• Business

    Κόκκινο «έβαψε» η ΔΕΗ το ταμπλό – Μεγάλος κερδισμένος ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος

    Δημήτρης Κουτσολιούτσος

    Δημήτρης Κουτσολιούτσος


    Με την ΔΕΗ και τις τράπεζες να λειτουργούν ως «βαρίδια» για το χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ), κατάφερε σήμερα να «χαλιναγωγήσει» τις πιέσεις που δέχτηκε με τη βοήθεια αρκετών blue chips, ούτως ώστε να μην ξεφύγει από την περιοχή των 775 μονάδων.

    Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,42% στις 774 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 769 και 781 μονάδων. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 60 εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα με την ψηφιακή πλατφόρμα του mononews.gr που καταγράφει καθημερινά την αυξομείωση της περιουσίας των επιχειρηματιών που έχουν μετοχές εισηγμένες στο ελληνικό Χρηματιστήριο, μεγάλος ευνοημένος της ημέρας ήταν ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος (ο πρόεδρος της Folli Follie), o οποίος είδε σήμερα το χαρτοφυλάκιο των μετοχών του να κερδίζει 13,9 εκατ. ευρώ, ενώ από την άλλη ο John Paulson (επικεφαλής της Paulson & Co και μέτοχος των Alpha και Πειραιώς) ήταν ο χαμένος της ημέρας, οι μετοχές του οποίου κατέγραψαν απώλειες ύψους 12,7 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,42%, στις 2.058,84 μονάδες, ενώ στο -0,59% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 990,47 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 2,52% στις 963,70 μονάδες.

    «Βουτιά» κάτω από τα επίπεδα των 4 ευρώ κατέγραψε η μετοχή της ΔΕΗ σήμερα, η οποία βρέθηκε στο στόχαστρο των πωλητών. Οι εξελίξεις με τον ΑΔΜΗΕ οδήγησαν τη μετοχή ήδη να έχει όγκο άνω των 920 χιλ. τεμαχίων, ενώ η αγορά να έχει δύο συνεδριάσεις περιθώριο, έως τη λήξη της 9ης Ιουνίου, προκειμένου να κλείσει όλες τις ανοιχτές θέσεις.

    Η μετοχή έκλεισε με απώλειες που έφτασαν το 10,11%, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε ακόμη και το -14,25%, με τον όγκο που διακίνησε (2,1 εκατ. τεμάχια) να είναι υπερπολλαπλάσιος του μέσου ημερήσιου όγκου της το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα, έχασε τα επίπεδα των 4 ευρώ, τα οποία είχε ανακτήσει από τις 24 Μαΐου.

    Σε πτωτική πορεία βρέθηκε και ο τραπεζικός κλάδος, αν και η Goldman Sachs αναβάθμισε τις τιμές-στόχους των τραπεζικών μετοχών. Η διεθνής τράπεζα επενδύσεων επεσήμανε ότι παρ’ όλη τη βελτίωση της πολιτικής σκηνής, υπάρχει ακόμη πολλή σκληρή δουλειά που πρέπει να γίνει.

    Τα διττά μηνύματα που έλαβε η αγορά οδήγησαν αναπόδραστα σε μείωση του ρυθμού συναλλαγών. Υπάρχει λοιπόν μια στάση αναμονής μέχρι να έχουμε νεότερα σχετικά με την αξιολόγηση. Στην άκρη βρέθηκε το ζήτημα της διευθέτησης του χρέους, αλλά και της ένταξης στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων της ΕΚΤ, όπως ήταν αναμενόμενο.

    Στο ταμπλό τώρα, εκτός της ΔΕΗ, η Πειραιώς, η Alpha Bank και η Eurobank σημείωσαν απώλειες που ξεπέρασαν το 3%, ενώ ΟΠΑΠ και ΟΛΠ έκλεισαν στο -1% και -2% αντίστοιχα. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, Σαράντης, ΓΕΚ Τέρνα και Εθνική.

    Στον αντίποδα, η Folli Follie έκλεισε με κέρδη που έφτασαν το 3%, με τα Ελληνικά Πετρέλαια και την Ελλάκτωρ να την ακολουθούν με +2,56% και +2,14% αντίστοιχα. Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Βιοχαλκο, Grivalia, ΕΕΕ, Aegean, Μυτιληναίος και Τιτάν, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΕΧΑΕ, Motor Oil, Λάμδα, ΜΕΤΚΑ και Jumbo.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Δέκα νέα ακίνητα βγάζει στο σφυρί του ΤΑΙΠΕΔ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χαμηλό κόστος και λιγότερες μέρες νοσηλείας το «κλειδί» για αποδοτικά νοσοκομεία



    ΣΧΟΛΙΑ