• Business

    Στο επίκεντρο τα κόκκινα δάνεια στη συνάντηση της ΕΕΤ με τον Κ. Ρέγκλινγκ

    ΕSM

    Klaus Regling-Επικεφαλής European Stability Mechanism (ESM)


    Τετ α τετ συνάντηση με τον επικεφαλής του ESM είχε νωρίτερα σήμερα η ηγεσία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), η οποία παρουσίασε στον κ. Κλάους Ρέγκλινγκ την πλήρη εικόνα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Ρευστότητα, «κόκκινα» δάνεια και χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας συζητήθηκαν στην εφ’ όλης της ύλης συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του ESM στο Λουξεμβούργο όπου βρέθηκαν οι κ.κ. Νικόλαος Καραμούζης, ο Αντιπρόεδρος κ. Βασίλειος Ράπανος, ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής κ. Σπυρίδων Παπασπύρου, η Γενική Γραμματέας κα Χαρίκλεια Απαλαγάκη και ο Πρόεδρος της Επιτροπής CFO κ. Βασίλειος Ψάλτης.

    Η αντιπροσωπεία της ΕΕΤ είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στον κ. Ρέγκλινγκ και τα στελέχη του ESM τη βελτίωση των βασικών μεγεθών του ελληνικού τραπεζικού συστήματος το 2016, καθώς και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, ιδιαίτερα όσον αφορά τη ρευστότητα και την αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Επισημάνθηκε ότι οι ελληνικές τράπεζες επανήλθαν σε οργανική κερδοφορία παρά το δυσμενές περιβάλλον λειτουργίας και διατηρούν επαρκείς κεφαλαιακούς δείκτες και απόθεμα προβλέψεων για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων μείωσης του υπολοίπου των μη εξυπηρετούμενων δανείων εντός της επόμενης τριετίας. Υπογραμμίστηκε επίσης ότι η επίτευξη των στόχων αυτών εξαρτάται και από τη μείωση των αβεβαιοτήτων και τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών.

    Στη συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, η αντιπροσωπεία της ΕΕΤ επιβεβαίωσε την πρόθεση των ελληνικών τραπεζών να συνεργαστούν με όλες τις αρμόδιες αρχές και τους εμπλεκόμενους θεσμικούς φορείς – συμπεριλαμβανομένου του ESM – για την επιτυχή αντιμετώπιση των σημαντικών προκλήσεων του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και τη δέσμευσή τους να συμβάλλουν στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, στηρίζοντας την αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Έλληνες τραπεζίτες αναφέρθηκαν στη σημασία που έχει η θεσμοθέτηση του εξωδικαστικού μηχανισμού, των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και της νομικής προστασίας των τραπεζικών στελεχών που υπογράφουν τις αναδιαρθρώσεις και τα κουρέματα των «κόκκινων» δανείων, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 38% ή κατά 40 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2019.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σοκ από το πακέτο μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση: Μειώσεις από 600 ευρώ στα εισοδήματα, καταργεί φοροαπαλλαγές

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Moody’s προειδοποιεί: Μόνο η Ελλάδα είναι η χώρα υποψήφια να φύγει από το ευρώ. Καμία άλλη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΥΠΟΙΚ: Τι λέει για τη χαριστική ρύθμιση σε υπουργούς και βουλευτές για την μειωμένη εισφορά αλληλεγγύης



    ΣΧΟΛΙΑ