• Business

    HIG Capital: Πώς οι απαιτήσεις της μπλοκάρουν τη συμφωνία αναδιάρθρωσης της Χαλυβουργίας Ελλάδος

    Γιάννης Μάνεσης (Χαλυβουργία Ελλάδας): Ελπίζουμε τα δημόσια έργα να ενισχύσουν την ελληνική αγορά το 2022


    Μετά από ένα χρόνο συνεχών διαπραγματεύσεων, στο ίδιο σημείο βρίσκονται  οι συζητήσεις μεταξύ των πιστωτών (Alpha Bank, Τράπεζας Πειραιώς, Εθνικής και HIG) και της Χαλυβουργίας Ελλάδος (Μάνεσης).

    Αιτία της στασιμότητας, οι υψηλές απαιτήσεις του private equity fund HIG που πριν λίγους μήνες αγόρασε, κατόπιν διαγωνισμού, από την Eurobank δάνεια 53 εκατ. ευρώ, στο 15% επί της ονομαστικής τους αξίας, δηλαδή με τίμημα στα 8 εκατ. ευρώ.

    Μάλιστα η HIG, μετά την αγορά των δανείων της Eurobank, πρότεινε στις υπόλοιπες τράπεζες να αγοράσει τα δάνειά τους στην ίδια τιμή (15% της ονομαστικής αξίας), πρόταση που απορρίφθηκε.

    Ωστόσο κατά τις επαφές που ακολούθησαν με τις υπόλοιπες πιστώτριες τράπεζες η HIG απαιτεί προτεραιότητα στην αποπληρωμή δανείων ονομαστικής αξίας 15 εκατ. ευρώ και προσημείωση επί του ακινήτου της Χαλυβουργίας Ελλάδος στον Ασπρόπυργο, για να συμφωνήσει να διαγράψει, με βάση την πρότασή του, το υπόλοιπο της απαίτησης.

    Οι πιστώτριες τράπεζες απορρίπτουν την πρόταση της HIG Capital καθώς ο κίνδυνος για την πορεία της εταιρείας παραμένει υψηλός καθώς οι συνθήκες για τον εγχώριο κλάδο της χαλυβουργίας παραμένουν εξαιρετικά δύσκολες.  Το υψηλό ενεργειακό κόστος, ως απόρροια και της απότομης αύξησης στα δικαιώματα ρύπων διοξειδίου άνθρακα, η χαμηλή εγχώρια ζήτηση και το υψηλό μεταφορικό κόστος δεν επιτρέπουν την επάνοδο των ελληνικών χαλυβουργιών σε κερδοφορία.

    Η εταιρεία Χαλυβουργία Ελλάδος αύξησε το 2018 τις ενοποιημένες πωλήσεις της στα 186,2 εκατ. ευρώ από 168,2 εκατ. ευρώ το 2017 με το μικτό περιθώριο κέρδους να υποχωρεί εξαιτίας της ανόδου στα κόστη.

    Ο όμιλος έκλεισε τη χρήση με μειωμένα EBITDA (5,3 εκατ. ευρώ) έναντι του 2017 ( 8,4 εκατ. ευρώ) και ζημιές 4,1 εκατ. ευρώ, σε επίπεδο προ φόρων, ενώ το 2017 οι ζημιές είχαν περιορισθεί στις 342 χιλ. ευρώ.

    Παρά τη βελτίωση στα κέρδη EBITDA, κατά τα τελευταία χρόνια, η σχέση καθαρού δανεισμού προς EBITDA παραμένει σε δυσθεώρητα επίπεδα (60 φορές).

    Επομένως απαιτείται ρύθμιση δανείων με μερική διαγραφή απαιτήσεων ή μακροχρόνια επιμήκυνση, προκειμένου η χαλυβουργία να αναπνεύσει.



    ΣΧΟΛΙΑ