• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Οι 33 ημέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο και τα 3 διδάγματα που άφησε η κρίση

    • του Sean Williams


    Ήταν ακριβώς πριν από έναν χρόνο, 19 Φεβρουαρίου 2020, που ο δείκτης S&P 500 στη Wall Street έκλεισε στο ιστορικό -τότε- υψηλό των 3.386,15 μονάδων. Και μετά ήρθε το χάος…

    Ήταν γνωστό ότι μια μυστηριώδης ασθένεια, η οποία έγινε στη συνέχεια γνωστή ως COVID-19, κυκλοφορούσε στην Κίνα ήδη από τα τέλη του 2019. Στις 13 Ιανουαρίου, επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα εκτός Κίνας. Και μία εβδομάδα αργότερα, επιβεβαίωσαν το πρώτο κρούσμα στην Πολιτεία της Ουάσιγκτον. Όμως, παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα συνέχισαν να αυξάνονται εβδομάδα με την εβδομάδα, το γεγονός δεν φαινόταν να αφορά τη Wall Street.

    Όλα άλλαξαν μετά τις 19 Φεβρουαρίου.

    Έναν χρόνο μετά το κραχ του κορονοϊού

    Τις επόμενες 33 ημερολογιακές ημέρες, ο φόβος για την COVID-19 άρχισε να παραλύει Wall Street και επενδυτές. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακήρυξε την COVID-19 πανδημία και ξεκίνησαν τα lockdown. Μέχρι τις 23 Μαρτίου 2020, ο δείκτης S&P 500 είχα χάσει 34% της αξίας του.

    Χρειάστηκαν μόλις τρεις εβδομάδες και κάτι για να περάσει σε bear market και σχεδόν ένας μήνας για να χάσει πάνω από 30%. Πριν από αυτό, για να συμβεί κάτι τέτοιο περνούσαν κατά μέσον όρο 11 μήνες.

    Η «βουτιά» της χρηματιστηριακής αγοράς δεν ήταν όμως το μοναδικό ρεκόρ που έσπασε στο διάστημα από τις 19 Φεβρουαρίου μέχρι 23 Μαρτίου. Ο δείκτης μεταβλητότητας CBOE Volatility Index, ή VIX, που αποτυπώνει σε πραγματικό χρόνο τη μεταβλητότητα που αναμένεται τις επόμενες 30 ημέρες στα συμβόλαια του S&P 500, σημείωσε ρεκόρ τον Μάρτιο. Πέρυσι, επίσης, καταγράφηκαν 10 από τις μεγαλύτερες ημερήσιες πτώσεις (σε μονάδες) στην ιστορία του S&P 500 (αλλά και οι οκτώ μεγαλύτερες ημερήσιες άνοδοι στην ιστορία του δείκτη).

    Είδαμε επίσης, στα μέσα Απριλίου, τις προθεσμιακές τιμές του αμερικανικού αργού (WTI) να βουτούν για λίγο σε αρνητικό έδαφος (στα -40 δολάρια/βαρέλι).

    Να, όμως, που πέρασε ένας χρόνος. Οι εμβολιασμοί για την COVID-19 έχουν αρχίσει και έχουν ήδη εμβολιαστεί δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, ενώ και οι τρεις μεγάλοι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες κινούνται κοντά σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα. Στο διάστημα αυτό, η επενδυτική κοινότητα είχε την ευκαιρία να μάθει πολλά. Τα τρία σημαντικότερα, όμως, διδάγματα είναι τα εξής:

    1. Τα κραχ και οι διορθώσεις στα χρηματιστήρια είναι φυσιολογικές καταστάσεις, αλλά απρόβλεπτα

    Αν μάθαμε κάτι ως επενδυτές από το κραχ των χρηματιστηρίων λόγω του κορονοϊού είναι ότι οι μεγάλες πτωτικές κινήσεις είναι εντελώς απρόβλεπτες. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποτέ γιατί θα συμβεί ένα κραχ, πότε θα συμβεί, πόσο μεγάλο θα είναι, ούτε πόσο θα διαρκέσει, παρά αφού συμβεί.

    Ωστόσο, το κραχ της COVID-19 ήταν μια καλή υπενθύμιση για το ότι τα κραχ και οι διορθώσεις είναι συχνότερα απ’ ό,τι θεωρούμε. Από τις αρχές του 1950, ο δείκτης S&P 500 έχει κάνει 38 φορές «βουτιά» τουλάχιστον 10% (το επίσημο ορόσημο από το οποίο ξεκινά μια διόρθωση). Αυτό αντιστοιχεί κατά μέσον όρο σε μία αξιοσημείωτη «βουτιά» κάθε 1,87 χρόνια.

    2. Τα συναισθήματα των επενδυτών τείνουν να γίνονται υπερβολικά

    Το κραχ του κορονοϊού ήταν επίσης μια άριστη υπενθύμιση για το τι συμβαίνει όταν κυριαρχεί το συναίσθημα. Μακροπρόθεσμα, αυτό που οδηγεί πιο ψηλά τις αποτιμήσεις είναι η αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας. Βραχυπρόθεσμα όμως βλέπουμε συχνά να επικρατεί το συναίσθημα προκαλώντας άγριες διακυμάνσεις στις τιμές των μετοχών.Το πρόβλημα όταν επικρατεί το συναίσθημα είναι ότι τείνει να φέρνει μεγάλες κινήσεις τόσο προς τα πάνω όσο και προς τα κάτω. Στις 33 ημέρες που μεσολάβησαν από τις 19 Φεβρουαρίου μέχρι τις 23 Μαρτίου 2020, ο S&P 500 έχασε 34% της αξίας του. Η διόρθωση αυτή φαινόταν απίστευτη, δεδομένης της διαθέσιμης για τις επιχειρήσεις ρευστότητας, της δέσμευσης της Federal Reserve να προσπαθήσει να συγκρατήσει την αστάθεια στις αγορές με μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης και ούτω καθ’ εξής.Έναν χρόνο μετά, βλέπουμε ακόμη το επενδυτικό συναίσθημα να παίρνει το πάνω χέρι. Το ράλι που πυροδότησε το φόρουμ του Reddit σε καμιά δεκαριά βαριά σορταρισμένες ή μικρές μετοχές αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα.

    3. Τα κραχ και οι διορθώσεις είναι ευκαιρία αγοράς αν έχεις μακροπρόθεσμα επενδυτικό ορίζοντα

    Το σημαντικότερο μάθημα από το κραχ του κορονοϊού ήταν όμως πιθανότατα ότι επιβεβαίωσε πως η μακροπρόθεσμη επενδυτική στρατηγική είναι στρατηγική κέρδους.

    Παρότι για το ριμπάουντ του S&P 500 από τα χαμηλά του bear market, στις 23 Μαρτίου, μέχρι τα νέα υψηλά χρειάστηκαν λιγότερο από πέντε μήνες (ένα ακόμη ρεκόρ), δεν έχει πραγματικά σημασία πόσο απότομη ή παρατεταμένη είναι μια πτωτική αγορά ή διόρθωση. Αν οι επενδυτές μείνουν ή επενδύσουν περαιτέρω σε υψηλής ποιότητας και καινοτόμες επιχειρήσεις,  συχνά ανταμείβονται πλουσιοπάροχα μακροπρόθεσμα.

    Εξάλλου, τα τελευταία 40 χρόνια, οι επενδυτές έζησαν το κραχ της «Μαύρης Δευτέρας» το 1987, τη φούσκα των dot-com, το κραχ της COVID-19 και άλλα. Παρ’ όλα αυτά, η μέση ετήσια συνολική απόδοση (συμπεριλαμβανομένων των μερισμάτων) για τον S&P 500 στο διάστημα αυτό είναι 10,96% (από τις 14 Φεβρουαρίου 1981 μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου 2021). Αθροιστικά, είναι μια συνολική απόδοση 6.313%.

    Η επιμονή στην επενδυτική θέση σας και η επένδυση σε εξαιρετικές εταιρείες στα κραχ και τις διορθώσεις αποτελεί είναι ένας σίγουρος τρόπος να βγάλει κανείς λεφτά από την αγορά.

    Δημοσιεύθηκε εδώ



    ΣΧΟΛΙΑ