• Τράπεζες

    Servicers: Έρχονται συγχωνεύσεις για τους διαχειριστές «κόκκινων» δανείων – Θα μείνουν 5-6 εταιρείες

    Ο Τάσος Πανούσης από την doValue, o Θόδωρος Αθανασόπουλος της Cepal και ο Γιώργος Γεωργακόπουλος της Intrum

    Ο Τάσος Πανούσης από την doValue, o Θόδωρος Αθανασόπουλος της Cepal και ο Γιώργος Γεωργακόπουλος της Intrum


    Σε τροχιά συγχωνεύσεων θα μπουν σύντομα οι servicers που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά «κόκκινων» δανείων και από τους 23, που διατηρούν σήμερα γραφεία για να στεγάσουν τις δραστηριότητες τους, θα απομείνουν πέντε με έξι εταιρείες.

    Αυτή είναι η εκτίμηση της αγοράς, καθώς οι τρεις μεγάλοι «παίκτες» doValueCepalIntrum, κατέχουν το 83% της αγοράς με τους υπόλοιπους να έχουν μερίδια χαμηλότερα και από 1%.

    Οι συγχωνεύσεις είναι μονόδρομος καθώς στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό και τους Servicers προβλέπεται μεταξύ των άλλων πως οι εταιρείες διαχείρισης θα πρέπει μέσω ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας, να παρέχουν προσωποποιημένη και αναλυτική ενημέρωση προς τους οφειλέτες, για το ύψος της οφειλής, το ιστορικό των πληρωμών, τις δόσεις, το επιτόκιο της ρύθμισης κ.λ.π.

    Η κάθε εταιρεία θα πρέπει να διαθέτει τη δική της ψηφιακή πλατφόρμα μέχρι το τέλος Μαρτίου 2024 –απαιτούνται δηλαδή επενδύσεις τεχνολογίας- προκειμένου ο οφειλέτης να θα μπορεί να βλέπει όλα τα στοιχεία εισερχόμενος με χρήση του κωδικού του σε ειδική εφαρμογή στις ιστοσελίδες των servicers, όπως κάνει σήμερα στο web banking της τράπεζάς του.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι στην αγορά κυριαρχούν μόνο 3 Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις.

    Και αυτές είναι η doValue, η οποία διαχειρίζεται τα προβληματικά δάνεια που προήλθαν από την Eurobank και την Εθνική Τράπεζα, η  Cepal που έχει αναλάβει κυρίως τα «κόκκινα» χαρτοφυλάκια της Alpha Bank και η Intrum, η οποία διαχειρίζεται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Τράπεζας Πειραιώς.

    Αυτές οι 3 μεγάλες εταιρείες κατέχουν σωρευτικό μερίδιο αγοράς 83% με βάση τη συνολική αξία των υπό διαχείριση ανοιγμάτων, η οποία στο τέλος του πρώτου εξαμήνου φέτος  ανήλθε σε 89,4 δισεκ. ευρώ.

    Διαχειρίζονται δηλαδή «κόκκινα» δάνεια ύψους 74,2 δισ. ευρώ.

    Στους υπόλοιπους ανήκει μερίδιο 17%, που αντιστοιχεί σε καθυστερούμενα δάνεια ύψους 15,2 δισ. ευρώ, καταγράφουν δηλαδή ελάχιστη έως μηδαμινή δραστηριότητα (μερίδιο μικρότερο του 1%).

    Μάλιστα, όπως αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος στην Εκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας: Τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι servicers ανέλαβαν μία σειρά πρωτοβουλιών για το συντονισμό των πωλήσεων στη δευτερογενή αγορά.

    Μέχρι τον Ιούνιο του 2023 οι συναλλαγές στη δευτερογενή αγορά αφορούσαν σε 84 χαρτοφυλάκια δανείων, σχεδόν αποκλειστικά επιχειρηματικών, με συνολική αξία απαιτήσεων 3,3 δισεκ. ευρώ (αξία κατά την ημερομηνία μεταφοράς).

    Συνολικά, η ανάπτυξη της δευτερογενούς αγοράς στη χώρα αναμένεται να συνεχιστεί στο προσεχές μέλλον με τη διεύρυνση των συναλλασσομένων και των διενεργούμενων συναλλαγών.

    Θα πρέπει να σημειωθεί πως η δραστηριοποίηση των servicers ξεκίνησε το 2012 από την Ισπανία και ακολούθησε το 2015 η Ιταλία. Στην Ελλάδα άρχισαν να δραστηριοποιούνται το 2019.

    Σήμερα στην Ισπανία δραστηριοποιούνται 7 μεγάλοι servicers, ανάλογoς είναι ο αριθμός των μικρότερων, ενώ σε διαδικασία πώλησης βρίσκονται τρεις εταιρείες.

    Η δευτερογενής αγορά

    Το επόμενο διάστημα αναμένεται να «ανοίξει» η δευτερογενής αγορά με την πώληση πακέτου θεραπευμένων δανείων προς τα funds και στη συνέχεια τα δάνεια από τα funds θα περάσουν στις τράπεζες, οι οποίες θα ενισχύσουν τα δανειακά τους χαρτοφυλάκια, αλλά και τα έσοδα τους από τόκους.

    Όπως είναι γνωστό απαγορεύεται στους servicers να επιστρέψουν πίσω στην ίδια τράπεζα –από την οποία ανέλαβαν τα «κόκκινα» δάνεια- όσα έχουν επανέλθει στην πράσινη περιοχή.

    Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές των Εταιρειών Διαχείρισης, η πλήρης λειτουργία της δευτερογενούς αγοράς θα ξεκινήσει στα τέλη του 2024 αρχές 2025.

    Στο μεταξύ στο «παιχνίδι» θα μπουν και οι Εταιρείες Παροχής Πιστώσεων, οι οποίες θα δανειοδοτούν οφειλέτες για να επαναγοράσουν τα δάνεια τους από τους servicers.

    Οι εταιρείες θα αδειοδοτούνται και θα εποπτεύονται από την ΤτΕ και οι πρώτες άδειες θα δοθούν μόλις ψηφιστεί ο νέος νόμος μέσα στο Νοέμβριο με τη θεσμοθέτηση ανάλογου νομοθετικού πλαισίου.

    Ανάμεσα στις  εταιρείες που θα δραστηριοποιηθούν στην συγκεκριμένη αγορά είναι η Hellenic Finance  του  έμπειρου τραπεζίτη Ανθιμου Θωμόπουλου, όπως και η Fortress.

    Διαβάστε επίσης:

    Ποια είναι η πρώτη εταιρεία που θα δίνει δάνεια σε υπερχρεωμένους

    Servicers: «Πολιτικός ελιγμός» το ποινολόγιο Χατζηδάκη – Τι λένε για τις διατάξεις του επερχόμενου νομοσχεδίου

    Υπ. Οικονομικών: 11 απαντήσεις για το νέο πλαίσιο για servicers, εξωδικαστικό και κόκκινα δάνεια



    ΣΧΟΛΙΑ