• Business

    «Μαύρες» προβλέψεις της ΓΣΕΒΕΕ για την αγορά: Έρχονται άλλα 13.000 «λουκέτα» τους επόμενους μήνες

    εισφορές


    «Μαύρες» είναι οι προβλέψεις της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), για τo μέλλον μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    Η ΓΣΕΒΕΕ εκτιμά ότι σχεδόν τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις, ποσοστό 38,1%, είναι πολύ πιθανόν να βάλουν λουκέτο στους επόμενους μήνες ενώ τουλάχιστον 21.000 εργαζόμενοι είναι πιθανόν να χάσουν τη δουλειά τους.

    Σύμφωνα με την έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, που δόθηκε στη δημοσιότητα, το δεύτερο εξάμηνο του έτους αναμένεται να διακόψουν τη δραστηριότητά τους περίπου 13.000 επιχειρήσεις, κυρίως πολύ μικρές και αυτοαπασχολούμενοι. Από μία τέτοια εξέλιξη προκύπτει υψηλός κίνδυνος για απώλεια 21.000 θέσεων εργασίας.

    Από την έρευνα προέκυψαν τα εξής σημαντικά στοιχεία:

    1) Τα προβλήματα υπερχρέωσης παραμένουν στο «κόκκινο», τουλάχιστον για 1 στις 4 επιχειρήσεις. Το υψηλότερο ποσοστό των επιχειρήσεων με καθυστερημένες οφειλές αφορά εκείνες με χρέη προς το πρώην ασφαλιστικό ταμείο των επαγγελματιών (ΟΑΕΕ, 26,2%). Το ποσοστό αυτό, παραμένει σταθερό (26,7% στην προηγούμενη έρευνα Φεβρουαρίου 2017) και αφορά περίπου 300.000 ενεργές επιχειρήσεις.

    2) Το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνει ότι έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία παραμένει σταθερά υψηλό στο 23,8%, παρά τις διάφορες ρυθμίσεις που έχουν εισαχθεί. Εύρημα που συμβαδίζει με το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών που προστέθηκε μέσα στο 2017, οι οποίες ανήλθαν στα 5,47 δισ. ευρώ (στοιχεία ΑΑΔΕ). Περίπου 65.000 μικρές επιχειρήσεις δηλώνουν ότι έχουν βρεθεί αντιμέτωπες το προηγούμενο εξάμηνο με κατάσχεση ή δέσμευση λογαριασμών για οφειλές.

    3) Ως προς το δείκτη κερδοφορίας, το 26,7% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι είχε κέρδη κάτω των 5,000 ευρώ στο 2016, ενώ το 24,6% κατέγραψε ζημίες. Κέρδη άνω των 10,000€ καταγράφει το 24,4%.

    4) Μείωση της ζήτησης και των παραγγελιών καταγράφεται για το 56,2% και 57,6% των επιχειρήσεων αντίστοιχα.

    5)Ο δείκτης ρευστότητας εξακολουθεί να διατηρείται σε εμφανώς χαμηλά επίπεδα αφού για 2 στις 3 επιχειρήσεις (65,1%) παρατηρείται επιδείνωση.

    6)Στον «πάτο» βρίσκεται και η επενδυτική εμπιστοσύνη, αφού μόνο το 4,2% των επιχειρήσεων προγραμματίζει να πραγματοποιήσει κάποια επένδυση στο επόμενο εξάμηνο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ: Διακρίνει σταθεροποίηση στο α’ εξάμηνο του 2017

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΓΣΕΒΕΕ και δικηγόροι ζητούν από το ΣτΕ να μην κάνουν χρήση POS

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κίνδυνος- θάνατος για χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών – Έρχεται προσφυγή για τις Κυριακές



    ΣΧΟΛΙΑ