• Business

    Novo Nordisk: Επένδυση 2,3 δισ. δολ. στη Γαλλία για την κατασκευάστρια του Ozempic

    • Bloomberg
    Lars-Fruergaard-Jørgensen, CEO Novo Nordisk (Πηγή: novonordisk.com)

    Lars-Fruergaard-Jørgensen, CEO Novo Nordisk (Πηγή: novonordisk.com)


    Η Novo Nordisk, η οποία δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στην υψηλή ζήτηση που υπάρχει για τα πιο δημοφιλή προϊόντα της που συμβάλλουν στην απώλεια βάρους, θα επενδύσει 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ (2,3 δισεκατομμύρια δολάρια) για να επεκτείνει την παραγωγή της στη Γαλλία.

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν θα ανακοινώσει επίσημα την επένδυση αργότερα την Πέμπτη στο εργοτάξιο της Novo στη Σαρτρ, νοτιοδυτικά του Παρισιού, σύμφωνα με το γραφείο του.

    Η δανέζικη εταιρεία εργάζεται για να ενισχύσει την παραγωγή δύο αδελφών φαρμάκων, του Wegovy για την απώλεια βάρους και του Ozempic για τον διαβήτη, και των ενέσεων τους εν μέσω της αυξανόμενης ζήτησης.

    Η φρενίτιδα που επικρατεί για τα συγκεκριμένα φάρμακα, τα οποία διαφημίζουν πολλές διασημότητες και επιχειρηματίες, συμπεριλαμβανομένου του Έλον Μασκ, μετέτρεψαν τη Novo στην πιο πολύτιμη σε αξία εταιρεία της Ευρώπης, εκτινάσσοντας την μετοχής της κατά περίπου 50% φέτος.

    Η νέα επένδυση θα δημιουργήσει περισσότερες από 500 θέσεις εργασίας, ανέφερε το γραφείο του Μακρόν.

    Υπάρχουν ελλείψεις και στα δύο ενέσιμα φάρμακα, τα οποία περιέχουν ένα δραστικό συστατικό που ονομάζεται σεμαγλουτίδη, που μιμείται τη δράση μιας ορμόνης του εντέρου, κάνοντας τους ανθρώπους να αισθάνονται χορτάτοι.

    Το Wegovy έχει αποδειχθεί ότι βοηθά τους χρήστες να χάσουν περίπου το 15% του σωματικού τους βάρους κατά μέσο όρο και πρόσφατες μελέτες απέδειξαν επίσης ότι προσφέρει οφέλη και στην καρδιά.

    Η Novo μέχρι στιγμής έχει διαθέσει το φάρμακο μόνο σε λίγες χώρες. Η πρόσβαση στη Γαλλία περιορίζεται αυστηρά σε παχύσαρκους ασθενείς με άλλον παράγοντα κινδύνου, όπως καρδιακές παθήσεις ή υπνική άπνοια.

    Η αντιστροφή της βιομηχανικής παρακμής της χώρας ήταν ένας από τους βασικούς οικονομικούς στόχους του Μακρόν, ο οποίος ανέπτυξε μία σειρά μέτρων νωρίτερα φέτος προκειμένου να πετύχει τον στόχο του, συμπεριλαμβανομένης της διευρυμένης χρήσης φορολογικών εκπτώσεων για επενδύσεις και του εξορθολογισμού των διαδικασιών για το άνοιγμα νέων εργοστασίων.

    Από την πλευρά της, η δανέζικη φαρμακοβιομηχανία αγωνίζεται να χτίσει εργοστάσια και γραμμές παραγωγής καθώς ο ανταγωνισμός εντείνεται και η αγορά προϊόντων για απώλεια βάρους εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

    Νωρίτερα αυτό το μήνα η Novo παρουσίασε ένα σχέδιο για επενδύσεις άνω των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή μιας μονάδας παραγωγής 170.000 τετραγωνικών μέτρων στη Δανία.

    Παράλληλα η Novo ανακοίνωσε τον περασμένο Ιανουάριο μια επένδυση 130 εκατομμυρίων ευρώ για την επέκταση της χωρητικότητας της στην πόλη Σαρτρ.

    Το εργοστάσιο απασχολεί σήμερα 1.450 άτομα και παράγει ινσουλίνη που χρησιμοποιείται από περισσότερους από οκτώ εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως.

    Διαβάστε ακόμη:

    Novo Nordisk: Mega deal $1,3 δισ. για ακόμη ένα φάρμακο με προοπτικές – Ξέφρενο ράλι η μετοχή

    Novo Nordisk: Πιθανές πωλήσεις 33 δισ. δολαρίων έως το 2030 βλέπει η JP Morgan

    Novo Nordisk: Το Ozempic εκτόξευσε την χρηματιστηριακή της αξία – Η μάχη με τη LVMH



    ΣΧΟΛΙΑ