• Business

    Nokia: “Μαχαίρι” σε 14.000 θέσεις εργασίας

    • Bloomberg
    Pekka Lundmark, CEO Nokia

    Pekka Lundmark, CEO Nokia


    Η Nokia Oyj σχεδιάζει να περικόψει έως και 14.000 θέσεις εργασίας, ή το 16% του εργατικού της δυναμικού, καθώς η μείωση των επενδύσεων σε υποδομές κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς από αμερικανικούς και ευρωπαϊκούς παρόχους έχει αντίκτυπο στην εταιρεία.

    Αυτή η κίνηση αντιπροσωπεύει μείωση 10% έως 15% στις δαπάνες προσωπικού και η εταιρεία αναμένεται να εξοικονομήσει έως και 400 εκατομμύρια ευρώ (421 εκατομμύρια δολάρια) το επόμενο έτος και επιπλέον 300 εκατομμύρια ευρώ το 2025, σύμφωνα με δήλωση της.

    Οι κατασκευαστές εξοπλισμού 5G αντιμετωπίζουν δυσκολίες καθώς οι φορείς εκμετάλλευσης στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση μειώνουν τις κεφαλαιουχικές δαπάνες και προσαρμόζουν τα αποθέματά τους.

    Η σουηδική ανταγωνίστρια Ericsson AB παρουσίασε μια απογοητευτική προοπτική αυτή την εβδομάδα, λέγοντας ότι η αδυναμία της αγοράς θα συνεχιστεί στο τέταρτο τρίμηνο και μετά.

    Η Nokia, που εδρεύει στη Φινλανδία, παρουσίασε επίσης χαμηλότερα από τα αναμενόμενα κέρδη και επισήμανε ότι η ύφεση στην αγορά δικτύων κινητής τηλεφωνίας θα είναι βαθύτερη από ό,τι προέβλεπε.

    Τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν στα 424 εκατ. ευρώ (467 εκατ. δολάρια) το τρίτο τρίμηνο, ανέφερε η εταιρεία. Η μέση εκτίμηση των αναλυτών ήταν στα 545,2 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg.

    Η Nokia μείωσε τις προβλέψεις της για το σύνολο της αγοράς, αναμένοντας πτώση 9% για την αγορά δικτύων κινητής τηλεφωνίας συνολικά το 2023, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για πτώση 2%.

    «Οι καθαρές πωλήσεις των δικτύων κινητής τηλεφωνίας μειώθηκαν κατά 19%, καθώς είδαμε κάποια συγκράτηση στον ρυθμό ανάπτυξης του 5G στην Ινδία, που σήμαινε ότι η ανάπτυξη δεν ήταν πλέον αρκετή για να αντισταθμίσει την επιβράδυνση στη Βόρεια Αμερική», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Pekka Lundmark.

    Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 5 σεντς, λιγότερο από τα 7 σεντς που εκτιμούσαν οι αναλυτές.

    Ο Lundmark επισήμανε ότι η Nokia βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιτύχει το χαμηλότερο όριο του στόχου καθαρών πωλήσεων για το έτος και το μέσο επίπεδο της συγκρίσιμης περιοχής περιθωρίου κέρδους.

    Είχε προηγουμένως περιγράψει μια ζοφερή εικόνα για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, όταν η εταιρεία υποβάθμισε την πρόβλεψη της για το 2023 τον Ιούλιο.

    Η Nokia διατήρησε την πρόβλεψη για τις πωλήσεις ολόκληρου του έτους στα 23,2 δισεκατομμύρια ευρώ έως 24,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Διαβάστε ακόμη:

    Απόστολος Βακάκης (Jumbo): Τι κρατάει ψηλά τις τιμές

    MYTILINEOS: Πρωταθλητής στον MSCI μέσα σε ένα χρόνο-Τι σημαίνει επίδοση ΑΑ για ESG

    UEFA: Το νέο Champions League αξίζει €2,5 δισ.



    ΣΧΟΛΙΑ