• Business

    Τι είπε ο Άρης Ξενόφος στους αναλυτές για τις προτεραιότητες της Ελλάκτωρ και την σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου των 120,5 εκατ.

    Άρης Ξενόφος

    Άρης Ξενόφος


    Η σταθεροποίηση της απόδοσης του Ομίλου, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός αυστηρού πλάνου μείωσης των εξόδων και η αποκατάσταση της ρευστότητας αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες της διοίκησης της Ελλάκτωρ υπό τον Άρη Ξενόφο στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

    Ο επικεφαλής του κατασκευαστικού ομίλου μιλώντας πριν λίγη ώρα στους αναλυτές με αφορμή την σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου, ύψους 120,5 εκατ. ευρώ, επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια ενδιάμεσης χρηματοδότησης για να καλυφθούν οι άμεσες κεφαλαιακές ανάγκες της Άκτωρ. Όπως είπε πιθανότατα να επιλεγεί η λύση ενός ομολογιακού που θα κληθούν να καλύψουν οι μέτοχοι έναντι της επικείμενης αύξησης κεφαλαίου.

    Σύμφωνα με τον ίδιο στόχος της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου είναι να επανατοποθετήσει στρατηγικά τον Όμιλο τόσο στην εγχώρια όσο και στις διεθνείς αγορές, αντιμετωπίζοντας αποφασιστικά πλέον τις εκκρεμότητες του παρελθόντος, και θέτοντας στέρεες και υγιείς βάσεις για τη δυναμική συμμετοχή της Ελλάκτωρ στην προβλεπόμενη θετική πορεία του κλάδου.

    Να σημειωθεί στο μεταξύ ότι σήμερα στα γραφεία της Ελλάκτωρ πήγε και παρέμεινε για αρκετές ώρες ο επικεφαλής της Reggeborgh Invest, Henry Holterman, γεγονός που καταδεικνύει ότι η ολλανδική εταιρεία συμμετέχει ενεργά και σε υψηλότερο δυνατό επίπεδο στη διαμόρφωση της επόμενης μέρας του κατασκευαστικού Ομίλου.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Ξενόφο, το διάστημα αυτό η διοίκηση αποκαθιστά σταδιακά τις σχέσεις με προμηθευτές και συνεργάτες, στοχεύει στον εξορθολογισμό του κόστους και την επαναδιαπραγμάτευση υφιστάμενων συμβάσεων. Επανασχεδιάζει την εσωτερική οργανωτική δομή, με στόχο την επίτευξη αποτελεσματικότητας, υπευθυνότητας και των εσωτερικών συνεργασιών.

    Εφαρμόζει τη συνεχή και συστηματική παρακολούθηση της προόδου των έργων και υλοποιεί την απεμπλοκή του τομέα κατασκευής από ζημιογόνες δραστηριότητες του εξωτερικού πλην της Ρουμανίας.

    Από τα 120,5 εκατ. ευρώ τα 100 εκατ. θα διατεθούν για την αύξηση κεφαλαίου της Άκτωρ (η οποία θα γίνει το δεύτερο τρίμηνο του έτους) ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της. Η θυγατρική για τις κατασκευές θα διαθέσει τα 45 εκατ. ευρώ για να υλοποιήσει τη στρατηγική απόφαση εξόδου από μη κερδοφόρες διεθνείς επιχειρήσεις και να καλύψει σχετικές αναγνωρισμένες ζημίες. Το υπόλοιπο ποσό των 55 εκατ. ευρώ θα διατεθεί σταδιακά σε κρίσιμες καθυστερημένες πληρωμές σε προμηθευτές στην Ελλάδα.

    Το πρώτο τρίμηνο του 2021, η Ελλάκτωρ υποστηρίζει την Άκτωρ με 13 εκατ. ευρώ.

    Όπως σημειώθηκε από τη διοίκηση του κατασκευαστικού Ομίλου αφού πραγματοποιηθεί με επιτυχία η αύξηση κεφαλαίου η Άκτωρ θα μπορεί να  υποστηριχθεί περαιτέρω από μια πιθανή διευκόλυνση κεφαλαίου κίνησης από τις Τράπεζες.

    Ακόμη, όπως ειπώθηκε οι επιχειρησιακοί τομείς της  Ελλάκτωρ αναμένεται να επωφεληθούν σημαντικά διεκδικώντας και αναλαμβάνοντας έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

    Συνολικά εκτιμάται ότι τα έργα υποδομών τα επόμενα 5 χρόνια θα έχουν συνολικό προϋπολογισμό 43 δισ. ευρώ και θα αφορούν τους τομείς της ενέργειας (58%) της διαχείρισης απορριμμάτων (4%) των σιδηροδρόμων (8%) Μετρό (12%) αυτοκινητόδρομους (14%) και τον τουρισμό (4%). Πρόκειται για επιχειρησιακούς τομείς στους οποίους η Ελλάκτωρ έχει σημαντική παρουσία.

    Διαβάστε επίσης:

    Ελλάκτωρ: Το πλαίσιο και το χρονοδιάγραμμα της ΑΜΚ

    Ελλάκτωρ: Ενδιάμεση χρηματοδότηση στην Άκτωρ περί τα €50 εκατ. από τους μετόχους

    Ελλάκτωρ: Στα 120,5 εκατ. ευρώ η ΑΜΚ, με τιμή διάθεσης στα 0,9 ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ