαρινάκη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές από την βρετανική πρωτεύουσα,  για την κυρίαρχη στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών αλυσίδα, επικεντρώνεται αφενός στο μεγάλο πελατολόγιο και στο εκτόπισμα που έχει στην αγορά και αφετέρου στο ισχυρό omnichannel λειτουργικό μοντέλο που διαθέτει η Κωτσόβολος και στο οποίο έχει επενδύσει σημαντικά.

    Σημειώνεται ότι η αλυσίδα έχει ενισχύσει την εφοδιαστική της αλυσίδα με ρομποτικούς αυτοματισμούς τελευταίας τεχνολογίας, ενώ πρόσφατα ολοκλήρωσε μία σειρά μεγάλων έργων ψηφιακού μετασχηματισμού, όπως, μεταξύ άλλων, την πλήρη μετάβαση όλων των συστημάτων της εταιρείας σε νέες σύγχρονες πλατφόρμες λογισμικού.

    Ανεξάρτητα από τις πιθανές υπεραξίες που επιδιώκει ο όμιλος Μαρινάκη με την πρόθεση εξαγοράς της εν Ελλάδι θυγατρικής της Currys, αυτό που επισημαίνουν γνώστες του θέματος στο mononews, είναι ότι το management της εταιρείας, με επικεφαλής τον Γιάννη Βασιλάκο είναι εξαιρετικό και στην περίπτωση που τελεσφορήσει η εξαγορά δεν πρόκειται να αλλάξει.

    Επιβεβαίωση από Quest και ΔΕΗ για την υποβολή προσφορών

    Στη μάχη για τη διεκδίκηση της Κωτσόβολος, όπως ήδη έγραψε το mononews, έχουν μπει με την κατάθεση προσφορών ο όμιλος Quest, ο οποίος χθες με  επιστολή του προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επιβεβαίωσε το σχετικό δημοσίευμα ενώ σήμερα και η ΔΕΗ τοποθετήθηκε επισήμως με επιστολή της στην  Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επιβεβαιώνοντας ότι «συμμετέχει στη διαδικασία πώλησης της εν λόγω εταιρείας, η οποία βρίσκεται στη φάση της κατάθεσης προσφορών, σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης του διαγωνισμού.

    Η ΔΕΗ θα ενημερώσει την επενδυτική κοινότητα σε περίπτωση που εισέλθει σε δεσμευτική συμφωνία για την εν λόγω συναλλαγή».

    Ανάλογη είναι η απάντηση του ομίλου Quest, που προηγήθηκε της ΔΕΗ, όπου αναφορικά με το δημοσίευμα του mononews τονίζεται ότι «η Εταιρεία αναφέρεται στις από 4-8-2023 και 7-8-2023 ανακοινώσεις της σε απάντηση σχετικών δημοσιευμάτων και επαναλαμβάνει – ως είχε αναφέρει και στις ως άνω απαντήσεις/ανακοινώσεις της – ότι συμμετέχει στη διαδικασία της Κωτσόβολος, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται στην τρέχουσα φάση η κατάθεση τελικών προσφορών. Η Εταιρεία στο πλαίσιο αυτό προέβη σε κατάθεση τελικής προσφοράς, ωστόσο, δεδομένου ότι η διαδικασία είναι σε εξέλιξη, δεν είναι βέβαιο ότι η εν λόγω διαδικασία θα οδηγήσει σε οριστική συμφωνία με την Εταιρεία. Η Εταιρεία θα προβεί, σύμφωνα με το νόμο, αμελλητί, στις απαιτούμενες ανακοινώσεις προς ενημέρωση του επενδυτικού κοινού, εάν και εφόσον συναφθεί οιαδήποτε συμφωνία».

    Το «ταβάνι» στο προσφερόμενο τίμημα

    Οι πληροφορίες για το τίμημα που έχουν προσφέρει οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό, που διενεργεί για λογαριασμό της Currys, η Citi είναι ότι καμία οικονομική προσφορά δεν ξεπερνά ως καθαρό ποσό τα 200 εκατ. ευρώ. Τα ταμειακά διαθέσιμα της Κωτσόβολος για τη χρήση που έληξε στις 30 Απριλίου 2023 υπερβαίνουν  τα 82 εκατ. ευρώ με το καθαρό ταμείο να είναι περίπου στα 45 εκατ. ευρώ.

    Από την πλευρά της διοίκησης της Currys, δεν έχει διαρρεύσει ποιο ποσό θα θεωρούσαν ικανοποιητικό για να προχωρήσουν στην πώληση της θυγατρικής τους, που αποτελεί και το «ασημικό» της εισηγμένης με  διατήρηση της ηγετικής της θέσης στην αγορά και με ισχυρές επιδόσεις στην κερδοφορία, όταν ο όμιλος κατέγραψε πτώση 38% στα κέρδη ολόκληρου του έτους, πληγωμένος από την αδύναμη απόδοση της δραστηριότητάς του στις σκανδιναβικές χώρες.

    Ο τζίρος της Κωτσόβολος και το ισχυρό ταμείο

    Αντίθετα, ο κύκλος εργασιών στην Ελλάδα έκλεισε στα 733 εκατ. ευρώ σημειώνοντας σημαντική αύξηση της τάξεως του 12.1% σε σχέση με το οικονομικό έτος 2021-2022. Tα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) έφτασαν τα 48.6 εκατ. ευρώ, από 51.7 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Τα λειτουργικά κέρδη (EBIT) ανήλθαν στα 20.7 εκατ. ευρώ από 25.2 εκατ. ευρώ το 2021-2022, παρουσιάζοντας μείωση, λόγω των ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων σε όλες –ανεξαιρέτως – τις γραμμές κόστους, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης στο κόστος πωληθέντων. Και τα ταμειακά διαθέσιμα έκλεισαν στα 82.8 εκατ. έναντι 59.4 εκατ. το 2021-2022, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 39.4%.

    Αξιολόγηση των προσφορών από την Currys

    Με αυτά τα δεδομένα, και τον διαγωνισμό σε πλήρη εξέλιξη, η διοίκηση της εισηγμένης, μητρικής της Κωτσόβολος,  αξιολογεί τις οικονομικές προσφορές που έχουν κατατεθεί από αρκετούς υποψήφιους αγοραστές, όπως η ίδια αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε.

    Ειδικότερα η Currys στην ανακοίνωσή της τονίζει:

    «Συγκεκριμένα, στις 16 Ιουνίου 2023 η εταιρεία ενεργοποίησε μια στρατηγική αναθεώρηση για την αξιολόγηση όλων των επιλογών σε σχέση με την Κωτσόβολος, που αποτελεί τη δραστηριότητά της στην αγορά Ελλάδας και Κύπρου».

    Όπως αναφέρει η εταιρεία στην ανακοίνωσή της, «έπειτα από εικασίες στα τοπικά μέσα ενημέρωσης και μεταγενέστερες ανακοινώσεις δημοσίων εταιρειών, η Currys επιβεβαιώνει ότι η στρατηγική αναθεώρηση έχει προκαλέσει ενδιαφέρον από αρκετούς πιθανούς αγοραστές της Κωτσόβολος, οι οποίοι με τη σειρά τους έχουν υποβάλει μη δεσμευτικές προσφορές, τις οποίες το Διοικητικό Συμβούλιο και οι σύμβουλοί του αξιολογούν επί του παρόντος.

    Η στρατηγική αναθεώρηση παραμένει σε εξέλιξη και η Currys θα παράσχει περαιτέρω ενημέρωση όταν κριθεί απαραίτητο. Σε αυτό το στάδιο δεν μπορεί να υπάρχει βεβαιότητα ως προς το αποτέλεσμα της επανεξέτασης» καταλήγει η ανακοίνωση.

    Διαβάστε επίσης

    ΔΕΗ: Επιβεβαιώνει ότι έχει καταθέσει προσφορά για την Κωτσόβολος – Η ανακοίνωση της Currys



    ΣΧΟΛΙΑ