• Business

    Νέκρωσαν οι ενοικιάσεις από τα Airbnb

    • NewsRoom
    Θεσσαλονίκη

    Θεσσαλονίκη


    Τεράστιες αλλαγές στην κτηματαγορά έχει φέρει η διάδοση των βραχυχρόνιων μισθώσεων, τύπου Airbnb, με αποτέλεσμα σε κάποιες περιοχές της χώρας να μην υπάρχουν πλέον διαμερίσματα διαθέσιμα προς ενοικίαση με ετήσιο συμβόλαιο ή τα διαμερίσματα που υπάρχουν να είναι εξαιρετικά ακριβά.

    Αυτή είναι η εικόνα που καταγράφουν τα ελληνικά μεσιτικά γραφεία, καθώς η επικράτηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων έχει «νεκρώσει» την αγορά των ετήσιων συμβολαίων προκαλώντας αγωνία σε εκατοντάδες ενοικιαστές, όπως ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επίτιμος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος, Γρηγόρης Λιάντας.

    Δραματική η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη

    Σκιαγραφώντας την κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Λιάντας τόνισε πως δεν υπάρχουν σπίτια για να ενοικιαστούν στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της πόλης, ούτε καν διαμερίσματα μικρού εμβαδού που εξυπηρετούσαν φοιτητές, ενώ στα ελάχιστα διαθέσιμα τα μισθώματα αυξήθηκαν από 20 έως 50 ευρώ.

    «Το φθινόπωρο γινόταν χαμός από τους φοιτητές που έψαχναν σπίτι. Φέτος δεν υπήρχαν μικρά διαμερίσματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για να νοικιάσουν σπουδαστές. Έψαχναν γονείς και από άλλες πόλεις και δεχόμασταν παράπονα και κλάματα, γιατί δεν μπορούσαν να βολέψουν τα παιδιά τους» λέει ο κ. Λιάντας και υπογραμμίζει ότι «οι τιμές έχουν σταθεροποιηθεί και έχουν αύξηση από 20 έως 50 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος του διαμερίσματος».

    Όπως επίσης σημείωσε, η κίνηση στα μεσιτικά γραφεία για διάθεση ενοικιαζομένων διαμερισμάτων, συγκριτικά με την περσινή χρονιά είναι υποτυπώδης.

    «Το τελευταίο εξάμηνο ήρθαν στο γραφείο μας δύο διαμερίσματα προς ενοικίαση και ενοικιάστηκε τελικά το ένα. Το 2016 είχαμε είκοσι διαμερίσματα για ενοικίαση», επισημαίνει.

    Περιορίστηκαν οι απαιτήσεις των ενοικιαστών

    Το «κυνήγι» για διαμέρισμα προς ενοικίαση έχει μειώσει δραματικά και τις αυτονόητες μέχρι πρότινος απαιτήσεις των ενοικιαστών, όπως επισήμανε ο πρόεδρος των μεσιτών.

    «Το άσχημο είναι ότι ενώ παλιά οι ενοικιαστές είχαν απαιτήσεις, τώρα το μόνο που ζητούν είναι ένα διαμέρισμα να μείνουν» εξήγησε.

    Οι «παγίδες» της μακροχρόνιας μίσθωσης

    Ο κ. Λιάντας υπογράμμισε πως η βραχυχρόνια μίσθωση αποφέρει δελεαστικά κέρδη, αλλά διατύπωσε κάποιους προβληματισμούς τους οποίους θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

    «Το ζήτημα είναι ότι κανένας ιδιοκτήτης δεν ξέρει τον ενοικιαστή του σπιτιού του, καθώς η μίσθωση είναι βραχυχρόνια (λίγες μέρες ή λίγες εβδομάδες). Εκείνο που έχουμε ακούσει και δεν ξέρω αν αληθεύει είναι ότι αρκετοί από αυτούς δεν προσέχουν τα έπιπλα και τον εξοπλισμό του διαμερίσματος», ανέφερε ενδεικτικά.

    «Να μπουν όρια…»

    Ο επίτιμος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος υποστήριξε ότι «τα περισσότερα από αυτά είναι “μαύρα”» και πρόσθεσε ότι η Πολιτεία «πρέπει να κοιτάξει να βάλει κάποια όρια ώστε όλοι να είναι ικανοποιημένοι, η πολιτεία, οι ιδιοκτήτες αλλά και οι ενοικιαστές».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αποκάλυψη: Οι τράπεζες θα πωλούν «πακέτα» πολυτελών ακινήτων για επενδύσεις τύπου Airbnb
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έρευνα: Πώς η εξ αποστάσεως εργασία αλλάζει τα δεδομένα στην κτηματαγορά
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Airbnb: Σε ποιες περιοχές της Αθήνας ανέτρεψε τα δεδομένα



    ΣΧΟΛΙΑ