• Business

    Οδυσσέας Αθανασίου: Ο άνθρωπος που διοικεί την Lamda και έχει επενδύσει σε αυτήν περί τα 8 εκατ. ευρώ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Οδυσσέας Αθανασίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development

    Οδυσσέας Αθανασίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development


    Περίπου το 0,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Lamda Development έχει αποκτήσει σταδιακά ο διευθύνων σύμβουλός της, Οδυσσέας Αθανασίου.

    Στη θέση αυτή από το 2009 (και προηγουμένως οικονομικός διευθυντής για τρία χρόνια) καλείται σήμερα να οδηγήσει την Lamda στην επόμενη μέρα για να υλοποιήσει μια από τις μεγαλύτερες αστικές αναπλάσεις, στο παλιό αεροδρόμιο στο Ελληνικό, συνολική επένδυση 8 δις. ευρώ.

    Με βάση τις ανακοινώσεις που υποχρεούται να κάνει ως στέλεχος της εταιρείας, ο κ. Αθανασίου έχει στην κατοχή του περί τις 980.000 μετοχές και έχει διαθέσει για να τις αποκτήσει κατά μέσο όρο 8 ευρώ ανά μετοχή. Έχει δηλαδή επενδύσει περί τα 8 εκατ. ευρώ με τις πληροφορίες μας να αναφέρουν ότι τμήμα της σημαντικής αυτής επένδυσής του έχει γίνει με τραπεζικό δανεισμό, γεγονός που μαρτυρά με απόλυτο τρόπο την πίστη του στην προοπτική της LamdaDevelopment.

    Μόνον η τελευταία επίσημη ανακοίνωση που έγινε χθες αναφέρει ότι στις 7,8 και 9 Ιανουαρίου αγόρασε συνολικά 270.000 μετοχές συνολικής αξίας 2,348 εκατ. ευρώ.

    Η Lamda πρόσφατα ολοκλήρωσε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, 650 εκατ. ευρώ, η οποία διαμόρφωσε την Καθαρή Αξία Ενεργητικού προ φόρων (Net Asset Value) σε 1.119,2 εκατ. ευρώ από 479,2 εκατ. την 30/09/2019, έχει συμφωνήσει για την σύναψη δανείου μαμούθ από τις τράπεζες, ύψους 850 εκατ. ευρώ, ενώ ετοιμάζεται και για ομολογιακό, ύψους 300 εκατ. ευρώ. Είναι πλέον η 12η μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία με την κεφαλαιοποίησή της να ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ.

    Ο κ. Αθανασίου, κάτοχος πτυχίου Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και ΜΒΑ από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Austin, ανέλαβε τη θέση του επικεφαλής της Lamda Development με το ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης και αφού προηγουμένως είχε εργαστεί ως ανώτερο στέλεχος σε μια σειρά από εταιρείες σε Ελλάδα και εξωτερικό (περί τα 9 χρόνια στις ΗΠΑ). Κατά τη διάρκεια των δύσκολων χρόνων που ακολούθησαν η εταιρεία κατάφερε να αναπτύξει περαιτέρω τα τρία εμπορικά της κέντρα, τα μεγαλύτερα στη χώρα και το 2018 πραγματοποίησε για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά ιστορικό ρεκόρ λειτουργικής κερδοφορίας.

    Οι συμφωνίες που κλείστηκαν από τον ίδιο και την ομάδα του εδραίωσαν τη θέση της Lamda στην αγορά του real estate. H εξαγορά το 2010 του υπόλοιπου 40% του Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη, η οποία σηματοδότησε τον πλήρη έλεγχο της διαχείρισης του εμπορικού κέντρου, ενδυνάμωσε τη θέση της εταιρείας στον κλάδο. Ακολούθησε η πρώτη αποκρατικοποίηση στην Ελλάδα, τον Οκτώβριο του 2012, με την επικύρωση της σύμβασης αγοραπωλησίας του πρώην Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (IBC), όπου στεγάζεται το Golden Hall, το οποίο έχει επεκταθεί με νέα επένδυση ύψους 25 εκατ. ευρώ η οποία ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Το 2017 επίσης εξαγοράστηκε από την HSBC το 50% της Lamda Olympia Village S.A., ιδιοκτήτριας εταιρείας του The Mall Athens.

    Σημαντικές συνεργασίες όπως αυτές με την Blackstone και την Varde Partners που επένδυσαν στη Lamda έγιναν επίσης εν μέσω κρίσης και βεβαίως η υπόθεση Ελληνικό, ένας μαραθώνιος για τα στελέχη της Lamda που ξεκίνησε το 2011 με την προκήρυξη του διαγωνισμού. Η επόμενη μέρα για τη Lamda έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ οι προσδοκίες από την έναρξη της επένδυσης στο Ελληνικό είναι ευρύτερες και σηματοδοτούν και την επόμενη μέρα για τη χώρα.



    ΣΧΟΛΙΑ