• Business

    Ο εμπορικός κόσμος για το lockdown: «Σοκ το κλείσιμο των καταστημάτων, δύσκολη η επιβίωση»

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Γιώργος Καρανίκας – Βασίλη Κορκίδη Σταύρος Καφούνης – Γιάννης Χατζηθεοδοσίου


    Περισσότερα μέτρα στήριξης ζητεί ο εμπορικός κόσμος της χώρας, προκειμένου να αντέξει την ζημιά που θα υποστεί από την επιβολή του δεύτερου καθολικού lockdown.

    Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς στο mononews.gr, είναι αναγκαίο πέραν όσων ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας, Χρήστος Σταϊκούρας, να υπάρξει πρόσθετη στήριξη των επιχειρήσεων, ειδικά των μικρομεσαίων, οι οποίες ήδη «βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο» ενώ θεωρούν απαραίτητη την άμεση εξειδίκευση της πρωτοβουλίας για τις επιταγές. Από την άλλη πλευρά, χαρακτηρίζουν θετική κίνηση τη βελτίωση του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής, αλλά και την αύξηση της αποζημίωσης για όσους εργαζόμενους τεθούν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης.

    Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας, σημειώνει πως η απόφαση για lockdown αιφνιδίασε τους εμπόρους και εκφράζει φόβους πως εάν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα θα προκληθεί ανεπανόρθωτη ζημιά.

    «Το εμπόριο περνάει δύσκολες μέρες, δυσκολευόμαστε να ανασάνουμε», σημειώνει χαρακτηριστικά και τονίζει πως ελπίζει στη συμπαράσταση της Πολιτείας για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Με ιδιαίτερη αγωνία, όπως λέει, περιμένει και τις ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών για το ζήτημα των επιταγών, καθώς οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν εξαντλήσει την ρευστότητά τους για να προμηθευτούν εμπορεύματα ενόψει των ενδιάμεσων εκπτώσεων και της Black Friday.

    Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών (ΕΣΑ), Σταύρος Καφούνης, ο οποίος υπογραμμίζει πως υπάρχουν θέματα ζωτικής σημασίας που δεν επιλύθηκαν. Επισημαίνει πως είναι υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την υπερσυσσώρευση χρεών και πως αυτά θα αντιμετωπισθούν σε μια αγορά που ακόμη και όταν επαναλειτουργήσει η κατανάλωση θα παραμένει ασθενική λόγω της πίεσης στα εισοδήματα των νοικοκυριών.

    Για τον πρόεδρο του ΕΒΕΠ, Βασίλη Κορκίδη, οι επιπτώσεις του δεύτερου lockdown θα είναι δύσκολα διαχειρίσιμες από τον εμπορικό κόσμο, με δεδομένες τις τεράστιες απώλειες που θα υποστούν. «Κανένα οικονομικό μέτρο δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις απώλειες», αναφέρει χαρακτηριστικά και θεωρεί πως πρέπει να αναληφθούν πιο γενναίες παρεμβάσεις.

    «Όσο αναγκαία είναι τα μέτρα για να πατάξουμε την πανδημία, άλλο τόσο αναγκαίο είναι να υπάρξουν μέτρα στήριξης για να αντέξουν οι επιχειρήσεις από το lockdown», τονίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, και εκφράζει φόβους για τη βιωσιμότητα των μικρών επιχειρήσεων με δεδομένο ότι η ύφεση προβλέπεται να αγγίξει το 15%. Ο κ. Χατζηθεοδοσίου αναγνωρίζει πως η αύξηση της αποζημίωσης στους εργαζομένους που βγαίνουν σε αναστολή στα 800 ευρώ, ωστόσο θεωρεί πως το ποσοστό της μείωσης των ενοικίων θα έπρεπε να ήταν μεγαλύτερο.

    Διαβάστε ακόμα:

    Φούρνοι Βενέτη: Αγωνία για την πορεία των πωλήσεων στο lockdown – Κατώτερη των συνθηκών η μείωση στα ενοίκια

    Στις αγορές της… τελευταίας στιγμής «ποντάρει» το εμπόριο – «Έκρηξη» πωλήσεων για τα Attica Stores

    Σταμπουλίδης: Οι οικονομικές δραστηριότητες που τίθενται σε αναστολή από το Σάββατο

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ