• Business

    Κερέ (ΕΚΤ): Ανησυχίες για την Ελλάδα υπάρχουν και μετά την απόφαση του Eurogroup

    Benoit Coeure

    Μπενουά Κερέ, στέλεχος ΕΚΤ (Benoit Coeure ECB)


    Οι αποφάσεις του τελευταίου Eurogroup ξεδιάλυναν εν μέρει το τοπίο, όμως δεν έδιωξαν την ανασφάλεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕκΤ) για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ώστε να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ το πρωί της Tετάρτης στη Φρανκφούρτη.

    Αναφορικά με το ζήτημα για τον διεθνή ρόλο του ευρώ, ο Μπενουά Κερέ  υπογράμμισε ότι στο τελευταίο Eurogroup «υπήρξαν κάποιες σκέψεις» σχετικά με τα επερχόμενα μέτρα για το ελληνικό χρέος «αλλά δεν είναι πολύ σαφείς και σε κάθε περίπτωση δεν αποτελούν απόφαση». Συγχρόνως, απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά για μια ενδεχόμενη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές χωρίς το QE παραπέμποντας στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών και στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

    Συγκεκριμένα, απαντώντας στο ερώτημα «ποιες είναι οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE)» ο κ. Κερέ απάντησε ως εξής:

    «Είδαμε το Eurogroup να εγκρίνει την αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης η οποία μένει προφανώς να εγκριθεί από το Συμβούλιο του ESM. Επιπλέον, υπήρξαν κάποιες σκέψεις από τους Υπουργούς σχετικά με τα μέτρα που ενδεχομένως θα ήταν πρόθυμοι λάβουν τον επόμενο χρόνο σχετικά με το ελληνικό χρέος. Αλλά δεν είναι πολύ σαφείς και σε κάθε περίπτωση δεν αποτελούν απόφαση, καθώς οι Υπουργοί ήταν εξαιρετικά σαφείς ότι τα πάντα θα αποφασιστούν όχι πριν από τα μέσα της επόμενης χρονιάς. Επομένως κατά τη γνώμη μας, και αυτή είναι πιθανόν μια εκτίμηση στην οποία συμφωνούμε με το ΔΝΤ, αυτό (σ.σ.: εννοεί όσα αναφέρονται στο ανακοινωθέν του Eurogroup για το χρέος) δεν είναι αρκετό για να ανακουφίσει τις ανησυχίες μας αναφορικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους η οποία όπως ανέφερε το διοικητικό συμβούλιο αποτελεί προϋπόθεση για να ξεκινήσουμε το QE. Επομένως θέλουμε τη διαβεβαίωση των Υπουργών (του Eurogroup) για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και δεν την έχουμε λάβει ακόμη. Αυτό είναι μια συζήτηση που συνεχίζεται και αν οι Υπουργοί είναι πρόθυμοι να επιστρέψουν στο ζήτημα στο μέλλον αυτό θα ήταν κάτι που θα μπορούσαμε να το επανεξετάσουμε».

    Στο ερώτημα κατά πόσο η ΕΚΤ θεωρεί ότι το QE αποτελεί προϋπόθεση για να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές, το κορυφαίο στέλεχος της ΕΚΤ τόνισε: «Δεν έχω απολύτως καμία άποψη για το θέμα» κάνοντας σαφή αναφορά πως η ΕΚΤ δεν συμβουλεύει την Ελλάδα για αυτά τα θέματα, παραπέμποντας τα στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών και στον ΟΔΔΗΧ.

    Η έρευνα της ΕΚΤ με τίτλο «ο διεθνής ρόλος του ευρώ», η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα Τετάρτη, κάνει σαφές πως στη δεύτερη θέση μεταξύ των παγκόσμιων νομισμάτων παρέμεινε το ευρώ το 2016, παρά την αποδυνάμωση που υπέστη.

    «Το ευρώ παραμένει αδιαμφισβήτητα το δεύτερο σπουδαιότερο διεθνές νόμισμα σε ένα περιβάλλον όπου το μερίδιο των μη παραδοσιακών αποθεματικών νομισμάτων αυξάνεται σταδιακά», ανέφερε ο κ. Κερέ.

    Οι λόγοι αυτής της εξασθένησης είναι η διατήρηση των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, καθώς και οι ενισχυμένοι μη οικονομικοί κίνδυνοι που απορρέουν κυρίως από τις γεωπολιτικές εξελίξεις και την οικονομική πολιτική στην Ευρώπη.

    «Δεν είναι σημαντική η πρόσφατη μεταβλητότητα στις αγορές ομολόγων και συναλλάγματος στην ευρωζώνη»

    Η μεταβλητότητα στις αγορές ομολόγων και συναλλάγματος της ευρωζώνης την προηγούμενη εβδομάδα δεν είναι σημαντική και εν μέρει αντανακλά την λανθασμένη ευθυγράμμιση μεταξύ των τιμών των ομολόγων και μετοχών, δήλωσε σήμερα ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

    Το ευρώ ενισχύθηκε και οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα αφού ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι άνοιξε την πόρτα σε αλλαγές στην πολιτική, τροφοδοτώντας τις εκτιμήσεις ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να ανακοινώσει τη περιστολή των μέτρων στήριξης της οικονομίας ακόμα και τον Σεπτέμβριο.

    «Δεν πιστεύω ότι αυτού του είδους οι αντιδράσεις της αγοράς που είδαμε την περασμένη εβδομάδα είναι πολύ σημαντικές σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, δεδομένων των οικονομικών δυνάμεων που υπάρχουν», δήλωσε ο Κερέ σε συνέντευξη Τύπου.

    «Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, είδαμε μια αποσύνδεση τον περασμένο μήνα μεταξύ των αγορών μετοχών και των αγορών ομολόγων παγκοσμίως», πρόσθεσε.

    Ο Κερέ δήλωσε ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ δεν είχε συζητήσει αλλαγές στη νομισματική πολιτική αλλά μια τέτοια συζήτηση ίσως γίνει.

    Κάποιοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ φάνηκαν να τρομάζουν από την αντίδραση της αγοράς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ίσως είναι προσεκτικοί στο να στείλουν κάποιο άλλο μήνυμα για την πολιτική της κεντρικής τράπεζας στην επόμενη συνεδρίασή τους στις 20 Ιουλίου.

    Ο Κερέ δήλωσε ότι οι τιμές των μετοχών, που αντανακλούν καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης, και οι επίμονα χαμηλές αποδόσεις ομολόγων θα πρέπει εν τέλει να ευθυγραμμιστούν.

    «Κάποια στιγμή θα χρειαστεί ούτως ή άλλως μια ευθυγράμμιση», δήλωσε ο Κερέ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: To twitter πήρε θέση στον πόλεμο Μπογδάνου-ΣΚΑΙ (video)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στα μαχαίρια ΣΚΑΪ – Μπογδάνος: Τί απαντά τώρα ο δημοσιογράφος

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο Μπογδάνος είναι ευφυής η απλά βλαξ;



    ΣΧΟΛΙΑ