Την πρώτη επένδυση στον ιαματικό τουρισμό ετοιμάζεται να ξεκινήσει η οικογένεια Σαράντη, ιδιοκτήτρια του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία, στη Δουμπιά της Χαλκιδικής, στις εγκαταστάσεις εμφιάλωσης του ομώνυμου μεταλλικού νερού που περιλαμβάνεται στο χαρτοφυλάκιό της.

Στα τέλη Ιανουαρίου ολοκληρώθηκε η Διαδικασία Έκδοσης Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), στο πλαίσιο της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη μονάδα ιαματικής θεραπείας στη Δουμπιά. Στο πλαίσιο της νέας επένδυσης των αδελφών Σαράντη, προβλέπεται η αξιοποίηση της τοπικής ιαματικής πηγής Αγίων Αποστόλων Δουμπιών μέσω της δημιουργίας μονάδας Ιαματικής Θεραπείας (ποσιθεραπείας), η οποία θα λειτουργεί συμπληρωματικά με την υφιστάμενη βιομηχανική εγκατάσταση εμφιάλωσης νερού.

1

Όπως αναφέρει η μελέτη, «η αξιοποίηση του ιαματικού φυσικού πόρου αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την ήπια τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, διατηρώντας παράλληλα την τοπική πολιτιστική ταυτότητα και αναδεικνύοντας τον ιαματικό χαρακτήρα των Δουμπιών, που αποτελούν ήδη βασικό πόλο έλξης επισκεπτών από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και άλλες περιοχές της χώρας».

Οι προτεινόμενες επεμβάσεις περιλαμβάνουν τη δημιουργία εγκαταστάσεων ιαματικού τουρισμού & επισκέψιμου και προσβάσιμου χώρου, καθώς και την κατασκευή νέας αποθήκης έτοιμων προϊόντων και συσκευασιών. Στόχος είναι η δημιουργία νέων, σύγχρονων εγκαταστάσεων ιαματικού τουρισμού και ποσιθεραπείας, καθώς και η ανάδειξη του χώρου ως επισκέψιμου και εύκολα προσβάσιμου στο κοινό. Το εγχείρημα επιδιώκει να συνδυάσει την υφιστάμενη βιοτεχνική δραστηριότητα εμφιάλωσης με μια ήπια μορφή τουριστικής ανάπτυξης, που θα σέβεται το ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον της περιοχής και θα αναδεικνύει τον δασικό χαρακτήρα της.

Η μέγιστη δυναμικότητα εκτιμάται σε 150 επισκέπτες ημερησίως, με κορύφωση κατά τους θερινούς μήνες (Ιούνιο–Σεπτέμβριο) και στις εορταστικές περιόδους των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων. Σύμφωνα με το σχέδιο των επενδυτών, ο επισκέπτης θα ακολουθεί μία προκαθορισμένη διαδρομή, η οποία θα ξεκινά από την πηγή, θα συνεχίζει στο εργοστάσιο και θα καταλήγει στον περιβάλλοντα χώρο.

Η συνολική επένδυση εκτιμάται σε περίπου 1,2 εκατομμύρια ευρώ και το σχέδιο χρηματοδοτείται από ιδιωτικά κεφάλαια και στοχεύει στη διαφοροποίηση του παραγωγικού προφίλ της επιχείρησης, συνδυάζοντας την υφιστάμενη δραστηριότητα εμφιάλωσης φυσικού μεταλλικού νερού με ήπια τουριστική ανάπτυξη. Η λειτουργία του νέου τμήματος αναμένεται να αυξήσει τον ετήσιο κύκλο εργασιών της εταιρείας κατά 20–30%. Να σημειωθεί εδώ ότι πριν από περίπου ένα χρόνο η εταιρεία είχε αιτηθεί χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η αξιοποίηση της ιαματικής πηγής έχει παραχωρηθεί διαχρονικά στην τοπική κοινότητα Δουμπιών και, στη συνέχεια, στον εκάστοτε οικείο δήμο, με τη διαχείρισή της να υλοποιείται μέσω διαδοχικών αναδόχων εκμετάλλευσης. Η πρώτη οργανωμένη δραστηριότητα ξεκίνησε το 1958 από τον πρώτο ανάδοχο, ο οποίος προχώρησε στην εμφιάλωση του φυσικού μεταλλικού νερού και διατήρησε τη λειτουργία της εγκατάστασης αδιάλειπτα έως το 1982. Με Προεδρικό Διάταγμα παρατάθηκε ο χρόνος παραχώρησης της εκμετάλλευσης της ιαματικής πηγής στην Κοινότητα Δουμπιών Χαλκιδικής για επιπλέον 25 έτη, έως τις 30.5.2005. Το 1987 η πηγή παραχωρήθηκε σε νέο ανάδοχο, την εταιρεία ΧΩΝΑΙΟΣ Α.Ε., η οποία συνέχισε τη λειτουργία του εμφιαλωτηρίου έως το 2002. Ακολούθησε νέα περίοδος παύσης της δραστηριότητας (2002–2006), κατά την οποία οι εγκαταστάσεις παρέμειναν εκ νέου κλειστές. Σημειώνεται ότι το 2005 εκδόθηκε νέα πράξη παράτασης του χρόνου παραχώρησης της εκμετάλλευσης της ιαματικής πηγής στον Δήμο Ανθεμούντος Χαλκιδικής, για ακόμη 25 έτη. Ακολούθως, το τρίτο σχήμα ανάδοχης διαχείρισης συγκροτήθηκε με τη συμμετοχή του Δήμου Ανθεμούντος και της εταιρείας Δουμπιά–Μαλαματίνα. Η λειτουργία των πηγών ξαναξεκίνησε το 2007, κατόπιν εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων και εγκατάστασης νέου εξοπλισμού, και συνεχίστηκε έως το 2020

Στη σημερινή φάση, ανάδοχος της εκμετάλλευσης της πηγής είναι η Ελληνικά Γαλακτοκομεία, σε συνεργασία με τον Δήμο Πολυγύρου. Σημαντικό σταθμό στη θεσμική πορεία της πηγής αποτέλεσε η αναγνώρισή της ως ιαματικού φυσικού πόρου με απόφαση του υπουργείου Τουρισμού το 2019.

Αυτή δεν είναι η πρώτη επιχείρηση των αδελφών Σαράντη στον τουρισμό, αφού το 2020 απέκτησαν το πεντάστερο ξενοδοχείο Ananti City Resort, στο Λογγάκι Τρικάλων. Ο Μιχάλης και ο Τάκης Σαράντης ανέλαβαν τα ηνία της ΤΥΡΑΣ το 1985, μεταμορφώνοντας την τοπική επιχείρηση σε όμιλο πολυεθνικής εμβέλειας, με οκτώ εργοστάσια σε Ελλάδα, Ρουμανία και Κύπρο και εμπορικά σήματα όπως Όλυμπος, ΤΥΡΑΣ, Κλιάφα, Δουμπιά και Αγνό. Ο τζίρος του ομίλου ξεπερνά τα 650 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη τα 38 εκατομμύρια.