• Business

    Σ. Παπασπύρου (Πειραιώς) για κόκκινα δάνεια: “Στόχος να πουλήσουμε σε καλύτερες συνθήκες”

    Σπύρος Παπασπύρου

    Εντεταλμένος Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς, Σπύρος Παπασπύρου


    Με πυρετώδεις ρυθμούς δουλεύουν οι τράπεζες πάνω στην επίλυση του τεράστιου προβλήματος των κόκκινων δανείων που κρατά καθηλωμένη την οικονομία.

    Ωστόσο, η όλη προσπάθεια κινδυνεύει να πάει χαμένη εάν δεν υπάρξει ανάπτυξη και δεν επιστρέψει έστω και λίγη αισιοδοξία για το μέλλον της χώρας.

    Σύμφωνα με τον Εντεταλμένο Γενικό Διευθυντή της Τράπεζας Πειραιώς, Σπύρο Παπασπύρου, παρά την πολύ μεγάλη δραστηριότητα στην αναδιάρθρωση δανείων, με διαγραφές χρεών μερικές ή ολικές, πώληση παγίων και απομείωση δανείων μέσα από διάφορα εργαλεία (equity swaps), ένα πολύ μεγάλο μέρος αυτών των ενεργειών ακυρώνεται εξαιτίας της δημιουργίας νέων επισφαλειών.

    Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε πρόσφατο συνέδριο, υπάρχουν αναδιαρθρωμένα δάνεια που οδηγούνται ξανά σε προβληματική κατάσταση αφού διευθετήθηκαν με βάση άλλες προβλέψεις για την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας.

    “Όταν έχουμε μείωση της κατανάλωσης δεν μπορεί να έχουμε λύση του προβλήματος. Ότι και να συμφωνήσεις με τους πελάτες σου, η κατάσταση το ξεπερνάει… η πραγματικότητα της αγοράς οδηγεί ξανά σε πρόβλημα”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Στόχος των τραπεζών, σύμφωνα με τον κ. Παπασπύρου είναι να πουλήσουν σε καλύτερες συνθήκες, ώστε να μεγιστοποιήσουν το όφελος και να περιορίσουν τη ζημιά.

    “Έχουμε στόχο να πουλήσουμε σε μια καλύτερη οικονομία, γιατί ένα μέρος της αξίας που θα χαθεί θα χαθεί από την Ελλάδα προς όφελος των αγοραστών. Άρα όσο αργότερα πουλήσουμε τόσο καλύτερα”, υπογράμμισε ο ίδιος.

    Απαραίτητη προϋπόθεση, όπως είπε, είναι να μπορούν οι τράπεζες να διαχειρίζονται τα δάνεια αυτά μέχρι εκείνη τη στιγμή και παράλληλα να είναι μέσα στους στόχους τους. “Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι μπορούμε να το κάνουμε”, συμπλήρωσε με έμφαση.

    Ο κ. Παπασπύρου εμφανίστηκε αισιόδοξος και για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για τα NPL’s, λέγοντας πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν την ικανότητα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων καθώς πάρει μεγάλο απόθεμα προβλέψεων της τάξης του 65% με 70% στα NPL’s και σχεδόν 50% για τα μην εξυπηρετούμενα “ανοιγματα”.



    ΣΧΟΛΙΑ