• Ναυτιλία

    Στον έλεγχο Σαββίδη περνάει ο ΟΛΘ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    ΟΛΘ: Με 68,88% η Belterra μετά τη δημόσια πρόταση

    Ιβάν Σαββίδης


    Κυρίαρχος στις εξελίξεις στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, γίνεται ο Ιβάν Σαββίδης μέσω της Belterra Investments.

    Η Belterra, ουσιαστικά, ανακοίνωσε την εξαγορά του ποσοστού του γερμανικού fund Deutsche Invest Equity, στην κοινοπραξία South Europe Gateway (SEGT), που διαχειρίζεται το 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης.

    Η SEGT αποτελείται από το γερμανικό επενδυτικό κεφάλαια Deutsche Invest Equity Partners , την Terminal Link, θυγατρική του γαλλικού κολοσσού CMA CGM και την κινεζικών κρατικών συμφερόντων China Merchant , και την Belterra Investments, συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη .

    Εφόσον η συναλλαγή εγκριθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ο Ιβάν Σαββίδης θα ελέγχει την πλειοψηφία (66,67%) των μετοχών της SEGT.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την κίνηση είναι δύο. Ο πρώτος αφορά την στρατηγική ανάπτυξης των γερμανών, που θέλουν να εστιάσουν περισσότερο στις χώρες που έχουν τις βασικές επενδύσεις τους (Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία), και ο δεύτερος, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, αφορά το πολύ φιλόδοξο σχέδιο του κ. Σαββίδη, να ανοιχτεί περαιτέρω σε επενδύσεις στη λιμενική βιομηχανία, με όχημα τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης.

    Επισημαίνεται ότι ο ΟΛΘ έχει καταθέσει το ενδιαφέρον του, στους διαγωνισμούς που τρέχει το ΤΑΙΠΕΔ για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Ηγουμενίτσας. Λιμάνια, που ωστόσο, συγκεντρώνουν μεγάλο αμερικανικό ενδιαφέρον, σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει κατά καιρούς ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάγιατ, και στους οποίους συμμετέχει και ένα μεγάλο αμερικανικό Fund.

    Τι λέει η ανακοίνωση

    Η συμφωνία, υπό την αίρεση της έγκρισης από την επιτροπή Ανταγωνισμού, μεταξύ της Helanor Holdings Ltd. (εταιρεία ιδιοκτησίας 100% της Deutsche Invest Equity Partners GmbH) και της Belterra Investments Ltd., προβλέπει ότι η Belterra θα αποκτήσει, και η Helanor Holdings Ltd. θα πουλήσει, το 70% των μετοχών της, στην εταιρεία Melbery Investments Ltd., σημαντικό έμμεσο μέτοχο της Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε.

    Διευκρινίζεται ότι με την παρούσα συμφωνία δεν πραγματοποιείται καμία μεταβίβαση μετοχών. Εφ’ όσον υπάρξει έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, τότε θα πραγματοποιηθεί η μεταβίβαση. Η Melbery είναι κατά 66,67% μέτοχος της SEGT, με έδρα την Κύπρο, η οποία κατέχει το 67% των μετοχών της εισηγμένης ΟΛΘ Α.Ε.

    Στην περίπτωση έγκρισης της συμφωνίας από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η Belterra Investments Ltd. θα καταστεί ο μοναδικός μέτοχος της Melbery (θα κατέχει το 100% των μετοχών της Melbery) και θα καταστεί ο μεγαλομέτοχος της SEGT με άμεσο ποσοστό 66,67% (δεν κατέχει έμμεσα μετοχές της SEGT).

    H πωλήτρια Helanor, καθώς και οι μέτοχοι αυτής, Deutsche Invest Equity Partners GmbH(DIEP) και Transconnect AG, έλαβαν την απόφαση αποεπένδυσης από την Melbery και συνεπώς από την ΟΛΘ Α.Ε. βάσει και της επενδυτικής τους πολιτικής.

    H αγοράστρια Belterra Investments Ltd. προχώρησε στην απόφαση αγοράς του ανωτέρω ποσοστού μετοχών υπό την ανωτέρω αίρεση έγκρισης, στα πλαίσια της συνεπούς επενδυτικής πολιτικής της για επέκταση σε συγκεκριμένους κλάδους στην Ελλάδα, μεταξύ αυτών και στη διαχείριση λιμένων.

    Το Deutsche Invest Equity Partners

    Πρόκειται για ιδιωτική εταιρεία διαχείρισης εναλλακτικών περιουσιακών στοιχείων με αξία των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων που ξεπερνά τα € 2,7 δις και αποτελεί μέλος της Deutsche Invest Capital Partners(DICP), και επίκεντρο σε τέσσερις επενδυτικές στρατηγικές οι οποίες αφορούν λύσεις κεφαλαιαγοράς, ειδικές καταστάσεις, επιχειρηματικά κεφάλαια και ακίνητα.

    Σχετικά με την Deutsche Invest Capital Partners

    Η DICP είναι ένας αξιόπιστος επιχειρηματικός εταίρος που ιδρύθηκε το 2006 στο Μόναχο για επενδυτές και επιχειρηματίες, με εξειδίκευση στην εξεύρεση λύσεων. Η DICP δραστηριοποιείται κυρίως στη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία (DACH region), αλλά επιλεκτικά προσφέρει επίσης κεφαλαιακές λύσεις και σε άλλες περιοχές.

    H DICP δεσμεύεται να δημιουργεί μεγαλύτερη αξία για τους επενδυτές της εντοπίζοντας, πραγματοποιώντας και εκτελώντας συναλλαγές υψηλής ποιότητας, υποστηρίζοντας συνεχώς εταιρείες χαρτοφυλακίου στη δημιουργία αξίας τους, μέχρι την εκάστοτε αξία εξόδου.

    Η DICP, σε όλες τις επενδυτικές στρατηγικές της (λύσεις κεφαλαιαγοράς, ειδικές καταστάσεις, επιχειρηματικά κεφάλαια και ακίνητα) καθοδηγείται από μια επιχειρηματική, ανεξάρτητη και δημιουργική νοοτροπία, βαθιά εμπειρία, πειθαρχημένη προσέγγιση δημιουργίας αξίας και ένα ισχυρό παγκόσμιο δίκτυο. Η ομάδα της DICP, συνδυάζει τα πλέον έμπειρα στελέχη στις επενδύσεις, σε ειδικούς του κλάδου και σε διευθυντικά στελέχη.

    Η Belterra

    Αποτελεί επενδυτικό βραχίονα που ανήκει στην οικογένεια Σαββίδη. Έχει αναπτύξει πολυσχιδή επενδυτική δραστηριότητα στην Ελλάδα σε διάφορους τομείς, όπως η διαχείριση λιμένων, η τουριστική βιομηχανία, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, η αθλητική βιομηχανία καθώς και η βιομηχανία τροφίμων και ποτών.

    Διαβάστε ακόμη:

    Έκοψαν ταχύτητα στις αγορές πλοίων οι Έλληνες εφοπλιστές

    Ποιότητα και δέσμη μέτρων ο συνδυασμός για την ενίσχυση του ελληνικού νηολογίου

    Capital Maritime Partners: Σημαντική αύξηση εσόδων και κερδών το 2020 για την εταιρεία του Βαγγέλη Μαρινάκη

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ