• Business

    Πλειστηριασμοί: Tο Δημόσιο ωφελείται και όχι οι τράπεζες


    To Δημόσιο και λιγότερο οι τράπεζες θα επωφεληθούν από την πραγματοποίηση των πλειστηριασμών που γίνονται για δεύτερη Τετάρτη μετά από την απόφαση των συμβολαιογράφων να δίνουν άδεια για επισπευδόμενη απαίτηση ίση ή μεγαλύτερη από 400.000 ευρώ. Το Δημόσιο παίρνει όλο και περισσότερο πρωτοβουλίες εκπλειστηρίασης για οφειλές ενώ οι τράπεζες προσδοκούν ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι αυτοί που θα επιταχύνουν τις διαδικασίες αφού από την προηγούμενη Τετάρτη, πλειστηριασμοί γίνονται αλλά και πάλι μετ΄εμποδίων.

    Η Συντονιστική Επιτροπή των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδας χορηγεί άδειες για αναγκαστικούς πλειστηριασμούς, ανεξαρτήτως του ύψους της απαίτησης, μεταξύ ιδιωτών, για εκούσιους πλειστηριασμούς, για πλειστηριασμούς με αντικείμενο διεκδικήσεις από διατροφές ή μισθούς εργαζομένων, για πλειστηριασμούς ευπαθών προϊόντων τα οποία κινδυνεύουν να καταστραφούν, για πλειστηριασμούς πλοίων, αεροσκαφών, επαγγελματικών χώρων, βιομηχανικών ή βιοτεχνικών χώρων, ξενοδοχειακών μονάδων, οικοπέδων, αγροτεμαχίων και κινητών πραγμάτων καθώς και για πλειστηριασμούς οι οποίοι έχουν ως αντικείμενο κατοικία του οφειλέτη.

    Οσο αφορά πλειστηριασμούς όταν επισπεύδοντες είναι οι Τράπεζες, το Ελληνικό Δημόσιο, τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τους ΟΤΑ, θα πρέπει το ποσό της  επισπευδόμενης απαίτησης, να είναι ίσο με ή πάνω από 400.000 ευρώ.

    Αυτή τη στιγμή έχουν «σωρευτεί» περισσότεροι από 3.100 πλειστηριασμοί, οι οποίοι αυξάνονται διαρκώς και έχουν κυρίως ως επισπεύδουσες τις τράπεζες,  αλλά η εξάμηνη αποχή των συμβολαιογράφων έχει παγώσει το σχεδιασμό του κλάδου που περιελάμβανε αρχικώς περί τις 10.000 εκποιήσεις ακινήτων για φέτος.

    Από ρευστοποιήσεις εγγυήσεων, οι τράπεζες έχουν υπολογίσει την είσπραξη 11,5 δισ.ευρώ ως το τέλος του 2019 στο πλαίσιο της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 40 δισ.ευρώ συνολικά και τουλάχιστον για φέτος όσο αφορά τους πλειστηριασμούς ο σχεδιασμός «πέφτει έξω» εξαιτίας της πολύμηνης αποχής των συμβολαιογράφων και ενώ οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν από τον Σεπτέμβριο.

    Οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα για την πραγματοποίηση ως και 4.000 πλειστηριασμών ως το τέλος του έτους, με μια διαδικασία που είναι περισσότερο διαφανής και θα φέρει υψηλότερα έσοδα στο Δημόσιο από ό,τι το υφιστάμενο καθεστώς που έχει το μειονέκτημα ότι δεν μπορεί να προσελκύσει ενδιαφέρον από το εξωτερικό.

    Πάντως ανάθεση του στησίματος της σχετικής πλατφόρμας δεν έχει γίνει ακόμη ενώ ακόμη και όταν στηθεί, θα χρειαστεί χρόνο για να δοκιμαστεί πιλοτικά και να τεσταριστεί σε πραγματικές συνθήκες ενώ η πλευρά των τραπεζών διατυπώνει προβληματισμό για το πως θα γίνει δυνατό να αντιμετωπιστεί το στοκ των πλειστηριασμών που θα έχει συσσωρευθεί μέχρι τότε ή, σε αντίθετη περίπτωση, θα πέσουν στο σύστημα μόνο οι νέοι πλειστηριασμοί.

    Επιφυλάξεις πάντως εκφράζει και  μερίδα των συμβολαιογράφων για το κατά πόσο θα λειτουργήσει ως ασπίδα προστασίας απέναντι σε ομάδες προσώπων που μπλοκάρουν σήμερα τους πλειστηριασμούς στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας.

    Η αναγγελία όλο και περισσότερο νέων πλειστηριασμών και η συνεχιζόμενη αποχή των συμβολαιογράφων αυξάνει γεωμετρικά το στοκ των ακινήτων που πρόκειται να εκποιηθούν τους επόμενους μήνες. Μέσα σε επτά μήνες, πενταπλασιάστηκαν οι αναγγελίες πλειστηριασμών με πρωτοβουλία κυρίως των τραπεζών, οι οποίες πάντως δεν αγγίζουν πρώτες κατοικίες των οφειλετών και επικεντρώνονται σε δανειολήπτες με μεγάλη ακίνητη περιουσία, τους λεγόμενους δηλαδή strategic defaulters.

    Οι τράπεζες έχουν έτοιμες τις λίστες με περίπου 10.000 ακίνητα, τα οποία θα βγουν στο σφυρί πρώτα, ενώ ένα δεύτερο πακέτο με περίπου 15.000 ακίνητα θα δρομολογηθεί για το 2018.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους οι τράπεζες, υπολογίζονται σε 60.000 με 70.000 οι στρατηγικοί κακοπληρωτές σε αναλογία 50% δανειολήπτες στεγαστικών- καταναλωτικών δανείων και 50% δανειολήπτες επιχειρηματικών χορηγήσεων.

     Σε πρώτη φάση τα ακίνητα που θα βγουν σε πλειστηριασμό θα είναι αξίας πάνω από 500.000 ευρώ εκ των οποίων τα μισά είναι επαγγελματικά ακίνητα και τα άλλα μισά κατοικίες και ανήκουν σε δανειολήπτες που έχουν και άλλα ακίνητα στην ιδιοκτησία τους και ανήκουν στην κατηγορία των στρατηγικά κακοπληρωτών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Bloomberg: Έκτακτο EuroWorking Group για την Ελλάδα στις 4 Μαΐου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ESM: Τις επόμενες εβδομάδες η συζήτηση για το χρέος μετά τη συμφωνία – Όλη η επίσημη ανακοίνωση

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Όλα όσα φέρνει το νέο Μνημόνιο για Κυριακές, ΔΕΗ, επιδόματα, φάρμακα και εργασιακά



    ΣΧΟΛΙΑ