• Business

    Όμιλος Μάνεση: Πειραιώς και Εθνική, μετά την Eurobank, πωλούν τα δάνεια της Χαλυβουργίας


    Η Χαλυβουργία Ελλάδος που ανήκει στον όμιλο του κ. Νίκου Μάνεση είναι μια προβληματική επιχείρηση. Υψηλά  δάνεια και λιγοστά κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBIDTA). 

    Για την άλλοτε κραταιά επιχείρηση τα προβλήματα δημιουργήθηκαν το 2011 λόγω του ενεργειακού κόστους και των διεθνών εξελίξεων στον κλάδο, και τότε η εταιρεία ζήτησε από τις τράπεζες ομολογιακό δάνειο 265 εκατ. ευρώ για να αναχρηματοδοτήσει μέρος του δανεισμού της. 

    Ο συνολικός δανεισμός ξεπερνούσε τα 200 εκατ. ευρώ και επικεφαλής τέθηκε η Alpha Bank με 140 εκατ. ευρώ, ενώ ακολούθησαν η Πειραιώς με 45 εκατ., η Eurobank με 40 εκατ., η Αττικής με 5 εκατ. και η Proton με 5 εκατ. ευρώ. 

    Παρά την έκδοση του δανείου έκλεισε η μονάδα στον Ασπρόπυργο τον Ιούλιο του 2012 και η εταιρεία έμεινε πρακτικά με τις μικρές μονάδες του Βόλου και του Βελεστίνου.

    Το 2013 οι τράπεζες με leader την Alpha Bank ΑΛΦΑ 1,23% 1,65 και αφού η εταιρεία έχει κλείσει το μεγάλο εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο πραγματοποίησαν  νέα αναχρηματοδότηση του ομολογιακού με κοινοπρακτικό (174 εκατ. ευρώ η Alpha, 51 εκατ η Πειραιώς, 51 εκατ. η Eurobank, 34 εκατ. η ΕΤΕ και 5 εκατ. η Attica) το οποίο τελικά όμως δεν εξυπηρετήθηκε.

    Τον Μάρτιο του 2019 η τράπεζα Eurobank ΕΥΡΩΒ 1,51% 2,02 μετά απο διαφωνίες με τις υπόλοιπες τράπεζες αποφάσισε να αυτονομηθεί και πώλησε στην HIG Capital  το δάνειο που είχε στο χαρτοφυλάκιο της ύψους 51 εκατ. ευρώ. 

    Πληροφορίες εκείνη την εποχή, ανάφεραν οτι το δάνειο πουλήθηκε περίπου στο 15% της αξίας του. Δηλαδή  πέριξ των 8 εκατ. ευρώ.

    Μάλιστα η HIG, μετά την αγορά των δανείων της Eurobank, πρότεινε στις υπόλοιπες τράπεζες να αγοράσει τα δάνειά τους στην ίδια τιμή (15% της ονομαστικής αξίας), πρόταση που απορρίφθηκε.

    Σχεδόν 16 μήνες μετά στην πώληση δανείων της Χαλυβουργίας Ελλάδος απο την Eurobank, την ίδια τακτική επιλέγουν Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα.

    Οι δύο τράπεζες έχουν απαιτήσεις 89 εκατ. ευρώ (περίπου 55 εκατ. ευρώ η Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,53% 3,98 και περίπου 34 εκατ. ευρώ η Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ 1,85% 7,70). 

    Η διαδικασία εκτιμάται οτι ξεκινήσει το αργότερο στα μέσα του επόμενου μήνα. 

    Το μεγαλύτερο δανειακό άνοιγμα στον όμιλο Μάνεση, έχει η Αlpha Bank με περίπου 170 εκατ. ευρώ. 

    Η Χαλυβουργία Ελλάδος αύξησε το 2018 τις ενοποιημένες πωλήσεις της στα 186,2 εκατ. ευρώ, με EBITDA 5,3 εκατ. ευρώ και ζημιές 4,1 εκατ. ευρώ.

    Επομένως απαιτείται ρύθμιση δανείων με μερική διαγραφή απαιτήσεων ή μακροχρόνια επιμήκυνση, προκειμένου η χαλυβουργία να “αναπνεύσει”.



    ΣΧΟΛΙΑ