• Business

    Patek Philippe: Νέες αυξήσεις τιμών σε όλα τα μοντέλα της εταιρείας

    • Bloomberg

    Ένα υπερμεγέθες Patek Philippe που δείχνει μόνο την ώρα, με ενσωματωμένο χρυσό μπρασελέ


    Μία από τις κορυφαίες ελβετικές μάρκες ρολογιών, περιζήτητη μεταξύ των συλλεκτών, η Patek Philippe προχώρησε σε νέες αυξήσεις στα μοντέλα της από την 1η Φεβρουαρίου.

    Εκπρόσωπος της εταιρείας επιβεβαίωσε τις αυξήσεις και δήλωσε ότι ισχύουν για όλες τις σειρές μοντέλων και τις περιοχές.

    Ισχυρό brand

    Η εταιρεία με έδρα τη Γενεύη, γνωστή για τη συλλογή Grand Complications, το ρολόι ενδυμασίας Calatrava και τα αθλητικά μοντέλα Nautilus, αύξησε τις τιμές κατά μέσο όρο περίπου 7% την 1η Φεβρουαρίου.

    Η τιμή πλέον για το μοντέλο 5236 με ημερολόγιο σε πλατίνα ανέβηκε στις 121.100 λίρες έναντι  113.330 λιρών.

    Η απόφαση της Patek Philippe έρχεται εν μέσω μειούμενης ζήτησης για τα πολυτελή ρολόγια, σε μία περίοδο που η πολυτέλεια δέχεται πλήγμα.

    Η αύξηση των τιμών είναι ένα μήνυμά της ότι η εταιρεία διατηρεί την ισχύ της χάρη στη δύναμη του brand της, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύνολο του κλάδου. Αντίθετα, άλλα brands συζητούν να μειωθεί ο ρυθμός αύξησης των τιμών.

    Μετά την πανδημία, οι Ελβετοί ωρολογοποιοί προχώρησαν σε επιθετικές αυξήσεις τιμών, εν μέσω αυξημένης ζήτησης των πολυτελών ρολογιών, όμως πλέον έχουν αρχίσει να νιώθουν την αδυναμία των εύπορων καταναλωτών να συνεχίσουν με αυτόν τον ρυθμό τις πωλήσεις.

    Αδυναμία στον κλάδο της πολυτέλειας

     Ο Johann Rupert, πρόεδρος και κύριος μέτοχος της Richemont, στην οποία ανήκουν τα brand  Cartier και Vacheron Constantin, δήλωσε τον Νοέμβριο ότι οι οίκοι πολυτελείας μπορεί να μην είναι σε θέση να αυξήσουν τις τιμές για δύο χρόνια.

    Η Swatch Group, που έχει τα brand Omega και Breguet, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι οι αυξήσεις των τιμών της το 2023 δεν ήταν αρκετές για να αντισταθμίσουν την ισχύ του ελβετικού φράγκου.

    Αντίθετα, οι μεγάλοι παίκτες όπως Rolex και Patek επιμένουν στις αυξήσεις. Η Rolex αύξησε τον Ιανουάριο τις τιμές σε ορισμένα μοντέλα στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά περίπου 4%, ενώ άφησε αμετάβλητες τις τιμές στις ΗΠΑ.

    Βέβαια δεν είναι ίδιο το μέγεθος παραγωγής μεταξύ των δύο εταιρειών: Η Rolex παράγει περισσότερα από 1 εκατομμύριο ρολόγια ετησίως, ενώ η Patek μόλις 70.000 ρολόγια.

    Η Patek διέκοψε επίσης την κυκλοφορία σε αρκετά μοντέλα της σειράς της, συμπεριλαμβανομένου του δημοφιλούς Aquanaut Travel Time σε ανοξείδωτο ατσάλι, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Hodinkee για τους λάτρεις των ρολογιών.

    Διαβάστε επίσης:

    Rolex: Αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις για πωλήσεις και ανάπτυξη στη Βρετανία

    Rolex: Σταθεροποιείται η αγορά των μεταχειρισμένων

    Rolex, Patek Philippe, Οmega: Το πάρτι στα ρολόγια πολυτελείας τελείωσε



    ΣΧΟΛΙΑ