• Business

    Φούρνοι Βενέτη: Αγωνία για την πορεία των πωλήσεων στο lockdown – Κατώτερη των συνθηκών η μείωση στα ενοίκια

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Τι συμβαίνει με τους χώρους εστίασης της Εθνικής Πινακοθήκης – Όλο το παρασκήνιο

    Παναγιώτης Μονεμβασιώτης, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Βενέτης


    Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά στον τρόπο που θα κινηθούν στο νέο lockdown αφήνουν οι «Φούρνοι Βενέτη».

    Στο προηγούμενο lockdown, την περασμένη Άνοιξη η διοίκηση της εταιρείας αποφάσισε να κλείσει μεγάλο μέρος της παραγωγής στη μονάδα στη Λυκόβρυση Αττικής και να παύσει προσωρινά την αντίστοιχη στη Θεσσαλονίκη, αλλά και κάποιες θυγατρικές εταιρείες. Ήταν, σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, μια απαραίτητη αντίδραση άμυνας στην δραματική πτώση της κίνησης.

    Δεν αποκλείεται πάντως να χρειαστεί να ληφθούν κάποιες αντίστοιχες αποφάσεις και τώρα, ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των πωλήσεων τις πρώτες πέντε με έξι ημέρες του νέου lockdown. «Θα περιμένουμε την αντίδραση των πρώτων πέντε έξι ημέρων για να πάρουμε αποφάσεις», σημειώνουν χαρακτηριστικά πηγές που γνωρίζουν. Εκτιμούν πάντως πως η κατάσταση θα είναι παρόμοια με αυτήν της προηγούμενης Άνοιξης, όταν η πτώση των πωλήσεων κυμάνθηκε από 40% έως 90% για τα καταστήματα του κέντρου της Αθήνας.

    Στο μεταξύ, σήμερα κατεβάζει ρολά το τέταρτο κατάστημα της αλυσίδας και μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες θα ακολουθήσει το πέμπτο, όπως είχε προαναγγείλει η διοίκηση της εταιρείας λόγω της επιδείνωσης του οικονομικού κλίματος και της αδιαλλαξίας των ιδιοκτητών ακινήτων στις διαπραγματεύσεις για τη μείωση των ενοικίων. Μάλιστα, φέρεται να εξετάζει σοβαρά την πιθανότητα να τερματίσει τη λειτουργία άλλων 20 σημείων μέσα στο 2021 λόγω του υψηλού λειτουργικού κόστους σε μια περίοδο βαθιάς ύφεσης.

    Υπερβολική η προστασία των ιδιοκτητών

    Η διοίκηση, σχολιάζοντας σε συνομιλητές της την απόφαση της κυβέρνησης για υποχρεωτική μείωση ενοικίων κατά 40% ως μέτρο ανακούφισης στις επιχειρήσεις που πλήττονται από το lockdown, επισημαίνει πως υπό τις καινούριες συνθήκες δεν είναι αρκετή. Υποστηρίζει πως η κυβέρνηση θα έπρεπε να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπου δεν υπάρχει τόση μεγάλη προστασία του ιδιοκτήτη, τονίζοντας πως όταν ένα κατάστημα κλείνει με κυβερνητική εντολή δεν θα πρέπει να καταβάλλει ένα τόσο μεγάλο ενοίκιο.

    Τα δεδομένα, όπως λέει, είναι πλέον τελείως διαφορετικά και θεωρεί πιθανό κάποιες από τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κυβερνητική εντολή να μην επαναλειτουργήσουν λόγω αδυναμίας εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους. Δεν αποκλείει δε το ενδεχόμενο να υπάρξουν και νέα lockdown μέχρι την επόμενη Άνοιξη.

    Ανάλογη δυσαρέσκεια για τον τρόπο που επέλεξε η κυβέρνηση να χειριστεί το θέμα των ενοικίων εκφράζουν και άλλες εταιρείες από διάφορους κλάδους, λέγοντας πως πουθενά στην Ευρώπη δεν έχει υιοθετηθεί παρόμοιο μοντέλο, αντίθετα οι μειώσεις στα μισθώματα είναι πολύ μεγαλύτερες, καθώς τα καταστήματα είναι κλειστά και δεν έχουν εισροή εσόδων.

    Διαβάστε ακόμα:

    Φούρνοι Βενέτη: Κλείνουν 5 καταστήματα

    Στις αγορές της… τελευταίας στιγμής «ποντάρει» το εμπόριο – «Έκρηξη» πωλήσεων για τα Attica Stores

    Τραπεζίτης στο mononews.gr: Η οικονομία μπαίνει σε πολεμική κατάσταση…

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ