• Business

    BlackRock: Οι επενδυτικές συνέπειες της εκλογικής νίκης του Μακρόν

    Γαλλία: Από τον Ιούνιο ξεκίνησε να αμφιβάλλει για την παραγγελία υποβρυχίων της Αυστραλίας

    Εμανουέλ Μακρόν- Γαλλία


    Ο πρώην ευρωπαϊκός επενδυτικός τραπεζίτης Εμμανουήλ Μακρόν, κέρδισε τον τελικό γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, έχοντας σημαντικό προβάδισμα, μειώνοντας έτσι περαιτέρω τον υπαρκτό ευρωπαϊκό πολιτικό κίνδυνο.

    Οι βασικές απόψεις του Ινστιτούτου Επενδύσεων BlackRock σχετικά με την τελική γαλλική ψηφοφορία, όσον αφορά στις αγορές είναι πως:

    • Οι βουλευτικές  εκλογές τον Ιούνιο θα αποτελέσουν βασικό κριτήριο της ικανότητας του Μακρόν να σχηματίσει συνασπισμό, ούτως ώστε να προωθήσει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων
    • Θετικό είναι το κλίμα όσον αφορά στις ευρωπαϊκές μετοχές, βλέποντας έναν μειωμένο πολιτικό κίνδυνο, Οι αγορές τώρα θα επικεντρωθούν στην βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης της περιοχής.

    Αξίζει να σημειωθεί πως η εκλογική νίκη του Μακρόν με το ποσοστό του 65% περίπου της ψηφοφορίας, «έπληξε» σε κάποιο βαθμό το Εθνικό κόμμα της δεξιάς της Μαρίν Λε Πεν, η οποία δημιούργησε μια εθνικιστική πλατφόρμα που περιλάμβανε δημοψήφισμα για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Αναμένουμε ότι το επίκεντρο αυτό θα μεταφερθεί στις γαλλικές βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο. Αυτές, θα είναι καθοριστικής σημασίας για τον προσδιορισμό της ικανότητας του Μακρόν να εφαρμόσει το οικονομικό του πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, οι οποίες θα διευκολύνουν τις γαλλικές επιχειρήσεις στον τομέα της πρόσληψης και της ανάπτυξης.

    Θετικό είναι το πρόσημο για τις ευρωπαϊκές μετοχές και τις δυνατότητες για νέες  εισροές επενδυτών. Οι ευρωπαϊκοί δείκτες των αγορών «δείχνουν» την ισχυρότερη οικονομική δραστηριότητα των τελευταίων έξι χρόνων.

    Ο Μακρόν θα συγκροτήσει προσωρινή κυβέρνηση για σύντομο χρονικό διάστημα έως ότου τεθεί σε εφαρμογή η νέα Εθνοσυνέλευση του Ιουλίου. Αυτή η κυβέρνηση δεν αναμένεται να πάρει σημαντικές πολιτικές αποφάσεις, αλλά η διάρθρωσή της θα είναι ένα στοιχείο της ικανότητας του Μακρόν να προσελκύει ονόματα υψηλού προφίλ από τα δύο μεγάλα κόμματα έτσι ώστε να σχηματίσει μια ευρεία πλειοψηφία.

    Το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γαλλία, επιβεβαιώνει την άποψη ότι οι αγορές μέχρι πρόσφατα είχαν υπερκεράσει τους ευρωπαϊκούς πολιτικούς κινδύνους. Ο ιταλικός πολιτικός κίνδυνος και το εύθραυστο τραπεζικό σύστημα της χώρας θα μπορούσαν σύντομα να επανέλθουν στο προσκήνιο, ειδικά εάν αυξηθεί η πιθανότητα πρόωρων εκλογών στα τέλη του 2017.

    Το κείμενο είναι της Isabelle Mateos y Lago, Chief Multi-Asset Strategist at BlackRock

    Πηγή: TheBlackRock Blog σε συνεργασία με το mononews.gr



    ΣΧΟΛΙΑ