• Business

    Paco Rabanne: Στο χρηματιστήριο μπαίνει ο ιστορικός ισπανικός όμιλος πολυτελείας Puig

    • NewsRoom
    O πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος, Marc Puig της Puig

    O πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος, Marc Puig της Puig (Πηγή: puig.com)


    Το σχέδιο εισαγωγής του στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης ανακοίνωσε σήμερα, 8 Απριλίου, ο ιστορικός όμιλος προϊόντων ομορφιάς Puig, ο οποίος κατέχει εμπορικά σήματα όπως η Carolina Herrera, η Paco Rabanne και η Charlotte Tilbury.

    Σύμφωνα με το Reuters, η εισαγωγή του ομίλου θα είναι μία από τις μεγαλύτερες αρχικές δημόσιες προσφορές που έχουν γίνει στην Ισπανία εδώ και χρόνια.

    Ειδικότερα, η οικογενειακή εταιρεία, που ιδρύθηκε το 1914, σκοπεύει να πουλήσει 1,25 δισεκατομμύρια ευρώ (1,35 δισεκατομμύρια δολάρια) νέων μετοχών και ένα ακόμη μεγαλύτερο ποσό υφιστάμενων μετοχών μέσω της αρχικής  δημόσιας εγγραφής, σύμφωνα με το Reuters.

    Όπως υποστηρίζει ο όμιλος, μια IPO θα ευθυγραμμίσει την εταιρική της δομή με αυτή άλλων επιχειρήσεων στον τομέα της premium ομορφιάς.

    Ο όμιλος παράγει αρώματα, προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς καθώς και ρούχα πολυτελών επωνυμιών όπως οι Charlotte Tilbury, Barbara Sturm και Jean Paul Gaultier.

    Το 2023, σημείωσε καθαρά έσοδα 4,3 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 19% από το 2022, και κέρδη EBITDA στα 849 εκατ. ευρώ.

    «Πιστεύουμε ότι αυτή η κίνηση θα μας επιτρέψει να ανταγωνιστούμε καλύτερα στη διεθνή αγορά ομορφιάς κατά την επόμενη φάση της ανάπτυξης της εταιρείας μας», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος, Marc Puig.

    Σημειώνεται ότι οι σημερινές προσπάθειες, έρχονται μετά από δύο χρόνια «σιωπηρής» δραστηριότητας σε IPOs παγκοσμίως και στην Ισπανία, καθώς η οικονομική και γεωπολιτική αβεβαιότητα κλόνισε τις αγορές.

    Με τα επιτόκια να είναι έτοιμα να μειωθούν, οι τραπεζίτες ελπίζουν τώρα σε μια αναβίωση των IPOs, καθώς αυξάνονται οι τιμές των μετοχών.

    Αξίζει να αναφερθεί ότι ο όμιλος Puig και η ισπανική εταιρεία ταξιδιωτικής τεχνολογίας Hotelbeds είναι μεταξύ των εταιρειών που εξετάζουν το ενδεχόμενο να εισέλθουν στο χρηματιστήριο μόλις το α’ εξάμηνο του έτους, εάν το επιτρέπουν οι συνθήκες της αγοράς, σημειώνει το Reuters.

    Μάλιστα, ο ισπανικός ιδιόκτητος όμιλος logistics Berge, απέσυρε την περασμένη εβδομάδα τα σχέδια για εισαγωγή μετοχών στην μονάδα της Astara που αφορά οχήματα, λέγοντας ότι οι συνθήκες της αγοράς δεν είναι κατάλληλες για μια διαπραγμάτευση.

    Ωστόσο, αυτή είναι μια σημαντική στιγμή για τοι χρηματιστήριο της Μαδρίτης, καθώς η τελευταία εισαγωγή στο ισπανικό χρηματιστήριο ήταν από την ισπανική εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Opdenergy τον Ιούλιο του 2022.

    Ο όμιλος Puig, με έδρα τη Βαρκελώνη, σχεδιάζει να καταθέσει το λεγόμενο έγγραφο «Intention to Float» σήμερα 8 Απριλίου, αναφέρει το Reuters.

    Για την εισαγωγή, ο Puig και οι σημερινοί του μέτοχοι, στοχεύουν να συγκεντρώσουν μεταξύ 2 και 3 δισεκατομμυρίων ευρώ (2,17 δισεκατομμύρια δολάρια-3,2 δισεκατομμύρια δολάρια).

    Διαβάστε επίσης: 

    Dufour (CEO Rolex): Γιατί θεωρεί ότι τα ρολόγια δεν είναι επένδυση

    Τα κέρδη των εισηγμένων ελληνόκτητων ναυτιλιακών εταιρειών υπερέβησαν τα 2,3 δισ. δολάρια

    Viohalco: Κίνδυνος για την Ευρώπη αν δεν εντάξει τα καλώδια στο φόρο άνθρακα (CBAM)



    ΣΧΟΛΙΑ