• Business

    Samsung: Σημαντική νίκη για τον Λι Τζάε Γιονγκ – Πώς απέφυγε (ξανά) τη φυλακή

    • Μαρία Βε
    Jay Y. Lee, Εκτελεστικός πρόεδρος, Samsung Electronics

    Jay Y. Lee, Εκτελεστικός πρόεδρος, Samsung Electronics


    Μια σημαντική νίκη πέτυχε σήμερα ο εκτελεστικός πρόεδρος της Samsung Electronics, Λι Τζάε Γιονγκ, αφού δικαστήριο της Σεούλ τον αθώωσε από τις κατηγορίες χειραγώγησης τιμών μετοχών, επιτρέποντας στον δισεκατομμυριούχο να συνεχίσει να ηγείται ενός ομίλου υπό την απειλή παλαιών και νέων αντιπάλων.

    Σημειώνεται ότι ο Λι κατηγορήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο για λογιστική απάτη και χειραγώγηση των τιμών των μετοχών σε μια συγχώνευση θυγατρικών της Samsung ύψους 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2015.

    «Οι κατηγορούμενοι υπονόμευσαν τα θεμέλια της κεφαλαιαγοράς για να διευκολύνουν τη διαδοχή του ηγέτη», δήλωσε τότε η εισαγγελία.

    «Έκαναν κατάχρηση της εξουσίας που τους παραχωρήθηκε από την εταιρεία και τους μετόχους για τα ιδιωτικά συμφέροντα του ηγέτη του ομίλου και καταχράστηκαν την ακραία ανισορροπία των πληροφοριών», συμπλήρωσε.

    Εντούτοις, η αθώωσή του Λι, αφαιρεί ένα βάρος από τον μεγαλύτερο κατασκευαστή τσιπ μνήμης και οθονών στον κόσμο, ο οποίος παλεύει με μια παγκόσμια ύφεση και έναν σκληρό ανταγωνισμό από την Apple στα smartphone και την SK Hynix στον εκκολαπτόμενο τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

    Σημειώνεται ότι οι μετοχές της Samsung σημείωσαν πτώση 1,2% μετά την ανακοίνωση της απόφασης.

    Με το ένα πόδι…εντός

    Η αναπάντεχη τροπή, απαλλάσσει και από τον κίνδυνο φυλάκισης – προς το παρόν τουλάχιστον – ενός από τους εξέχοντες επιχειρηματίες της Κορέας εδώ και χρόνια.

    Τη Δευτέρα, ο δικαστής επεσήμανε μια σειρά από ανεπάρκειες στην υπόθεση, συμπεριλαμβανομένων ανυπόστατων αποδεικτικών στοιχείων σχετικά με τις προθέσεις του Λι ή της Samsung, να παραπλανήσουν τους μετόχους.

    O Λι Τζάε Γιονγκ, αποχώρησε ανέκφραστος από την αίθουσα του δικαστηρίου χωρίς να μιλήσει με τους δημοσιογράφους, όμως έχει αρνηθεί από τον Νοέμβριο ότι διέπραξε το αδίκημα, ζητώντας μια ευκαιρία να ηγηθεί της μεγαλύτερης εταιρείας της Νότιας Κορέας σε μια εποχή αυξημένων γεωπολιτικών κινδύνων και τεχνολογικής αναστάτωσης.

    Σήμερα οι δικηγόροι του έκαναν λόγο για δικαίωση του εντολέα τους και ευχαρίστησαν το δικαστήριο.

    Πάντως, σύμφωνα με αναλυτές, θα υπάρξουν άνθρωποι που θα εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τη δικαιοσύνη.

    Υπενθυμίζεται ότι ο 55χρονος Λι, έχει καταδικαστεί για δωροδοκία της πρώην προέδρου της Νότιας Κορέας Παρκ Γκουν-Χιε και μπήκε στη φυλακή για συνολικά 18 μήνες από το 2017 έως το 2021.

    Στη συνέχεια, αποφυλακίστηκε με αναστολή το 2021 και του δόθηκε χάρη το 2022, επιτρέποντάς του να αναλάβει επίσημα το τιμόνι του ομίλου που δημιούργησε ο παππούς του το 1938.

    Ανταγωνισμός για τα τσιπ και στο βάθος η τεχνητή νοημοσύνη

    Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο, η Samsung παρουσίασε το τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο μείωσης των κερδών της, (35% κάτω), σηματοδοτώντας τη συρρίκνωση της περιουσία της, από τις μακροοικονομικές επιπτώσεις και τη μείωση της ζήτησης.

    Μάλιστα, η Apple κατέκτησε για πρώτη φορά την κορυφή της αγοράς smartphones, «εκθρονίζοντας» τη Samsung μετά από 13 χρόνια. 

    Ωστόσο, ανέφερε ότι οι πωλήσεις της μνήμης High Bandwidth (HBM), αυξήθηκαν περισσότερο από 40% το τρίμηνο του Δεκεμβρίου και ότι η ζήτηση έδειξε σημάδια ανάκαμψης, με τις αποστολές κινητών να αναμένεται να αυξηθούν.

    Τέτοιου τύπου τσιπ (HBM), χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν τους επιταχυντές της Nvidia στην εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης.

    Η Nvidia ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει τους επιταχυντές H200, εξοπλισμένους με σωρούς μνήμης HBM3e, οι οποίοι υπόσχονται βελτιωμένη απόδοση για φορτία εργασίας σχετικές με την τεχνητή νοημοσύνη.

    Ταυτόχρονα, η εταιρεία προσπαθεί να προλάβει την SK Hynix, η οποία έχει ανακοίνωσε τη μαζική παραγωγή του HBM4 έως το 2026, προετοιμασμένο για GPU AI επόμενης γενιάς.

    Όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές, η αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου για τον Λι, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική για μια εταιρεία που αγωνίζεται να βρει διέξοδο από την παγκόσμια πτώση των smartphones και των τσιπ μνήμης που βιώνουν οι μεγαλύτεροι παίκτες του κλάδου για πάνω από ένα χρόνο.

    Διαβάστε επίσης: 

    CVC Capital Partners: «Στα σκαριά» νέο deal έως $1,5 δισ. – Ποια είναι η εφαρμογή «Good Choice»

    Ebury: Το δολάριο ενισχύεται καθώς η ανθεκτική οικονομία των ΗΠΑ διευρύνει το χάσμα με την Ευρώπη

    Volvo: Άλμα 10% στις πωλήσεις τον Ιανουάριο



    ΣΧΟΛΙΑ