• Business

    Παρασκήνιο στην Ελλάκτωρ: «Μου μιλάς, δεν σου μιλάω»

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Άρης Ξενόφος

    Άρης Ξενόφος. CEO Ελλάκτωρ


    Με τη δυσκολία να συνεννοηθούν να συνεχίζεται, προχωρούν,  τουλάχιστον μέχρι στιγμής, προς την έκτακτη γενική συνέλευση της 2ας Απριλίου οι βασικοί μέτοχοι της Ελλάκτωρ.

    Πηγές από την πλευρά της Reggeborgh Invest απαντούν εμμέσως και λακωνικά στους εφοπλιστές που ζήτησαν διάλογο σημειώνοντας ότι οι «μέτοχοι συνομιλούν στη γενική συνέλευση. Η Reggeborgh θα αναλάβει το ρόλο και την ευθύνη που της αναλογεί».

    Στην ανοιχτή επιστολή τους – ανακοίνωση προς όλους τους μετόχους (δημοσιοποιήθηκε την Κυριακή) οι Δημήτρης Μπάκος και Ιωάννης Καϋμενάκης (μέσω της Greenhill Investments Limited ελέγχουν άμεσα το 16,95% της Ελλάκτωρ και το 8,63% μέσω option με την Pemanoaro Ltd των αδελφών Καλλιτσάντση) καλούν την Reggeborgh (ελέγχει άμεσα 14,79%) και τον Λεωνίδα Μπόμπολα (με το 12,446% για το οποίο υπάρχει συμφωνία εξαγοράς του από τους Ολλανδούς) να προσέλθουν σε διάλογο, πριν από την καταληκτική ημερομηνία της Παρασκευής 26 Μαρτίου, ώστε να συμφωνήσουν από κοινού για νέο Διοικητικό Συμβούλιο στον κατασκευαστικό Όμιλο.

    Η πρότασή τους είναι για 11μελές ΔΣ στην Ελλάκτωρ, από 5μελές σήμερα, χωρίς να αναφέρουν πόσα από τα μέλη του επιθυμούν να προτείνουν. Επίσης φαίνεται ότι εγκαταλείπουν τα όσα αρχικά έλεγαν κατά του management που προτάθηκε από την ολλανδική εταιρεία και ψηφίστηκε στη γενική συνέλευση στις 27 Ιανουαρίου. Επίσης, στο κείμενο της ανοιχτής επιστολής δεν αναφέρονται όροι όσον αφορά τα πρόσωπα που θα αποτελούν το προτεινόμενο ΔΣ.

    Για την ολλανδική εταιρεία και τους συμμάχους της φαίνεται να αποτελεί πρόβλημα η συμμετοχή του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Άκτωρ, Αλέξανδρου Εξάρχου, στην εκπροσώπηση των εφοπλιστών εξαιτίας της σχέσης του με την προηγούμενη διοίκηση, ενώ άποψή τους είναι ότι του ανήκει μέρος της ευθύνης για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η θυγατρική για τις κατασκευές.

    Ο κ. Εξάρχου συμμετείχε την περασμένη Παρασκευή στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των εφοπλιστών και της διοίκησης της Ελλάκτωρ υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου Άρη Ξενόφο με θέμα την Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ).

    Οι εφοπλιστές δεν διευκρινίζουν τη στάση τους σχετικά με την ΑΜΚ ύψους 120,5 εκατ. ευρώ που είναι στην ατζέντα της ίδιας γενικής συνέλευσης, αλλά, όπως αναφέρουν πηγές κοντά τους, εφόσον υπάρξει συμφωνία για το νέο ΔΣ θα υπάρχει και συμφωνία σχετικά με την αύξηση κεφαλαίου.

    Από την πλευρά των Ολλανδών αφήνεται να εννοηθεί ότι όχι μόνον θα συμμετέχουν στην αύξηση αλλά θα καλύψουν και μέρος των αδιάθετων μετοχών.

    Άλλες πληροφορίες, πάντως, κάνουν λόγο για διαύλους επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών (εφοπλιστών – Ολλανδών) στο παρασκήνιο και δεν αποκλείουν εντελώς να υπάρξει ένα μίνιμουμ συνεννόησης έως τη γενική συνέλευση.

    Σε κάθε περίπτωση η προτεινόμενη αύξηση κεφαλαίου θα διαμορφώσει νέες μετοχικές ισορροπίες και με ενδιαφέρον αναμένεται ποιοι από τους μετόχους και μέχρι ποιου ποσοστού θα συμμετέχουν.

    Με βάση τα σημερινά ποσοστά η Reggeborgh για να διατηρήσει το ποσοστό που ελέγχει άμεσα θα πρέπει να συμμετέχει στην ΑΜΚ με 17,8 εκατ. ευρώ, ο κ. Μπόμπολας 14,9 εκατ. ευρώ, οι δύο εφοπλιστές με 20,4 εκατ. ευρώ και οι Αν και Δημ. Καλλιτσάντσης με 10,3 εκατ. ευρώ.

    Σημειώνεται ότι για να αποφασιστεί ΑΜΚ χρειάζεται να συναινέσουν τα δύο τρίτα των μετόχων, άρα είναι πιθανό το θέμα να πάει σε επαναληπτική γενική συνέλευση στην οποία αποφασίζεται κατά πλειοψηφία.

    Διαβάστε επίσης:

    Ελλάκτωρ: Επιστολή των εφοπλιστών Μπάκου – Καϋμένακη σε Reggeborgh – Μπόμπολα ενόψει της έκτακτης ΓΣ. Τι προτείνουν

    Ελλάκτωρ: Συνάντηση του Άρη Ξενόφου με τους εφοπλιστές Δημήτρη Μπάκο και Ιωάννη Καϋμενάκη

    Τι είπε ο Άρης Ξενόφος στους αναλυτές για τις προτεραιότητες της Ελλάκτωρ και την σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου των 120,5 εκατ.



    ΣΧΟΛΙΑ