• Business

    Ο χρυσός η καλύτερη άμυνα εναντίον των hackers


    Στις 22 Αυγούστου του 2013 ο NASDAQ έπεσε για μισή μέρα. Οι επενδυτές ακόμα δεν έχουν βρει μια ικανοποιητική εξήγηση για το τι ακριβώς συνέβη. Εάν επρόκειτο για κάποια τεχνική ανωμαλία, ο NASDAQ NDAQ -1.06% θα μας το είχε πει ως σήμερα. Θα είχαν εξηγήσει ότι ήταν ένα χαλασμένο μέρος ενός κώδικα ή ένας μηχανικός που τα θαλάσσωσε καθώς ενημέρωνε το λογισμικό ή μια εγκατάσταση που δεν λειτούργησε. Ο NASDAQ όμως ποτέ δεν έδωσε την παραμικρή πληροφορία εκτός από κάποιες ασαφείς αναφορές για «πρόβλημα στο δίκτυο».

    Γιατί αυτό; Μόνο εκεί στον NASDAQ ξέρουν την απάντηση. Μια πιθανή εξήγηση για το τι προκάλεσε την πτώση ήταν αρκετά σκοτεινή, ότι το προκάλεσαν hackers ή ακόμα χειρότερα Κινέζοι ή Ρώσοι κυβερνοπειρατές. Οι επενδυτές δεν πρέπει να αμφιβάλλουν για τις καταστροφικές συνέπειες ενός κυβερνοπολέμου που μπορεί να ρίξει ή να διαλύσει μεγάλες χρηματιστηριακές συναλλαγές στην Αμερική ή και αλλού.

    Το 2014 στο Bloomberg Businessweek γράφτηκε ότι κυκλοφόρησε μια ιστορία με τίτλο “The NASDAQ Hack”. Το περιστατικό που αναφέρεται ο τίτλος μας πάει πίσω στο 2010. Κι όμως μόλις προς το τέλος του Ιουλίου του 2014 τα media μπόρεσαν να μιλήσουν για αυτό που συνέβη: με βοήθεια από το FBI, την NSA και το Τμήμα Εθνικής Ασφάλειας, ο NASDAQ ανακάλυψε έναν ιό για υπολογιστές στα λειτουργικά του συστήματα, το ακολούθησε ως την πηγή του και συμπέρανε ότι επρόκειτο για κυβερνοεπίθεση. Δεν τον έβαλε εκεί καμιά εγκληματική οργάνωση – τον «φύτεψε το Ρώσικο κράτος!

    Ιστορίες τέτοιου στυλ σερβίρονται στους δημοσιογράφους από τις επίσημες πηγές με αντάλλαγμα κάποιο σκοπό. Γιατί το συγκεκριμένο περιστατικό έγινε γνωστό τέσσερα ολόκληρα χρόνια μετά; Το ρεπορτάζ είχε γίνει αλλά γιατί η πηγή να περιμένει τόσο; Μια θεωρία λέει ότι ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος ήθελε να αποκαλύψει το μέγεθος της ρώσικης εισβολής στις χρηματιστηριακές αγορές της Αμερικής μόνο και μόνο για να θορυβήσει τους επενδυτές ότι τα χειρότερα έρχονται. Ήταν λοιπόν προειδοποίηση.

    Μια συνηθισμένη απάντηση από τους αναλυτές είναι ότι οι hackers του ενός πρέπει να είναι το ίδιο καλοί με αυτούς των άλλων – η Αμερική θα μπορούσε να ρίξει το Χρηματιστήριο της Μόσχας αν εκείνοι επιχειρούσαν να ρίξουν της Νέας Υόρκης. Φυσικά θα μπορούσαν! Οι ΗΠΑ είναι ασυναγώνιστη δύναμη στον κυβερνοπόλεμο από κάθε άλλο κράτος. Αλλά σκεφτείτε πώς θα μπορούσαν να έρθουν τα πράγματα.

    Αν η Ρωσία έριχνε τη Wall Street και η Αμερική τη Μόσχα ποιος θα έχανε; Οι ΗΠΑ γιατί οι αγορές τους είναι και πολύ μεγαλύτερες και πολύ πιο σημαντικές. Υπάρχει πολύς περισσότερος πλούτος συσσωρευμένος στα αμερικάνικα εδάφη και οι συνέπειες θα ήταν πολύ βαρύτερες. Η Ρωσία, οικονομικά μιλώντας, δεν έχει και πολλά πράγματα να διακινδυνεύσει. Ένας λόγος να αποφευχθεί η κλιμάκωση και τα αντίποινα ενός κυβερνοπολέμου, είναι οι κάκιστες συνέπειες για τις ΗΠΑ. Ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin, το γνωρίζει κι εκείνος, γι’ αυτό εισέβαλε με τόση αυτοπεποίθηση στην Κριμαία το 2014. Ήξερε πολύ καλά ότι οι ΗΠΑ δε θα κλιμάκωναν την οικονομική διαμάχη γιατί θα είχαν όντως πολλά να χάσουν.

    hacker
    Ένας hacker

    Για όσους δε γνωρίζουν τα του Ψυχρού Πολέμου, μια κλιμάκωση έγινε και τότε. Οι ΗΠΑ είχαν αρκετούς πυραύλους για να διαλύσουν τη Ρωσία (τότε Σοβιετική Ένωση). Και η Ρωσία είχε αρκετούς πυραύλους για να διαλύσει την Αμερική. Επρόκειτο για μια έκρυθμη κατάσταση που ενείχε και τον πειρασμό του ποιος θα ρίξει πρώτος. Αν ρίξεις πρώτος και διαλύσεις τον άλλο, κερδίζεις. Και η απάντηση σε αυτή την αστάθεια ήταν μια: περισσότεροι πύραυλοι. Με αρκετούς πυραύλους μπορείς να ρίξεις πρώτος και να σου μείνουν να ρίξεις και δεύτερη φορά. Αυτή η δεύτερη θα αποτελείωνε αυτόν που το ξεκίνησε όλο αυτό εξαρχής. Ήταν ακριβώς η δυνατότητα της δεύτερης φοράς που αποθάρρυνε τον άλλο να πυροδοτήσει πρώτος.

    Η ίδια δυναμική, που εφαρμόζεται και στο οικονομικό σύμπαν, δεν κατανοείται πλήρως σήμερα. Τα όπλα μπορεί να είναι συμμετρικά αλλά οι συνέπειες δεν είναι. Οι ΗΠΑ έχουν πολλά περισσότερα να χάσουν από τον καθένα.

    Ακόμα πιο επικίνδυνος είναι ένας κυβερνοοικονομικός πόλεμος. Εάν ζητήσεις από hackers να σχεδιάσουν να ρίξουν τη Wall Street, θα πρέπει να εξασκηθούν.

    Θα πρέπει να βάλουν ανιχνευτές. Για παράδειγμα, μια κατάσταση μπορεί να δημιουργηθεί αν Ρώσοι hackers δε θέλουν να σπείρουν οικονομικό πανικό αλλά βάζουν ανιχνευτές και τελικά καταλάθος τον σπέρνουν ή προκαλούν κατάρρευση των αγορών. Αυτό είναι πολύ πιο ανησυχητικό σενάριο και δε χωράει απερισκεψίες. Αρκεί μόνο ένα «μικρό» ατύχημα και όπως ξέρουμε, ατυχήματα γίνονται κάθε μέρα.

    Οι ΗΠΑ έχουν εξαιρετικές αμυντικές λύσεις σε περίπτωση κυβερνοπολέμου, χάρη στο Τμήμα Κυβερνοχώρου του Στρατού και την NSA. Παρόλα αυτά, ελάχιστα έχουν γίνει σε επίπεδο στρατηγικής. Αυτή ακριβώς η έλλειψη στρατηγικής αυξάνει κατά πολύ την πιθανότητα κυβερνοοικονομικού πολέμου. Έτσι, αυτή η απειλή ταυτόχρονα αποτελεί ακόμα έναν ισχυρό λόγο για να αγοράζουμε χρυσό γιατί ακριβώς δεν είναι ψηφιακός, δεν μπορεί να χακαριστεί ούτε να σβηστεί.

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/red-alert-paragrafonte-ta-prostima-apo-listes-lagarde-ke-hsbc-meso-alexi-mitropoulou/37160

     



    ΣΧΟΛΙΑ