• Business

    Novo Nordisk: Mega deal $11 δισ. για το δημοφιλές Wegovy κατά της παχυσαρκίας

    • Bloomberg
    Lars-Fruergaard-Jørgensen, CEO Novo Nordisk (Πηγή: novonordisk.com)

    Lars-Fruergaard-Jørgensen, CEO Novo Nordisk (Πηγή: novonordisk.com)


    Σε ένα deal 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων προχωρά η Novo Nordisk, για την αγορά τριών εργοστασίων, προκειμένου να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση για το δημοφιλές φάρμακο για την παχυσαρκία Wegovy, αλλά και να “στεγάσει” το εμβόλιο για τον διαβήτη Ozempic.

    Σημειώνεται ότι η μεγάλη ζήτηση των συγκεκριμένων φαρμάκων, έχει εκτοξεύσει την αξία της φαρμακευτικής εταιρείας πάνω από τα 500 δισ. δολάρια αυτό το μήνα.

    H Novo Holdings, o κύριος μέτοχος της Novo Nordisk, ανακοίνωσε πως θα αποκτήσει την αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Catalent, έναντι 16,5 δισ. δολαρίων συμπεριλαμβανομένων χρεών, και στη συνέχεια θα πουλήσει τα τρία εργοστάσιά της, που βρίσκονται σε Ιντιάνα, Βέλγιο και Ιταλία, στην Novo Nordisk, τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία σύμφωνα με την χρηματιστηριακή της αξία.

    Οι μετοχές της Catalent αυξήθηκαν περίπου 13% στις προκαταρκτικές συναλλαγές, ενώ οι μετοχές της Novo, που εκτινάσσονται στα ύψη παράλληλα με τη ζήτηση για τα φάρμακά της, κέρδισαν έως και 3,4%, σημειώνοντας ρεκόρ.

    Υπενθυμίζεται ότι η φαρμακοβιομηχανία είναι η πολυτιμότερη εταιρεία της Ευρώπης με χρηματιστηριακή αξία άνω των 520 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Υπό πίεση η Novo

    Αξίζει να αναφερθεί ότι η Novo Nordisk βρίσκεται υπό πίεση να αυξήσει την προσφορά της σε Wegovy καθώς αντιμετωπίζει τον ανταγωνισμό από το πρόσφατα εγκεκριμένο εμβόλιο Zepbound της Eli Lilly, το οποίο προβλέπεται να γίνει το φάρμακο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην ιστορία.

    Σε δοκιμές ασθενών, το φάρμακο της Lilly οδήγησε σε περισσότερη απώλεια βάρους από οτιδήποτε έχει λανσάρει η Novo μέχρι σήμερα.

    Η εξαγορά εργοστασίων στην Ιταλία, το Βέλγιο και την Ιντιάνα δεν αποτελεί άμεση λύση για τα προβλήματα παραγωγής της Novo.

    Ωστόσο, θα αυξήσει σταδιακά την παραγωγική ικανότητα από το 2026 και μετά, σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας.

    Η παραγωγή ήταν ένα “αγκάθι” για τη δανέζικη φαρμακευτική, παρόλο που επωφελείται από τη νέα κατηγορία φαρμάκων για την παχυσαρκία που βοήθησαν πολύ στο να πρωτοπορήσει.

    «Υπάρχουν σαφείς επιχειρηματικοί λόγοι για να αποκτήσει η Novo Nordisk αυτά τα τρία εργοστάσια παραγωγής προκειμένου να επιταχύνει την προσφορά βασικών προϊόντων – ιδίως το Wegovy», δήλωσε ο Brian Borsting, αναλυτής της Danske Bank.

    Η συμφωνία για την Catalent έχει την υποστήριξη της Elliott Investment Management, που έχει μερίδιο στην αμερικανική εταιρεία.

    Η συμφωνία είναι αξίας 63,50 δολαρίων ανά μετοχή σε μετρητά και με ένα premium 17% από το κλείσιμο της Παρασκευής της Catalent.

    Ενδιαφέρον για την Catalent

    Η Catalent είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον εξαγοράς και από άλλους παράγοντες της αγοράς.

    Πέρσι η εταιρεία βιοεπιστημών Danaher, εξέφρασε ενδιαφέρον.

    Με έδρα το Σόμερσετ του Νιου Τζέρσεϊ, η εταιρεία κέρδισε εξέχουσα θέση κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 ως παραγωγός εμβολίων και θεραπειών.

    Το εργοστάσιό της στο Bloomington της Ιντιάνα, έχει συνδεθεί με ρυθμιστικά προβλήματα στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένου του Wegovy.

    Το νέο deal, είναι η τελευταία από μια σειρά κινήσεων της Novo για την ενίσχυση της παραγωγικής της ικανότητας.

    Στα τέλη του περασμένου έτους, η φαρμακοβιομηχανία αποκάλυψε τα σχέδιά της να επενδύσει σε νέες εγκαταστάσεις παραγωγής στη Δανία και τη Γαλλία.

    Επιπλέον, την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε ότι έχει υπερδιπλασιάσει τον αριθμό των αρχικών δόσεων Wegovy που στέλνει στις ΗΠΑ, επιτρέποντας σε περισσότερους ανθρώπους να ξεκινήσουν τη θεραπεία.

    Εκτός από την επέκταση και την ταχύτητα παραγωγής, η απόκτηση των εργοστασίων της Catalent προσφέρει ευελιξία για το μέλλον, σύμφωνα με την Novo.

    Σε αυτό το πλαίσιο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Catalent, Alessandro Maselli, μίλησε για το πεπτίδιο-1 ή το GLP-1 που μοιάζει με γλυκαγόνη και φάρμακα όπως το Wegovy τον περασμένο μήνα στο συνέδριο JP Morgan Healthcare Conference στο Σαν Φρανσίσκο.

    Παράλληλα, προέβλεψε ότι τα έσοδα της εταιρείας από την παραγωγή στην κατηγορία των φαρμάκων θα ξεπερνούσαν τα 500 εκατομμύρια δολάρια όταν ληφθούν υπόψη οι τρέχουσες και προγραμματισμένες επενδύσεις.

    «Όταν σκεφτόμαστε την ιστορία της ανάπτυξης της εταιρείας, το πρώτο που έρχεται στο μυαλό είναι το GLP-1», τόνισε ο Maselli.

    Διαβάστε επίσης: 

    Novo Nordisk: Έσπασε το φράγμα των 500 δισ. δολαρίων σε κεφαλαιοποίηση

    Estée Lauder: Εκτόξευση της μετοχής μετά τις ανακοινώσεις για 3.000 απολύσεις

    Samsung: Σημαντική νίκη για τον Λι Τζάε Γιονγκ – Πώς απέφυγε (ξανά) τη φυλακή



    ΣΧΟΛΙΑ