• Business

    ΟΛΘ: Ο μαγνήτης των 106 εκατ. ευρώ στα ταμεία και τα σχέδια Σαββίδη για τις επόμενες κινήσεις στο λιμάνι και στο Πόρτο Καρράς

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ιβάν Σαββίδης

    Ιβάν Σαββίδης


    Με περισσότερα από 106 εκατ. ευρώ στο ταμείο του ΟΛΘ στο εξάμηνο και μηδενικό δανεισμό, ο Ιβάν Σαββίδης έδειξε ακαριαία το ενδιαφέρον του για την απόκτηση της συμμετοχής που αφήνει η Deutsche Invest, την οποία απέκτησε η εταιρεία Belterra του ομογενούς επιχειρηματία με τις πολυσχιδείς δραστηριότητες στην βόρεια Ελλάδα.

    Μερικές από αυτές, η μεγάλη του αγάπη, ο ΠΑΟΚ, το προσφάτως εξαγορασθέν ιστορικό ξενοδοχείο -μία ανάσα από τον Μαρμαρά της Χαλκιδικής- Πόρτο Καρράς, το άλλο ιστορικό ξενοδοχείο της συμπρωτεύουσας, το Μακεδονία Παλλάς, η Σουρωτή και πληθώρα εμβληματικών ακινήτων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και, βεβαίως, ο ΟΛΘ.

    Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, σε συμφωνία για την απόκτηση του 70% των μετοχών στην Melbery Investments Ltd., σημαντικό έμμεσο μέτοχο της Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης, ήλθαν οι Helanor Holdings Ltd. (εταιρεία ιδιοκτησίας 100% της Deutsche Invest Equity Partners GmbH) και η Belterra Investments Ltd.

    Υπό την αίρεση της έγκρισης από την επιτροπή Ανταγωνισμού, η συμφωνία προβλέπει η Helanor Holdings Ltd. να πουλήσει, το 70% των μετοχών της, στην εταιρεία Melbery Investments Ltd., σημαντικό έμμεσο μέτοχο της Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε.

    Στην περίπτωση έγκρισης της συμφωνίας από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η Belterra Investments Ltd. θα καταστεί ο μοναδικός μέτοχος της Melbery (θα κατέχει το 100% των μετοχών της Melbery) και θα καταστεί ο μεγαλομέτοχος της SEGT με άμεσο ποσοστό 66,67% (δεν κατέχει έμμεσα μετοχές της SEGT).

    H πωλήτρια Helanor, καθώς και οι μέτοχοι αυτής, Deutsche Invest Equity Partners GmbH (DIEP) και Transconnect AG, έλαβαν την απόφαση αποεπένδυσης από την Melbery και συνεπώς από την ΟΛΘ Α.Ε. βάσει και της επενδυτικής τους πολιτικής.

    H αγοράστρια Belterra Investments Ltd. προχώρησε στην απόφαση αγοράς του ανωτέρω ποσοστού μετοχών υπό την ανωτέρω αίρεση έγκρισης, στα πλαίσια της συνεπούς επενδυτικής πολιτικής της για επέκταση σε συγκεκριμένους κλάδους στην Ελλάδα, μεταξύ αυτών και στη διαχείριση λιμένων.

    Πηγές από την Belterra δεν έδωσαν διευκρινίσεις για το τίμημα. Πλην όμως αποκάλυψαν ότι ο ΟΛΘ θα διεκδικήσει με αξιώσεις την κατακύρωση του διαγωνισμού για την εκμετάλλευση του λιμένος της Ηγουμενίτσας για την οποία φαβορί θεωρείται η πλευρά Grimaldi που ελέγχει με τη σειρά της τις Μινωικές Γραμμές. Το σχέδιο ανάπτυξης του ΟΛΘ περιλαμβάνει εκτός από το άνοιγμα των γραφείων στη Βουλγαρία και την Αθήνα, δύο ακόμα στα Βαλκάνια μέσα στο πρώτο εξάμηνο, θέλοντας να καταστήσει ισχυρή την παρουσία του λιμανιού στην οικονομική ζωή της ευρύτερης περιοχής πέραν της βόρειας Ελλάδος.

    Το γεμάτο ταμείο

    Κατά τη διάρκεια της εξαμηνιαίας περιόδου έως τις 30 Ιουνίου 2020, τα ταμειακά διαθέσιμα που προέκυψαν από τις δραστηριότητες πριν από τις απαιτήσεις κεφαλαίου κίνησης ανήλθαν σε € 13,4 εκατομμύρια έναντι € 13,9 εκατομμυρίων την αντίστοιχη περίοδο για το 2019.

    Οι απαιτήσεις κεφαλαίου κίνησης ήταν – € 3,2 εκατομμύρια έναντι € 3,3 εκατομμυρίων την αντίστοιχη περίοδο για το 2019. Η Εταιρεία γενικά λαμβάνει προκαταβολές για την παροχή υπηρεσιών, οι οποίες διακανονίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα περιορίζοντας έτσι τις απαιτήσεις κεφαλαίου κίνησης.

    Κατά τη διάρκεια της εν λόγω περιόδου, οι κεφαλαιουχικές δαπάνες ύψους € 5,8 εκατομμυρίων αφορούσαν κυρίως την αγορά του αυτοκινούμενου γερανού LIEBHERR HARBOUR έναντι € 4 εκατομμυρίων. Επιπρόσθετες κεφαλαιουχικές δαπάνες αναμένονται προς το τέλος του έτους. Η πώληση χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων € 41,1 εκατομμυρίων αφορά την αποδέσμευση προθεσμιακών καταθέσεων στις ταμειακές ροές. Η μεταβολή των ταμειακών ροών ήταν € 51,7 εκατ. κατά την εξαμηνιαία περίοδο έως την 30ή Ιουνίου 2020, έναντι μεταβολής κατά € 4,7 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

    Ως μέρος της σύμβασης παραχώρησης, η Εταιρεία στις 30 Ιουνίου 2020 διατηρεί € 7,0 εκατ. σε δεσμευμένο τραπεζικό λογαριασμό καταθέσεων. Το ποσό αυτό των € 7,0 εκατ. αποτελεί εγγύηση για την έκδοση της Εγγυητικής Επιστολής προς το Ελληνικό Δημόσιο, ως μέρος των υποχρεώσεων της σύμβασης παραχώρησης και παρουσιάζεται ως ποσό για Δοθείσες Εγγυήσεις στο κυκλοφορούν ενεργητικό, στην Ενδιάμεση Συνοπτική Κατάσταση Οικονομικής Θέσης.

    Στις 30 Ιουνίου 2020, τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα -εξαιρουμένων των δεσμευμένων καταθέσεων- ανήλθαν σε € 106,1 εκατ. έναντι € 54,5 εκατ. την 31η Δεκεμβρίου 2019. Η Εταιρεία δεν έχει τραπεζικό δανεισμό.

    Porto Carras

    Την ίδια ώρα, σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις της πλευράς του ομίλου Σαββίδη με ξενοδοχειακές αλυσίδες προκειμένου να ενταχθεί σε αυτές το εμβληματικό ξενοδοχείο της Χαλκιδικής.

    Να σημειωθεί ότι η απόφαση του ομίλου είναι να λειτουργήσει φέτος το Πόρτο Καρράς και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως αναφέρουν πηγές του ομίλου στο mononews.gr, εργασίες ήπιας ανακαίνισης.

    Διαβάστε επίσης

    Στον έλεγχο Σαββίδη περνάει ο ΟΛΘ

    Τεχνική Ολυμπιακή: Θα υπερβεί τους 3 μήνες η ολοκλήρωση της πώλησης του Πόρτο Καρράς

    Δύο τα (σίγουρα) σχήματα για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης



    ΣΧΟΛΙΑ