• Business

    BlackRock Blog: Τι δεν αποκαλύπτει η χαμηλή μεταβλητότητα στις αγορές

    Ισχυρές πιέσεις στην αγορά ομολόγων


    Ο φόβος για τον δείκτη VIX (δείκτης μεταβλητότητας-φόβου) της Wall Street ενισχύθηκε την περασμένη εβδομάδα εν μέσω των αναταραχών στη Ουάσινγκτον. Ωστόσο, ο VIX παραμένει σίγουρα κάτω από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο του, μετά από μια περίοδο χαμηλών ρεκόρ. Η χαμηλή μεταβλητότητα δεν αποτελεί σημάδι για τους επενδυτές να πουλήσουν ούτε επικείμενη συνεχιζόμενη υψηλότερη μεταβλητότητα.

    low volatility

    Ο VIX αντιπροσωπεύει τα τρέχοντα επίπεδα βραχυπρόθεσμης μεταβλητότητας της χρηματιστηριακής αγοράς. Τα πολύ υψηλά επίπεδα VIX αποτελούσαν παραδοσιακά ένα αξιόπιστο έναυσμα για τους επενδυτές να αγοράσουν. Το αντίθετο ωστόσο δεν συμβαίνει. Η χαμηλή μεταβλητότητα μας δείχνει ελάχιστα για το ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσουν στο μέλλον οι αποδόσεις των μετοχών, σύμφωνα με την ανάλυση.

    Επικεντρωθείτε στα βασικά

    Οι περίοδοι χαμηλής μεταβλητότητας δεν υποδηλώνουν επίσης ότι επίκειται μια περίοδος υψηλότερης μεταβλητότητας. Οι περίοδοι χαμηλής μεταβλητότητας έχουν μεγάλη διάρκεια. Συνήθως εμφανίζονται εν μέσω οικονομικής επέκτασης και προβλέψιμης νομισματικής πολιτικής. Η χαμηλή μεταβλητότητα στις μέρες μας, πιθανόν να αντικατοπτρίζει την επιθυμία των επενδυτών για εισόδημα, πωλώντας μεταβλητότητα σε αγορές παραγώγων.

    Θεωρείται ότι ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον θα βοηθήσει να διατηρηθεί η αστάθεια της αγοράς μετοχών σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, με μια συνεχή και συγχρονισμένη παγκόσμια επέκταση σε πλήρη εξέλιξη. Ωστόσο, οι επενδυτές πρέπει να είναι προσεκτικοί σε συγκεκριμένες κατηγορίες assets, όπου η χαμηλή μεταβλητότητα έχει ενθαρρύνει πολλούς να προχωρήσουν σε παρόμοιες συναλλαγές.

    Η μετάβαση σε ένα νέο καθεστώς εκτεταμένης μεταβλητότητας θα ήταν αρνητική για τα assets υψηλού κινδύνου. Δεν αποκλείονται οι βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις της μεταβλητότητας σε περιόδους υψηλού ρίσκου, όπως οι περαιτέρω πολιτικές αναταραχές στις ΗΠΑ. Προς το παρόν, θεωρείται ότι οι επενδυτές σε μετοχικούς τίτλους αποζημιώνονται για να πάρουν ρίσκα, ιδίως εκτός των ΗΠΑ. Το συμπέρασμα: Κοιτάξτε πέρα ​​από τη βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα και παραμείνετε επικεντρωμένοι στα βασικά.

    Το κείμενο είναι του Richard Turnill BlackRock Global Chief Investment Strategist

    Πηγή: BlackRock Blog σε συνεργασία με το mononews.gr



    ΣΧΟΛΙΑ