• First Top Stories

    Οι νέοι έρωτες του μεγαλοτραπεζίτη

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Οι νέοι έρωτες του μεγαλοτραπεζίτη :  Η στήλη αποφεύγει συστηματικά να ασχολείται με τα προσωπικά των επιχειρηματιών και τραπεζιτών. Όμως τις τελευταίες ημέρες ακούγεται έντονα ότι τέως μεγαλοτραπεζίτης έχει γνωρίσει μια από τις ωραιότερες Ελληνίδες. Λέγεται Σοφία Χαρμαντά (η ίδια λέει ότι είναι οικονομολόγος) και μεταξύ άλλων έχει στο βιογραφικό της μια καμπάνια της Coppertone.

    Τα απόνερα των διοικητικών αλλαγών στις τράπεζες

    Οι σοβαρές αλλαγές που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες σε καίριες θέσεις των τραπεζών έχουν και παρενέργειες στα σχέδια εξυγίανσης μεγάλων επιχειρήσεων και ρύθμισης “κόκκινων δανείων”.

    Τραπεζικά στελέχη υποστηρίζουν, για παράδειγμα πως η πρόσφατη παραίτηση του κ. Σπ. Παπασπύρου από τη Τράπεζα Πειραιώς δε μπορεί παρά να καθυστερήσει κάποιες από τις πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την αναδιάρθωση / εξυγίανση (βρείτε τη λέξη!) ισχυρών ομίλων και επιχειρήσεων.

    Σίγουρα θα χρειαστεί κάποιος χρόνος προκειμένου να ενημερωθεί ο νέος επικεφαλής του Piraeus Legacy Unit (PLU) και του Recovery Banking Unit (RBU) της Πειραιώς κ. Γιώργος Γεωργακόπουλος. Ο κ. Γεωργακόπουλος αναλαμβάνει τα καθήκοντά τους στις 25 Σεπτεμβρίου με το συνολικό ενεργητικό της PLU στα 24 δισ. ευρώ.

    Και στις τράπεζες έχουν πάρα πολύ δουλειά τους επόμενους μήνες, εν μέσω και των πιέσεων που ασκούν οι δανειστές οι οποίες εντείνονται.

    Από που να ξεκινήσει κανείς; Ο κατάλογος είναι μακρύς και ξεκινάει από τη ΦΑΜΑΡ, τις ιχθυοκαλλιέργειες (Σελόντα, Νηρέας), την Jet Oil και φτάνει μέχρι τους πάλαι ποτέ κραταιούς ομίλους των ακινήτων όπως η Ektasis Development και ο όμιλος Χαραγκιώνη.

    Οι φόβοι για την τρίτη αξιολόγηση

    Δύο σημεία από τις χθεσινές διαρροές του υπουργικού συμβουλίου προκαλούν ανησυχία. Το πρώτο είναι η δέσμευση του πρωθυπουργού πως το μνημόνιο τελειώνει τον Αύγουστο του 2018 πως αυτό θα “είναι το τέλος μιας πολύ δύσκολης περιόδου, που όμως δεν θα έρθει ως φυσικό επακόλουθο αλλά ως αποτέλεσμα επίμονης διαπραγμάτευσης”. Οσοι θυμούνται την προηγούμενη “επίμονη διαπραγμάτευση” του κ. Τσίπρα έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν!

    Το δεύτερο σημείο έχει να κάνει με την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου ώστε να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες της τρίτης αξιολόγησης μέχρι το Eurogroup του Νοεμβρίου!

    Επειδή έχουμε μπροστά μας κάτι λίγες εβδομάδες, ουδείς πιστεύει πως το χρονοδιάγραμμα είναι εφικτό, ακόμα και εάν αποδεχθεί πως οι 95 εκκρεμότητες είναι “τεχνικής φύσεως” και “δευτερεύουσες”. Είναι σαφές πως οι δανειστές έχουν βρει δύο – τρία σημεία στα οποία καταγράφονται μεγάλες καθυστερήσεις και θα τα χρησιμοποιήσουν ώστε να περάσει το δικό τους σε άλλα “μέτωπα”.

    Ένα από αυτά είναι τα κόκκινα δάνεια. Προσευχηθείτε!

    Προχωρημένα σενάρια για τη ΔΕΗ

    Έχουν αγριέψει μαθαίνουμε στις Βρυξέλλες με τα σενάρια τα οποία διακινεί τις τελευταίες εβδομάδες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας περί τεράστιου ενδιαφέροντος από την Ασία για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.

    Η Ελλάδα φαίνεται πως θα είναι, πάλι, η Κερκόπορτα για να αρπάξουν οι Κινέζοι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής εντός Ε.Ε., έστω και αν πρόκειται για τα …σαπάκια του Αμυνταίου.

    Στο πακέτο των προς πώληση λιγνιτικών μονάδων περιλαμβάνεται και ο σύγχρονος σταθμός Μελίτης Ι καθώς και η άδεια για την κατασκευή της νέας μονάδας Μελίτης ΙΙ.

    Η απάντηση της κυβέρνησης είναι, βέβαια, η γνωστή: Αφού οι Ευρωπαίοι δεν ενδιαφέρονται, η Ελλάδα στρέφεται αναγκαστικά στους Κινέζους (και τους λοιπούς Ασιάτες) οι οποίοι επενδύουν στη χώρα μας. Το λέει και μια πρόσφατη έκθεση της EBRD:

    Οι Ευρωπαίοι άνοιξαν την πόρτα στους Κινέζους μέσω Ελλάδας και τώρα προσπαθούν απεγνωσμένα να την κλείσουν. Γι’ αυτό και ο κ. Σταθάκης πρέπει να μαθαίνει διαλέκτους των Ιμαλαϊων!

    Η ΛΑΡΚΟ και η ώρα της αλήθειας που πλησιάζει

    Στις αρχές του φθινοπώρου είχε πει ο κ. Σταθάκης πως θα υπάρξουν εξελίξεις στη βυθιζόμενη ΛΑΡΚΟ η οποία συνεχίζει να συσσωρεύει ζημιές εν μέσω της υποκριτικής στάσης απανωτών ελληνικών κυβερνήσεων.

    Ταυτόχρονα καθυστερεί κρισιμότατες επενδύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος την ίδια ώρα που όλα τα κόμματα κόπτονται για τη ρύπανση του Σαρωνικού.

    Ο κ. Σταθάκης έχει, πάντως, ένα πλεονέκτημα: Δεν θα τολμήσει “να κουνηθεί” η αξιωματική αντιπολίτευση η οποία είχε, επίσης, χρησιμοποιήσει την ιστορική βιομηχανία ως κομματικό λάφυρο.

    Εχει όμως και ένα μειονέκτημα: Οι ζημιές που έχουν συσσωρευθεί είναι τόσο μεγάλες που μπορεί κάποια στιγμή να πέσουν στο μάτι ενός εισαγγελέα! Ακόμα και με το πρόγραμμα “προσαρμογής” που έχει ανακοινώσει η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ, οι ζημιές θα ξεπεράσουν τα 40 εκατ. ευρώ στο καλό σενάριο. Πόσες είναι οι συσσωρευμένες ζημιές;

    Δε γνωρίζουμε ακριβώς γιατί πρέπει να περιμένουμε πρόσφατο ισολογισμό της κρατικής βιομηχανίας. Αλήθεια, πλήρωσε την πρώτη δόση της ρύθμισης στη ΔΕΗ;



    ΣΧΟΛΙΑ