• Business

    Απόστολος Βακάκης: Γιατί πρέπει να πάρει το βραβείο του πιο έντιμου (φορολογικά ) πολίτη της Ελλάδος

    • NewsRoom
    Βακάκης

    Απόστολος Βακάκης. Επικεφαλής της εταιρείας Jumbo


    Το να πει κανείς ότι η τραγική απώλεια του Γιώργου Βακάκη στο φρικτό τροχαίο στην Εθνική Αθηνών-Λαμίας άλλαξε τη ζωή του πατέρα του, του γνωστού ιδιοκτήτη της αλυσίδας καταστημάτων Jumbo, θα ήταν λίγο. Όσο κι αν ο Απόστολος Βακάκης είχε πάντα τη φήμη ενός σκληρού ανθρώπου, ένα τέτοιο συμβάν δεν θα μπορούσε να τον αφήσει ανεπηρέαστο. Και αυτό είναι πια φανερό, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις οικογενειακές του σχέσεις.

    Η είδηση της πώλησης 4,8 εκατομμυρίων μετοχών της Jumbo αντί 72 εκατομμυρίων ευρώ από τον επικεφαλής της αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη για τους επενδυτές, οι οποίοι βέβαια αναζητούσαν τα επιχειρηματικά κίνητρα πίσω από αυτήν την απόφαση, όμως τα κίνητρα δεν ήταν επιχειρηματικά. Ήταν καθαρά οικογενειακά, σύμφωνα με πηγές κοντά στην οικογένεια.

    Στο μυαλό του Απόστολου Βακάκη

    Για να καταλάβουμε τα βαθύτερα αίτια της κίνησης αυτής θα πρέπει να ανατρέξουμε στο παρελθόν του ίδιου του Απόστολου Βακάκη. Στις ταραχώδεις σχέσεις του με τον πατέρα του, τον ιδρυτή της ιστορικής παιχνιδοβιομηχανίας El Greco, οι οποίες προφανώς του ήρθαν στο μυαλό στον απόηχο της τραγικής μοίρας του γιου του. Και μπορεί ο Απόστολος Βακάκης να το έχει ρίξει στην… εργασιοθεραπεία, θέλοντας προφανώς να ξεχαστεί, όμως είναι βέβαιο πως στο μυαλό του έχει ήδη το μέλλον, όχι το δικό του, αλλά των παιδιών του: της Σοφίας και της Χριστίνας. Η πρώτη εργάζεται στην εταιρεία, ενώ η δεύτερη ζει στο Μαϊάμι.

    Αν και ο ίδιος δεν είναι σε ηλικία… συνταξιοδότησης, η κίνησή του να πουλήσει μετοχές της Jumbo ερμηνεύεται ως μία κίνηση-παρακαταθήκη για τα παιδιά του. Άνθρωποι που είναι κοντά στον Απόστολο Βακάκη υποστηρίζουν πως σκοπός του με την κίνηση αυτή είναι να εξασφαλίσει σημαντικά ποσά για τις κόρες του, ώστε να κάνουν αυτό που θέλουν στη ζωή τους.

    Θα πληρώσει πολλά λεφτά στο δημόσιο

    Σοφία Βακάκη

    Ο Απόστολος Βακάκης την περίοδο της οικονομικής κρίσης κατάφερε να δημιουργήσει ζηλευτές υπεραξίες για τους μετόχους της εταιρείας.  Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας στα τέλη του 2008 ήταν στα 590 εκατ. ευρώ και σήμερα η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ανέρχεται σε 2,17 δισ ευρώ.

    Δηλαδή η αξία της εταιρείας αυξήθηκε 3,6% φορές όταν η ελληνική οικονομία καταβαραθρώνονταν εξαιτίας των Μνημονίων.

    Ο ιδρυτής της εταιρείας Jumbo με την κίνηση του να πουλήσει το 3,5% του μετοχικού κεφαλαίου γνώριζε ότι θα κατέβαλλε φόρο έως 25% στο ελληνικό Δημόσιο ενώ αν έκανε την επιλογή και έδινε μετοχές στα μέλη της οικογένειας του θα πλήρωνε μόλις 0,20% όσο είναι δηλαδή ο φόρος επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών.

    Ωστόσο, επέλεξε τον πιο δύσκολο φορολογικό δρόμο έτσι ώστε τα μέλη της οικογένειας του να μην έχουν καμία εκκρεμότητα με την εφορία ή επέλεξε στη διανομή να πάρει και η εφορία.

    Η επιλογή του δύσκολου δρόμου

    Η πρώην σύζυγος του Απόστολου Βακάκη, Έφη με την κόρη τους Χριστίνα.

    Η διαδικασία που επέλεξε ο Mr Jumbo σύμφωνα με το Bankingnews.gr θα του κοστίσει φόρο υπεραξίας 15% διότι με το νόμο 4172/13 και με τις διευκρινίσεις της ΠΟΛ 1032 του 2015 γίνεται σαφές ότι μετά την 1/1/2009 οι μέτοχοι που κατέχουν ποσοστό το 0,5% των μετοχών μίας εταιρείας, προχωρούν σε πώληση μετοχών είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν φόρο υπεραξίας 15% όταν υπάρχει.

    Να σημειωθεί ότι η μετοχή της Jumbo το Δεκέμβριο του 2008 ήταν στα 4,34 ευρώ.

    Η πώληση του 3,5% των μετοχών της εταιρείας έγινε στα 14,95 ευρώ. Δηλαδή η μία μετοχή εμφανίζει υπεραξία 10,61 ευρώ.

    Ο φόρος υπεραξίας για τη μία μετοχή είναι 1,59 ευρώ.

    Για το σύνολο των 4,8 εκατομμυρίων μετοχών το κράτος θα εισπράξει 7.639.200 ευρώ.

    Ο φόρος θα καταβληθεί από τον πωλητή Απόστολο Βακάκη και θα συμπεριληφθεί στη δήλωση του 2018 για τα εισοδήματα του 2017.

    Πολλά λεφτά

    Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες στην περίπτωση που το ποσό των 72 εκατ. ευρώ δοθεί στις δύο κόρες του Σοφία και Χριστίνα θα καταβληθεί φόρος επιπλέον 10% για το ποσό που υπερβαίνει τις 600.000 ευρώ.

    Μέχρι τις 150.000 ευρώ ο φόρος είναι μηδενικός πάνω από τις 150.000 ο φόρος ανέρχεται στο 1% και πάνω από τις 300.000 ευρώ, ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 5% φόρος.

    Δηλαδή μέχρι τις 600.000 θα πληρωθεί φόρος 16.500 ως γονική παροχή.

    Σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία για ποσά άνω των 600.000 ο φορολογικός συντελεστής είναι ενιαίος και φθάνει στο 10%.

    Η επιλογή όμως του Απόστολου Βακάκη τον υποχρεώνει να πληρώσει συνολικό φόρο 25% ο οποίος αποδίδει στο κράτος τουλάχιστον 14 εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα με φοροτεχνικούς, ο Απόστολος Βακάκης έβαλε στους υπολογισμούς του και τα δημόσια ταμεία δηλαδή και το κράτος ενώ θα μπορούσε να το αποφύγει.

    Τέλος, να σημειωθεί ότι το ποσοστό του βασικού μετόχου της εταιρείας Jumbo υποχώρησε στο 23,22% από 26,72% που ήταν πριν την πώληση.



    ΣΧΟΛΙΑ