• Business

    ΟΤΕ: Ξεπέρασαν ήδη τα 400.000 τα νοικοκυριά με οπτική ίνα – Εφικτός ο στόχος για 550.000 φέτος

    Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Μιχάλης Τσαμάζ

    Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Μιχάλης Τσαμάζ


    Προχωρεί δυναμικά ο ΟΤΕ τις επενδύσεις του στην επέκταση της οπτικής ίνας και ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες ξεπερνούν τα 400.000 τα νοικοκυριά που έχουν ενεργοποιήσει το Fiber to the Home.

    H εξέλιξη αυτή κάνει εφικτό το στόχο που έχει ανακοινώσει η διοίκηση του ομίλου να ανέλθουν στα 550.000 τα νοικοκυριά με πρόσβαση σε δίκτυο οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι μέχρι το τέλος του έτους. Για το 5G στην κινητή, ο στόχος είναι να επιτευχθεί πληθυσμιακή κάλυψη 60%. Ο όμιλος ΟΤΕ πραγματοποίησε την τελευταία πενταετία επενδύσεις που έφτασαν τα πέντε δισ. ευρώ και έχει δεσμευτεί για πρόσθετες επενδύσεις δύο δισ. ευρώ μέχρι το 2024.

    Η πορεία στο πρώτο εξάμηνο σηματοδοτεί αυξημένες αποδόσεις

    Για το 2021, η Διοίκηση του ΟΤΕ έχει προβλέψει ελεύθερες ταμειακές ροές 480 εκατ. ευρώ περίπου, οι οποίες και θα αποτελέσουν τη συνολική Αμοιβή προς τους Μετόχους για το 2021 (μη συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από την πώληση της Telekom Romania), μια αύξηση 20% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Το καθαρό  ποσό, που θα λάβει ο ΟΤΕ από την πώληση της Telekom Romania, (σ.σ. μετά την αφαίρεση του κόστους επαναγοράς του 30% της TRM) θα διανεμηθεί, επίσης, στους μετόχους, με τη μορφή έκτακτου μερίσματος και επαναγοράς ιδίων μετοχών.

    Από τα 480 εκατ. ευρώ περίπου τα 167 εκατ. ευρώ θα διατεθούν ως την 28η Ιανουαρίου 2022 για αγορές ιδίων μετοχών (σ.σ. μέχρι την 3η Αυγούστου είχε ξοδέψει 84,1 εκατ. ευρώ αγοράζοντας 5.889.546 ίδιες μετοχές), ενώ τα υπόλοιπα θα διατεθούν στους μετόχους ως μέρισμα. Επιπλέον, όπως αναφέρει η εταιρεία θα διανεμηθούν στους μετόχους επιπλέον τουλάχιστον 80 εκατ. ευρώ,  ποσό που αντιστοιχεί στην υπεραπόδοση, σε επίπεδο free cash flow, της περιόδου 2018-20, που διατήρησε ο ΟΤΕ ως «μαξιλάρι», λόγω πανδημίας. Το παραπάνω ποσό θα προσαυξηθεί από τυχόν υψηλότερη, έναντι του στόχου, παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών φέτος.Όπως είχε δηλώσει στα αποτελέσματα εξαμήνου ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ, «ο όμιλος συνεχίζει το δυναμικό πλάνο επενδύσεων  παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας και στρατηγική του είναι να παρέχει  την τεχνολογική βάση στην οποία θα στηριχθεί η ανάπτυξη της χώρας».

    Το σχέδιο της διοίκησης για την επόμενη δεκαετία είναι η περαιτέρω ψηφιοποίηση / αυτοματοποίηση των διαδικασιών του ΟΤΕ, η παραχώρηση σε τρίτους δραστηριοτήτων που δεν εντάσσονται στον πυρήνα των υπηρεσιών του ομίλου, αλλά και η συνέχιση των προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου.

    Το στρατηγικό σχέδιο του ΟΤΕ προς το 2030

    Για τον κ. Τσαμάζ  «τα επόμενα δέκα χρόνια, οι πελάτες μας, ιδιώτες ή επαγγελματίες, βιομηχανίες ή το Δημόσιο, δεν θα επιζητούν από εμάς έναν κατάλογο τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Θα χρειάζονται ένα τεχνολογικό οικοσύστημα, συνδεδεμένο με ολόκληρο τον κόσμο και προσαρμοσμένο στις δικές τους ανάγκες. Χτίζουμε συστηματικά τις υποδομές που στηρίζουν αυτό το τεχνολογικό οικοσύστημα».

    Το στρατηγικό σχέδιο του ΟΤΕ προς το 2030, βασίζεται σε τρεις πυλώνες – Πελάτες, Δίκτυα και Λειτουργίες.

    Η τεχνογνωσία του ΟΤΕ σε έργα ICT και τα μεγάλα έργα που έχει ήδη υλοποιήσει, όπως η άυλη συνταγoγράφηση, ισχυροποιούν τη θέσητου ομίλου ως συνεργάτη επιλογής για έργα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

    Επίσης σχετικά με την προοπτική της εταιρείας επισημαίνει:

    «Είναι δύσκολο να προβλέψουμε πώς θα είναι ο Οργανισμός σε 10 χρόνια. Ξέρουμε όμως ότι θα είναι πιο ψηφιακοποιημένος. Ότι θα έχουμε αυτοματοποιήσει ό,τι είναι εφικτό. Ότι θα έχουμε αναθέσει σε εξωτερικούς συνεργάτες ό,τι δεν ανήκει στις βασικές μας λειτουργίες. Ότι θα έχουμε μειώσει τα επίπεδα της διοίκησης και θα έχουμε μάθει να δουλεύουμε σε μικρότερες και πιο ευέλικτες ομάδες. Με άλλα λόγια, θα έχουμε αποβάλλει ό,τι έχει απομείνει από το μονοπώλιο του παρελθόντος, και θα έχουμε υιοθετήσει τη στάση και τον τρόπο σκέψης που θα μας πάνε μπροστά. Και κάτι ακόμα: έχουμε δεσμευτεί να πετύχουμε τους στόχους μας για το 2030, με αίσθημα ευθύνης προς όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Στο πλαίσιο αυτό, η όποια αναδιοργάνωση και τα προγράμματα εθελούσιας αποχώρησης θα συνεχίσουν να υλοποιούνται με κατανόηση και γενναιοδωρία για όλους τους εργαζομένους».

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ